InSight (robot na Mars)

Ilustrační foto

Valící se kámen na Marsu dostal jméno po Rolling Stones

Kámen odvalený při loňském přistání sondy InSight na Marsu americká vesmírná agentura NASA pojmenovala po legendární rockové kapele Rolling Stones, jejíž název v českém překladu zní Valící se kameny. Rozhodnutí oznámil divákům herec Robert Downey Jr. před koncertem skupiny v Kalifornii.
Přistání InSight

Na Mars poputují další jména pozemšťanů, NASA nabízí palubní lístky

Lidem, kteří loni propásli šanci poslat své jméno na Mars se sondou InSight, nabízí americká vesmírná agentura NASA novou příležitost. Na twitterudnes oznámila, že se nyní mohou přihlásit o "palubní letenku" na misi jejího nového robotického roveru Mars 2000, který se na rudou planetu vydá v příštím roce.
Přistání InSight

Tisíce Čechů dostaly netradiční dárek. Jejich jména odletěla na Mars

Netradiční vánoční dárek dostala Ústečanka Hana Vojtová. Její jméno odletělo společně se jmény dalších více než 41.000 Čechů a dalšími tisíci jmen pozemšťanů z celé planety na Mars. Virtuální palubní letenku našla pod stromečkem před rokem, sonda přistála v listopadu a sváteční čas tak Vojtová tráví sledováním toho, co se děje na druhé nejmenší planetě vesmírné soustavy.
Přistání InSight

Sonda InSight umístila na povrchu Marsu první přístroj

Americká sonda InSight, která na konci listopadu přistála na Marsu, umístila na povrch rudé planety svůj první přístroj - seizmometr SEIS. Na webu o tom dnes informovala Laboratoř tryskových pohonů (JPL) NASA v kalifornské Pasadeně, podle níž tak robotický výzkumník dokončil důležitou etapu své mise.
Mars alias

Další úspěch ve vesmíru: Vedle přistání InSight byl úspěšný i test minisatelitů MarCO

Poněkud ve stínu pondělního úspěšného přistání robotického stacionárního přístroje InSight na Marsu zůstal zdařilý doprovodný test dvojice spojovacích minisatelitů Mars Cube One (MarCO). Očekávání vědců splnily nejen během sedmiměsíčního letu za InSight k rudé planetě, ale především odesláním údajů o přistávání sondy, potvrdila Laboratoř tryskových pohonů (JPL) americké vesmírné agentury NASA.
Americká sonda InSight přistane na Marsu

Sonda InSight přistála na Marsu, poslala na Zemi snímek z povrchu

Americkou sondu InSight, která je vůbec prvním aparátem určeným k seizmickému průzkumu Marsu, dnes ji po více než půlroční cestě čekalo přistání na rudé planetě. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) nezastíral, že přistání patří k nejnáročnějším manévrům mise, pracovníci vesmírné agentury v této souvislosti dokonce používají termín šest a půl minuty hrůzy.
Přistání InSight

Na Marsu přistane unikátní sonda! Inženýři NASA zažijí 6 minut hrůzy

Americkou sondu InSight, která je vůbec prvním aparátem určeným k seizmickému průzkumu Marsu, dnes po více než půlroční cestě čeká přistání na rudé planetě. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) nezastírá, že přistání patří k nejnáročnějším manévrům mise, pracovníci vesmírné agentury v této souvislosti dokonce používají termín šest a půl minuty hrůzy.
Přistání InSight

NASA na poslední chvíli ladí přistání sondy InSight na Marsu

Posledních 24 hodin zbývalo dnes večer do plánovaného přistání robotické sondy InSight na povrchu Marsu. Tým vědců amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) už měl před sebou jen poslední úpravu trajektorie sondy a pravděpodobně i drobné finální úpravy algoritmu, který zařízení bezpečně dovede na vybrané místo na povrchu rudé planety. Pokud InSight v pondělí ve 20:54 SEČ přistane podle plánu, úspěšně tak skončí její sedmiměsíční cesta dlouhá přes 484 milionů kilometrů, informuje tisková zpráva NASA.
Mars alias

Průlom v dobývání Marsu? Sonda InSight jde na přistání, v NASA ani nedýchají

Po téměř sedmiměsíční pouti vesmírem přistane v pondělí večer na Marsu modul InSight, další robotický přístroj amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Jde o přelomový projekt, neboť vůbec poprvé je zaměřený na nitro rudé planety, nikoli na její povrch jako doposud. Insight zůstane na jednom místě, na rozdíl od pohyblivých průzkumníků Curiosity, Spirit či Opportunity. Získaná data přinesou důležité informace o jádru Marsu a o vývoji planety. Poznatky vědci chtějí využít i při bádání o vzniku a historii Země.
Mars alias

Sonda InSight na Marsu provedla korekci kurzu, přistane už za pár dní

Americká sonda InSight letící k Marsu o víkendu provedla v pořadí pátou korekci trajektorie a v neděli, den před plánovaným přistáním na povrchu rudé planety, učiní ještě poslední úpravu kurzu. Na twitteru to oznámil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Aparát, který je určen k seizmickému výzkumu Marsu, se na vesmírnou pouť vydal letos v květnu.
K Marsu odlétá modul InSight

Sledovali jsme ŽIVĚ: NASA startuje přelomovou misi. K Marsu odlétěl modul InSight

Vandenbergova letecká základna (USA) - Z Vandenbergovy letecké základny v Kalifornii dnes odstartovala nosná raketa Atlas V s robotickou sondou InSight, která má po půl roce přistát na Marsu. InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) je vůbec první misí, která bude studovat hlubiny Marsu. Současně jde o první meziplanetární misi, která odstartovala ze západního pobřeží Spojených států.

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy