Istanbulská úmluva o potírání násilí na ženách

Senát ČR

Istanbulská úmluva narazila u části senátorů. Pochybují, že nepřinese změny zákonů

Kvůli takzvané Istanbulské úmluvě, která je namířena proti násilí na ženách, nebude třeba podle zástupců ministerstva spravedlnosti a úřadu vlády měnit český právní řád. Uvedli to při dnešním jednání senátního podvýboru pro rodinu. Někteří jeho členové to ale zpochybňovali. Podle nich by si úmluva vynutila změny občanského zákoníku nebo azylového zákona. Kritici úmluvy označovali dokument za nadbytečný s tím, že ke snížení počtu obětí násilí na ženách nepovede.
Ministerstvo kultury

Ministerstva chtějí odklad projednání istanbulské úmluvy

Čtyři ministerstva žádají o další roční odklad projednání Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí, známé jako Istanbulská úmluva. Ministerstva zemědělství, životního prostředí a práce vedená ministry za KDU-ČSL chtějí posun kvůli možnosti najít dostatečnou politickou shodu. 
Sídlo Evropského parlamentu.

Europarlament vyzval Česko a další země, aby ratifikovaly Istanbulskou úmluvu

Evropští poslanci dnes v debatě o násilí páchaném na ženách v Evropské unii vyzvali Česko a pět dalších členských zemí, aby neprodleně ratifikovaly Istanbulskou úmluvu, která se zaměřuje na boj s domácím a sexuálním násilím. Mnozí zákonodárci míní, že není třeba čekat, až úmluvu schválí jednotlivé členské státy. Ty by podle nich měly dokument potvrdit na unijní úrovni kvalifikovanou většinou.
Joe Biden, prezident USA

Turecko čelí kritice za odstoupení od Istanbulské úmluvy, ozval se Biden

Turecko kvůli svému rozhodnutí odstoupit od Istanbulské úmluvy o potírání násilí vůči ženám čelí další kritice. Americký prezident Joe Biden do Ankary vzkázal, že ho krok prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana hluboce zklamal. Šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell považuje odstoupení od úmluvy chránící práva žen za nepochopitelné a Rada Evropy má za to, že turecké ženy kvůli tomu přijdou o důležitý nástroj v boji proti násilí.
Recep Tayyip Erdoğan

Turecko odstoupilo od Istanbulské úmluvy, rozhodl Erdogan

Turecko odstoupilo od Istanbulské úmluvy proti násilí na ženách, a to navzdory výzvám aktivistů, kteří ji považují za klíč v boji proti rostoucímu domácímu násilí. O rozhodnutí prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana podle agentury Reuters informoval oficiální věstník. Úmluva je předmětem diskusí i jinde v Evropě.
Národná rada Slovenskej republiky

Slovenská sněmovna odmítla tzv. istanbulskou úmluvu

Slovenská sněmovna dnes velkou většinou hlasů přítomných poslanců odmítla istanbulskou úmluvu o potírání násilí na ženách. Spory okolo tohoto mezinárodního dokumentu zasáhly v zemi pod Tatrami do kampaně před sobotními parlamentními volbami. Prezidentka Zuzana Čaputová, která se před zvolením hlavou státu netajila svými liberálními názory, už dříve ohlásila, že rozhodnutí sněmovny bude respektovat.
Peter Pellegrini

Vláda SR chce odvolat podpis pod istanbulskou úmluvou, Čaputová se zdráhá

Slovenská vláda bude rozhodovat o odvolání svého podpisu pod istanbulskou úmluvou o potírání násilí na ženách. Novinářům to dnes řekl premiér Peter Pellegrini po schůzce s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a šéfem sněmovny Andrejem Dankem. Ke zmíněnému postupu bude ale kabinet potřebovat souhlas Čaputové, která řekla, že krátce před parlamentními volbami není naléhavý důvod se úmluvou zabývat. Úmluvu podepsalo v roce 2016 také Česko, kde dokument rovněž vyvolal rozporuplné reakce.
Násilí, ilustrační fotografie

Ratifikuje Česko Istanbulskou úmluvu? Neziskovky rozjely kampaň a tlačí na politiky

Koalice nevládních organizací Hlas proti násilí vyzvala politiky a političky k ratifikaci takzvané Istanbulské úmluvy. Přijetí této mezinárodní dohody proti domácímu a sexuálnímu násilí, která má zajistit pomoc obětem i práci s pachateli, chce iniciativa podpořit kampaní s příběhy týraných či znásilněných žen. Její začátek stanovila na dnešní Den lidských práv.
Národná rada Slovenskej republiky

Istanbulská úmluva budí vášně. Slovensko nechce, aby se k ní EU připojila

Slovenská sněmovna se dnes usnesením vyslovila proti tomu, aby Evropská unie přistoupila k takzvané Istanbulské úmluvě o potírání násilí na ženách. Již v březnu slovenský parlament požádal vládu premiéra Petera Pellegriniho, aby v ratifikaci zmíněné úmluvy nepokračovala. Dokument vyvolal v zemi pod Tatrami stejně jako v Česku rozporuplné reakce.
Násilí, ilustrační fotografie

Je ratifikace istanbulské úmluvy nutná? Europoslanci o tom debatovali

Evropský parlament (EP) dnes u příležitosti Mezinárodního dne proti násilí na ženách diskutoval o přistoupení EU k Istanbulské úmluvě. Řada europoslanců při rozpravě se zástupci Rady EU a Evropské komise vyzvala členské státy, které úmluvu proti násilí na ženách a domácímu násilí dosud neratifikovaly, aby tak učinily co nejdříve.
Helena Válková /ANO/

Válková, Ženská lobby i někteří muži. Kdo si přeje přijetí Istanbulské úmluvy?

Česká ženská lobby, která zastřešuje 37 organizací na podporu žen, rodin či lidských práv, vyzvala politiky a političky k ratifikaci úmluvy proti domácímu a sexuálnímu násilí. Přijetí takzvané Istanbulské úmluvy podpořili i někteří muži. Natočili spot, v němž čtou výpovědi týraných a znásilněných žen. Také vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková (ANO) je přesvědčena, že ratifikace dokumentu je v Česku potřeba. Na dnešek připadá mezinárodní den proti násilí na ženách.

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 33 minutami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 2 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 2 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 7 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Trump vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy