Ivan Elischer (soudce)

Jiří Pospíšil

Sováka jsem měl za soudcovskou i odbornou autoritu, jeho kauza mě překvapuje, říká Pospíšil

Je velice znepokojen, že elitní soudci na Vrchním soudu v Praze čelí podezření z korupce. Bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil považuje za závažné, že po Ivanu Elischerovi je nyní prošetřován i Zdeněk Sovák. „Jeho jméno mě zarazilo, neboť vždy byl vnímaný jako autorita soudcovského stavu, který psal odborné komentáře. Aby jeho kauza neotřásla u veřejnosti důvěrou v justici, je klíčové její rychlé vyřešení. A pokud bude uznán vinným, musí u něj jako u soudce přijít tvrdý trest. Občané nesmějí mít pocit, že má někdo protekci,“ říká pro EuroZprávy.cz Pospíšil.
Soud pro lidská práva Štrasburk

Kdo nedal úplatek, dostal vyšší trest? Údajná oběť Elischera se obrátila na soud do Štrasburku

Vietnamka, která byla v Česku jako uprchlá odsouzena za podíl na obchodu s drogami a jíž soudce pražského vrchního soudu Ivan Elischer v březnu 2018 zvýšil trest o 15 měsíců na pět let, se minulý měsíc obrátila na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Elischer byl totiž den po zpřísnění trestu zatčen policií a poté obviněn, že za úplatky dával nižší tresty. Těm, kdo úplatek odmítli dát, trest naopak zvýšil.
Ministerstvo spravedlnosti ČR

Obžalovaný Elischer neuspěl s návrhem na kárné řízení, samotný proces opět přerušen

Obžalovaný soudce pražského vrchního soudu Ivan Elischer neuspěl s návrhem, aby ministryně spravedlnosti podala kárné žaloby na soudkyni a státního zástupce, kteří mají na starosti jeho korupční kauzu. Na dotaz ČTK to uvedl mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. Hlavní líčení s Elischerem mělo pokračovat tento týden, pražský městský soud však musel naplánované termíny už poněkolikáté zrušit. Tentokrát se nedostavila Elischerova advokátka. sdělila mluvčí soudu Markéta Puci.
Lenka Bradáčová, od 30. července 2012 vrchní státní zástupkyně v Praze.

Obviněný soudce Elischer neuspěl. Benešová nebude podávat kárnou žalobu na Bradáčovou

Obviněný soudce Ivan Elischer neuspěl s žádostí, aby ministryně spravedlnosti podala kárnou žalobu na pražskou vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou a její podřízenou Lenku Šimkovou. Ministerstvo to dnes uvedlo na dotaz ČTK. Elischer, který čelí obžalobě mimo jiné za přijímání úplatků, si stěžoval na nepřiměřené průtahy při posuzování jeho stížnosti proti zahájení trestního stíhání.
Soud, ilustrační foto

Zkorumpovaný Elischer? V kanceláři přepočítával statisíce, soud přehrál záznam

Záznamy z kamer, na kterých soudce pražského vrchního soudu Ivan Elischer, obžalovaný ze zmanipulování odvolacích řízení a korupce, počítá ve své kanceláři peníze, dnes přehrál Městský soud v Praze. Obžaloba tvrdí, že peníze pocházejí z přijatého úplatku, Elischer to odmítá. Na dalších záznamech se soudce, kterému hrozí až 12 let vězení, baví s dalším obžalovaným o trestech v kauze, kterou jeho odvolací senát řešil.
Vrchní soud v Praze

Soudce Elischer jde do protiútoku. Podal trestní oznámení kvůli vzetí do vazby

Soudce pražského vrchního soudu Ivan Elischer, jenž čelí obžalobě ze zmanipulování odvolacích řízení a přijímání úplatků, podal trestní oznámení na senát pražského městského soudu, který se jeho kauzou zabývá. Tvrdí, že ho jeho členové v září nezákonně poslali do vazby. Soud dnes vyslechl znalce a svědky, hlavní líčení bude pokračovat v úterý.
Vrchní soud v Praze

Soudce Elischer jde znovu do vazby. Pomsta, jsem obtížný hmyz, spustil v jednací síni

Soud vzal dnes znovu do vazby soudce pražského vrchního soudu Ivana Elischera (59), který čelí obžalobě ze zmanipulování odvolacích řízení a přijímání úplatků. Soudní senát tak vyhověl návrhu státního zástupce. Vyšlo totiž najevo, že Elischer se před dnešním hlavním líčením snažil působit na jednu ze svědkyň prostřednictvím její advokátky.
Soud, ilustrační foto

Soudce Elischer zkritizoval policii za podjatost a neodbornost

Soudce pražského vrchního soudu Ivan Elischer se v dnešním hlavním líčení velmi ostře ohradil proti obžalobě, podle níž za úplatky zmanipuloval několik odvolacích řízení. Popřel obvinění, že práci jeho senátu ovlivnily peníze nebo jakýkoliv člověk. Zkritizoval postup a údajnou podjatost policie.
Lenka Bradáčová, od 30. července 2012 vrchní státní zástupkyně v Praze.

Obžalovaný soudce Elischer chce žalobu na Bradáčovou

Obžalovaný soudce pražského vrchního soudu Ivan Elischer požádal ministryni spravedlnosti, aby kvůli údajným průtahům v jeho kauze podala kárnou žalobu na pražskou vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou a její podřízenou Lenku Šimkovou. ČTK o tom dnes informovala soudcova obhájkyně Lucie Kýčková. Bradáčová ČTK sdělila, že Elischerův podnět považuje za zcela nedůvodný.
Vrchní soud v Praze

Soudce Elischer byl obžalován. Měl ovlivňovat kauzy, hrozí mu přísný trest

Státní zástupce podal v úterý obžalobu na soudce pražského vrchního soudu Ivana Elischera a na dalších pět lidí. O posunu v případu, který se týká údajného ovlivňování justičních kauz, dnes ČTK informoval mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Osmapadesátiletému trestnímu soudci hrozí za zneužití pravomoci a přijímání úplatků až 12 let vězení, soud mu může uložit také propadnutí majetku.
Vrchní soud v Praze

Soudce Elischer dostal za účinkování v televizi výtku, na kárné řízení to není

Obviněný soudce pražského vrchního soudu Ivan Elischer dostal od svého nadřízeného výtku za to, že účinkoval jako herec v inscenovaném pořadu Nebezpečné vztahy. Soudce ztvárnil v TV Barrandov podnikatele nakaženého virem HIV. Elischer kvůli trestnímu stíhání za korupci nesmí soudit a dříve k věci uvedl, že vzhledem k tomu se věnuje ostatním činnostem, které mu zákon umožňuje.
Soud, ilustrační foto

Elischer obviněný z braní úplatků žene kauzu k ústavnímu soudu

Soudce pražského vrchního soud Ivan Elischer, který je obviněn z přijímání úplatků, podává ústavní stížnost. Je přesvědčený, že ho policie v kanceláři odposlouchávala po určitý čas bez povolení soudu. V ústavní stížnosti napadá i to, že mu detektivové zabavili utajené protokoly o hlasování v jeho soudním senátu. Informovala o tom dnes Česká televize. Elischerovi hrozí v kauze údajné korupce až 12 let vězení. Soudce vinu odmítá.
Vrchní soud v Praze

Kauza Elischer: Údajná spojka mezi Vietnamci a soudcem zůstane ve vazbě

Praha - Hung Quoc Nguyen, který podle kriminalistů zprostředkovával korupci mezi vietnamskou komunitou a soudcem Vrchního soudu v Praze Ivanem Elischerem, zůstane ve vazbě. Rozhodl o tom pražský městský soud, který vyhověl stížnosti státního zástupce proti rozhodnutí obvodního soudu, jenž chtěl muže pustit po složení kauce na svobodu. Vyplývá to z justiční databáze.
Ilustrační foto

Soudce Elischer byl propuštěn z vazby, vyzvedla si ho manželka

Praha - Městský soud v Praze dnes v neveřejném zasedání vyhověl stížnosti trestně stíhaného soudce Vrchního soudu Ivana Elischera proti vzetí do vazby. Soud zaslal pankrácké věznici příkaz k Elischerovu okamžitému propuštění, Elischer tak věznici opustil zhruba hodinu po soudním rozhodnutí.

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 9 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

Rusové dál spojují Ukrajince s terorem u Moskvy. Nesmyslná propaganda, zní z Bílého domu

Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u Moskvy dostali finanční podporu z Ukrajiny, přičemž mělo dojít k zadržení osoby podezřelé z toho, že pomáhala s financováním teroristů. Bílý dům označil vyjádření ruských představitelů za nesmyslnou propagandu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy