Ivan Golunov (novinář)

Ivan Golunov

Kvůli kauze Golunov padají hlavy. Čtyři policisté z Moskvy byli propuštěni

Čtyři policisté z Moskvy byli propuštěni v souvislosti s červnovým zadržením investigativního novináře Ivana Golunova. Informoval o tom dnes ruskojazyčný servis britské BBC s odvoláním na policii v ruském hlavním městě. Ta však nezveřejnila, kvůli čemu konkrétně čtveřice strážců zákona přišla o práci, neuvedla ani jejich jména.
Ivan Golunov

Skandál s Golunovem má dohru na ruském ministerstvu vnitra

Skandál s neoprávněným vězněním ruského investigativního novináře Ivana Golunova má dohru na ministerstvu vnitra, kde se připravuje reorganizace, ale nejspíš i kárný postih zasahujících policistů. Potvrzují to dnešní informace agentury TASS. Golunov byl před dvěma týdny zadržen v Moskvě a policie tvrdí, že v jeho batohu a později i v jeho bytě našla drogy. Po několika dnech byl případ odložen a novinář byl propuštěn.
Rusko, Moskva

V Moskvě demonstrovalo 1200 lidí, domáhali se změny přísného paragrafu

Asi 1600 Moskvanů přišlo podle policie na dnešní demonstraci na podporu investigativního novináře Ivana Golunova. Organizátoři očekávali až 20.000 lidí. Sám Golunov nepřišel, uvedla agentura Interfax. Účastníci požadovali změnu paragrafu, který tvrdě trestá držení jakéhokoliv množství narkotik a který policie podle médií často zneužívá.
Rusko, Moskva

Brutalita na demonstrantech? Kreml ji překvapivě odsoudil

Kreml dnes nepřímo kritizoval projevy policejního násilí, které doprovázely středeční demonstraci příznivců investigativního novináře Ivana Golunova. Policie při nepovoleném pochodu v Moskvě zadržela přes 400 lidí včetně několika novinářů a politiků, podle demonstrantů policisté použili obušky. Přehnanou brutalitu kritizovala už ve středu ruská ombudsmanka Taťjana Moskalkovová.
Vladimir Putin, ruský prezident

V Rusku padají hlavy. Putin kvůli skandálu Golunov propustil policejní generály

Ruský prezident Vladimir Putin dnes kvůli aféře s nespravedlivým obviněním investigativního novináře Ivana Golunova odvolal dva policejní generály z funkcí náčelníků moskevské správy ministerstva vnitra. Na starost měli boj proti drogám a vnitřní záležitosti policie. Příslušný prezidentův výnos zveřejnil Kreml.
Ruská policie, autor: Vitaly V. Kuzmin

Aféra Golunov neutichla. V Moskvě se demonstrovalo, zatčeno přes 400 lidí

Více než 400 lidí dnes zadržela moskevská policie při nepovoleném pochodu, jehož účastníci vybízeli k potrestání viníků nespravedlivého stíhání investigativního novináře Ivana Golunova. Oznámil to server OVD-Info, specializující se na policejní zákroky. Sama policie zatím připustila více než 200 zatčených. Mezi zadrženými jsou i reportéři a opoziční politik Alexej Navalnyj, považovaný za hlavního oponenta Kremlu.
Ivan Golunov

Zvrat v kauze Golunov. Ruský ministr vnitra ohlásil konec stíhání novináře

Ruské úřady dnes ukončily trestní stíhání investigativního novináře Ivana Golunova, kterého minulý týden zadrželi moskevští policisté pod záminkou obchodování s drogami. Ministr vnitra uznal, že proti novináři nejsou důkazy. Sám Golunov slíbil dál pokračovat v odhalování korupce. Vězeňská správa mezitím žurnalistovi sejmula elektronický náramek, který jej kontroloval, zda setrvává v domácím vězení, jež mu uložil soud.
Ivan Golunov

Rusko žije aférou Golunov. Do kauzy zatčeného novináře se vložila mocná senátorka

Předsedkyně horní komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková dnes vyjádřila znepokojení nad případem zadrženého novináře Ivana Golunova. Informovala o tom agentura AP s tím, že se ve středu chystají v Moskvě i dalších ruských městech demonstrace na žurnalistovu podporu. Investigativní reportér byl minulý týden zatčen v Moskvě a obviněn z držení a šíření drog, nyní je v domácím vězení. Jeho zatčení vyvolalo v Rusku silné protesty, podle ruských médií je znepokojeno i ruské vedení.
Vladimir Putin, prezident Ruské federace

Kreml vyděsily protesty. Kauza Golunov se má vyřešit do Putinovy besedy s občany

Kreml se bude problému se zadrženým novinářem Ivanem Golunovem chtít zbavit do 20. června, kdy se uskuteční každoroční beseda prezidenta Vladimira Putina s občany přenášená celostátními televizemi. Ruskému serveru Projekt to řekli činitelé ruské prezidentské kanceláře. Investigativní reportér Golunov byl minulý týden zadržen v Moskvě a obviněn z držení a šíření drog. Jeho zatčení vyvolalo v Rusku nebývale silné protesty, podle ruských médií je znepokojeno i ruské vedení.
Ivan Golunov

Ruské listy žádají prověřit počínání policistů v případu Golunova

Tři přední ruské ekonomické deníky Kommersant, Vedomosti a RBK dnes zveřejnily společné prohlášení požadující důkladně prověřit počínání policistů, kteří minulý týden zadrželi investigativního novináře Ivana Golunova kvůli údajnému držení drog. Okolnosti zatčení považují noviny za podezřelé a důkazy proti žurnalistovi za nepřesvědčivé. Deníky zároveň upozorňují, že zatčení mohlo souviset s novinářovou prací při odhalování korupce. Na titulních stránkách všech tří listů současně vyšel plakát na Golunovovu podporu.
Ivan Golunov

Česko se staví za novináře Golunova. Vznikla petice na jeho záchranu

V Česku vznikla petice na podporu ruského investigativního novináře Ivana Golunova, který byl tento týden zadržen kvůli údajnému držení drog. Moskevský soud v sobotu rozhodl, že bude držen v domácím vězení. Autoři petice, pod níž je podepsána řada rodilých Rusů, ale nevěří ve spravedlivé prošetření případu. Text petice dnes předali ČTK.
Ivan Golunov

Zadržený novinář Ivan Golunov je v nemocnici. Ve vazbě ho prý zmlátili

Moskevská policie dnes oznámila, že ruského investigativního novináře Ivana Golunova, který byl tento týden zadržen kvůli údajnému držení drog, převezli do nemocnice. Informovaly o tom ruské tiskové agentury. Podle právníka Pavla Čikova jeho klienta ve vazbě zbili, což policie popírá, a dnes odpoledne zkolaboval. Na svém těle má Golunov množství podlitin, lékaři mají rovněž podezření na zlomená žebra a otřes mozku, napsala agentura AFP.
Ruská policie, autor: Vitaly V. Kuzmin

Ruská policie zadržela opozičního novináře. Ušila na něj boudu s drogami?

Moskevská policie zadržela investigativního novináře Ivana Golunova a obvinila ho z držení narkotik. Oznámila to dnes rozhlasová stanice Echo Moskvy. Golunov, který je v Rusku dobře známý, je redaktorem nezávislého zpravodajského serveru Meduza a zaměřuje se na korupci v moskevské městské správě. Držení drog popírá.

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Izraeli

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

včera

Chladné počasí pokračuje. Meteorologové očekávají další mrazivé noci

Mrazivé noci budou pokračovat i v tomto týdnu, vyplývá z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Během nadcházející noci klesnou teploty pod nulu na většině území. Uprostřed týdne pak může i sněžit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy