Ivana Stráská (hejtmanka)

Česká pirátská strana

Piráti na jihu Čech chtějí koalici bez vítězných stran, ODS další jednání zavrhla

Piráti na jihu Čech preferují koalici bez ANO a ODS, tedy bez dvou subjektů, které byly ve volbách Jihočeském kraji na prvním, respektive druhém místě. Šlo by o alianci s TOP 09 a KDU-ČSL, ČSSD, STAN a Jihočechy, dohromady by měla 31 mandátů z 55. Ostatní případní partneři však tuto variantu nevidí jako jedinou možnou. ODS uvedla, že další její jednání s Piráty postrádá smysl.
Lidé v rouškách, ilustrační foto

Na Prachaticku budou povinné roušky ve všech vnitřních prostorách

Na Prachaticku budou kvůli šíření koronaviru povinné roušky ve všech veřejných vnitřních prostorách. Platit to bude od středy. V úterý začne platit na Prachaticku zákaz návštěv v nemocnicích a sociálních zařízeních. V Jihočeském kraji budou od středy povinné roušky v nemocnicích, domovech pro seniory i na úřadech.
Volby, ilustrační foto

Volební průzkum: ČSSD uspěje jen ve třech krajích, straně zavařil Zimola

Podle stranických průzkumů, které si zadala sociální demokracie, by ČSSD do krajských voleb překročila pětiprocentní hranici v Jihočeském a Pardubickém kraji a na Vysočině. V jižních Čechách by mohla získat mezi sedmi a deseti procenty. Kvůli novému hnutí Změna 2020, za nímž stojí bývalý hejtman Jiří Zimola, odchází z jihočeské ČSSD desítky členů. Novinářům to dnes řekli zástupci ČSSD.
Jan Hamáček, ministr vnitra a předseda ČSSD

Zimola byl ČSSD delší dobu "nevěrný", tvrdí Hamáček

Přechod bývalého jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly do funkce předsedy hnutí Změna 2020 podle předsedy sociální demokracie Jana Hamáčka potvrdil spekulace, že Zimola byl ČSSD delší dobu nevěrný. Hamáček ČTK napsal, že je to Zimolova volba. Plnou podporu lídrů strany má hejtmanka Ivana Stráská a její tým, uvedl Hamáček.
Češi se nechávají testovat na covid-19

Stráská chce, aby stát nebo pojišťovny hradily ztrátu za testy

Jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD) se domnívá, že na cenách za testy na koronavirus pro samoplátce by se měl podílet stát nebo pojišťovny. Ministerstvo zdravotnictví nařídilo, že samoplátci budou hradit za test 1756 korun. Nemocnice však argumentují tím, že jejich náklady jsou o několik set korun vyšší. Stráská ČTK řekla, že návrh s podílem státu nebo pojišťoven chce Asociace krajů řešit ve čtvrtek s vládou.
Vláda ČR

Vláda jednala s hejtmany: Pro nemocné z domovů pro seniory mají najít místo kraje

V krajích mají v případě potřeby vznikat zvláštní kapacity pro pacienty z těch domovů pro seniory, které nebudou schopny zajistit desetinu míst pro izolaci nakažených novým typem koronaviru. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) se na tom dnes během videokonference dohodli hejtmani se zástupci vlády. Za velmi cenné označil jednání hejtman Vysočiny pověřený vedením Asociace krajů Jiří Běhounek (ČSSD). Očekává, že příští videokonference bude za týden.
Hranice České republiky

Jihočeský kraj žádá uzavření hranic i pro lidi pracující v cizině

Jihočeský kraj požádal vládu, aby uzavřela hranice i pro lidi, kteří dojíždí do ciziny do zaměstnání. Důvodem je obava z rychlejšího šíření koronaviru. Podle jihočeské hejtmanky Ivany Stráské (ČSSD) tvoří více než polovinu lidí v regionu nakažených nemocí COVID-19 právě ti, kteří dojíždí do zahraničí za prací. Řekla to dnes po zasedání krizového štábu Jihočeského kraje.
Ilustrační foto

Na jihu Čech zůstává v domácí karanténě 60 lidí

Na jihu Čech zůstává v preventivní domácí karanténě 60 lidí, kteří se vrátili z oblastí, kde se objevila nákaza novým typem koronaviru. Dalších přibližně 20 lidí může do dvoutýdenní karantény přibýt. V Jihočeském kraji se zatím neobjevil žádný případ nákazy. Novinářům to dnes řekla hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD).
Richard Brabec

Národní park Šumava bude mít nově čtyři zóny, ministr Brabec podepsal vyhlášku

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) podepsal vyhlášku o nové zonaci Národního parku Šumava, platit bude od 1. března. Uvedl to dnes na twitteru. Park bude rozdělen do čtyř sekcí s různým režimem ochrany. Nové rozčlenění do zón by mělo platit 15 let. Nahradí současné členění, která má tři zóny. Jihočeský kraj, který měl k vyhlášce připomínky, rozhodnutí ministerstva nepřekvapilo.
Jiří Zimola

Zimola bude kandidovat za ČSSD, tvrdí Hamáček. Exhejtman to ale vidí jinak

Předseda jihočeské sociální demokracie Jiří Zimola bude příští rok v krajských volbách kandidovat v dresu ČSSD. ČTK to dnes sdělil předseda sociální demokracie Jan Hamáček. Zimolův projekt Změna 2020 není konkurencí sociální demokracie, ale platformou, která by měla na kandidátku přitáhnout významné krajské osobnosti sdílející podobné hodnoty s ČSSD.
Ministerstvo životního prostředí

Spor o nové zóny na Šumavě se vyostřil: Kraj podal žalobu na ministerstvo

Ministersvo životního prostředí (MŽP) nesouhlasí s návrhem Jihočeského kraje, aby zdrželo proces schvalování rozdělení šumavského národního parku do nových zón. Kraj navrhuje, aby MŽP počkalo do rozhodnutí soudu. Podle ministerstva by takový krok byl nezodpovědný vzhledem k očekáváním obcí a zdržení nemá oporu ani v legislativě.
Miloš Zeman, velitelské shromáždění AČR na ministerstvu obrany

Zemanův expertní tým odmítl další bezzásahové zóny, chce splavnit Labe

Expertní tým prezidenta Miloše Zemana se dnes na zámku v Lánech zabýval kůrovcovou kalamitou i vodními stavbami na Labi. Kvůli napadení stromů kůrovcem odmítl snahy rozšiřovat takzvané bezzásahové zóny v národních parcích, což se týká především Šumavy. Kritizoval také odklad stavby plavebních stupňů Děčín a Přelouč, informoval ČTK mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Schůzky u prezidenta se zúčastnil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), jeho předchůdce ve funkci Tomáš Podivínský (KDU-ČSL) a jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD).
ČSSD

Jihočeská hejtmanka Stráská odstoupila z kandidátky ČSSD

České Budějovice - Jihočeská hejtmanka Ivana Stráská odstoupila z kandidátky ČSSD pro říjnové parlamentní volby. Za jeden z důvodů označila nesouhlas s vyškrtnutím bývalého hejtmana Jiřího Zimoly z kandidátky. Lídr jihočeské ČSSD pro parlamentní volby Ondřej Veselý doufá, že vlna odchodů už skončila.
ČSSD

Jihočeskou hejtmankou se stala Stráská (ČSSD), vystřídala Zimolu

České Budějovice - Jihočeskou hejtmankou se dnes stala Ivana Stráská z ČSSD. Nahradila svého stranického kolegu Jiřího Zimolu, který dnes na mimořádném zasedání zastupitelstva z funkce hejtmana odstoupil. Jihočeský kraj povede nová koalice ČSSD, Pro Jižní Čechy, KDU-ČSL a hnutí Jihočeši 2012, v pětapadesátičlenném zastupitelstvu bude mít těsnou většinu 28 hlasů.
Hejtman Jiří Zimola (11. 4. 2014)

Jihočeský hejtman Zimola rezignoval, na rozloučenou zkritizoval ODS a ANO

České Budějovice/Praha - Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) rezignoval na mimořádném zastupitelstvu na funkci v čele kraje. Nahradit by jej měla ještě dnes jeho dosavadní náměstkyně z téže strany Ivana Stráská. Zimola odstoupil, neboť nechtěl bránit vzniku nové krajské koalice, kterou tvoří sociální demokraté, Pro Jižní Čechy, KDU-ČSL a Jihočeši 2012. Funkci hejtmana opouští po více než osmi letech a nově nebude v žádné funkci ve vedení kraje.
ČSSD

V Jihočeském kraji vládne nová koalice, hejtmankou bude Stráská

České Budějovice – Novou koaliční dohodu dnes podepsali zástupci sociálních demokratů, uskupení Pro Jižní Čechy, KDU-ČSL a hnutí Jihočeši 2012. Koalice nahradí dosavadní alianci, která vedla Jihočeský kraj a kterou tvořilo ČSSD, ANO a Jihočeši 2012. Spolupráce těchto tří subjektů skončila kvůli sporům ohledně otázky financování vedoucích představitelů krajem řízené společnosti Jihočeské nemocnice. 

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Šojgu ztrácí vliv v Kremlu? Zatčení jeho náměstka něco signalizuje

Zatčení náměstka ministra obrany Timura Ivanova signalizuje souboj o zdroje a moc uvnitř ruské elity na počátku nového prezidentského období Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy