jaderný materiál

Ilustrační foto

Do Německa se vrátil jaderný odpad, čekají se protesty

Do severoněmeckého přístavu Nordenham dnes ráno dorazil jaderný náklad, která se vrátil ze zařízení na zpracování nukleárního odpadu v britském Sellafieldu. Informovala o tom agentura DPA. Odpad nyní vlakem zamíří do meziskladu v hesenském Biblisu na jihu Německa. Očekává se, že transport budou doprovázet demonstrace ekologických aktivistů.
Jaderná elektrárna Temelín

Obce se bouří, jaderné úložiště podle nich ohrozí vodu

Zástupci obcí z lokality Hrádek na pomezí Jihlavska a Pelhřimovska trvají na tom, že by případná stavba hlubinného úložiště jaderného odpadu ohrozila v tomto území zdroje pitné vody. Odvolávají se na blízké evropské rozvodí. Starosta Dolní Cerekve Zdeněk Dvořák v dnešní debatě v Jihlavě řekl, že se povodí dokonce zajímá o možnost vybudovat na tomto území nádrž, která by byla zásobou pitné vody pro Jihlavu.
Jaderný výbuch

Marshallovy ostrovy trápí jaderné dědictví po USA, úřady pomoc odmítly

Klimatické změny ohrožují na Marshallových ostrovech betonový sarkofág, který tam k uložení radioaktivního odpadu po zkouškách nukleárních zbraní vybudovaly Spojené státy. Vláda tohoto tichomořského státu, který je volně přidružen k USA, proto požádala o pomoc americké úřady, které to ale odmítly s tím, že odpad neleží na americkém území, napsal list Los Angeles Times.
Radiace, ilustrační foto

Stát hledá úložiště pro jaderný odpad, dotčeným obcím poskytne 53 milionů

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) poskytne obcím dotčeným výběrem hlubinného úložiště jaderného odpadu kompenzaci 53 milionů korun. Každá obec by měla dostat jeden milion. Peníze půjdou z atomového účtu, obce si je mohou vzít, anebo je mohou odmítnout. Není to žádné výkupné, žádný závazek, je to pouze milion korun za to, že se v posledních několika letech s nimi diskutovalo, řekl dnes na tiskové konferenci ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) po jednání se starosty z devíti lokalit. Peníze by měly dostat nejdříve v lednu 2021.
Můžeme se ochránit proti radiaci?

Írán prolomil limit obohacování uranu. Z jaderné dohody je cár papíru

Írán již obohacuje uran na více než 3,67 procenta, což byl limit stanovený mezinárodní smlouvou z roku 2015. Je také možné, že bude obohacovat uran ještě více. Řekl to dnes mluvčí íránské organizace pro jadernou energii a později potvrdila Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE), která monitoruje íránský jaderný program. Teherán tak pokračuje v reakcích na loňské rozhodnutí Spojených států od jaderné dohody odstoupit a na neochotu ostatních signatářů smlouvy ochránit Írán před americkými sankcemi, které Washington uvalil na islámskou republiku.
Jaderné zbraně

Írán splnil své hrozby. Navýšil produkci obohaceného uranu, varuje MAAE

Írán splnil své hrozby a navýšil produkci obohaceného uranu, uvedl dnes šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Jukija Amano. O kolik byla ale navýšena, již neupřesnil, napsala agentura Reuters. Teherán již na konci května oznámil, že zečtyřnásobil produkci nízko obohaceného uranu. Učinil tak v reakci na krok USA, které loni odstoupily od mezinárodní jaderné dohody s Íránem a následně zavedly proti islámské republice nové sankce.
Karel Havlíček

Evropská legislativa neumožňuje společné jaderné úložiště, varuje Havlíček

Evropská legislativa neumožňuje členským zemím vybudovat společné úložiště radioaktivního odpadu. Uvedl to při dnešních sněmovních interpelacích ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Úvahy o česko-slovenské spolupráci se podle něho týkají výzkumu, inovací, vývoje a případně společných nebo podobných postupů.
Jaderná elektrárna Temelín

Obce na Jihlavsku se chtějí postavit úložišti jaderného odpadu

Zastupitelé Rohozné na Jihlavsku se dnes většinou hlasů postavili proti zvažované stavbě úložiště jaderného odpadu. Usnesení ve stejném znění by měla v nejbližší době projednat i zastupitelstva zbývajících obcí v této lokalitě nazývané Hrádek. Lokalita patří mezi devět míst v ČR vytipovaných Správou úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) pro úložiště. Starostové z Hrádku před měsícem požádali stát o vyřazení s odůvodněním, že záměr může ohrozit zdroje pitné vody.
Jaderná elektrárna Temelín

Obce na Jihlavsku odmítají jaderný odpad. Kvůli vodě

Obce z lokality Hrádek na pomezí Jihlavska a Pelhřimovska požadují vyřazení z míst zvažovaných pro stavbu trvalého hlubinného úložiště radioaktivního odpadu. Odvolávají se na to, že jejich územím prochází evropské rozvodí. Voda odtud odtéká jak do vodárenské nádrže Hubenov zásobující Jihlavu, tak směrem do povodí Želivky. Dohodu o společném postupu dnes starostové šesti obcí podepsali v Dolní Cerekvi.
JE Fukušima

Kam dát radioaktivní zeminu z Fukušimy? Japonská vláda je bezradná a lidé naštvaní

Zdá se, že ani ledový vítr vanoucí od pobřeží nebrání mužům v ochranných maskách, přilbách a rukavicích, aby pokračovali v největší světové úklidové akci po jaderné havárii. Stranou veřejnosti odvážejí dalších 1000 černých pytlů naplněných radioaktivní půdou a vykládají je na gigantická síta. Krytý dopravní pás veze půdu na okraj obrovské jámy, kde je udusána a připravena na další převoz, po němž by měla zůstat netknutá dalších téměř 30 let, píše britský deník The Guardian v článku k osmému výročí havárie japonské jaderné elektrárny Fukušima.
Kongres USA

Kongres USA šetří možnou jadernou spolupráci USA a Saúdské Arábie

Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu začala vyšetřovat zprávy o tom, že Bílý dům hodlá dodat technologie pro výrobu energie z jádra Saúdské Arábii navzdory výhradám bezpečnostních expertů. Vyšetřování podle agentury AP zahájil sněmovní výbor pro dohled a reformu, který ovládají demokraté.
Marta Nováková (foto: U&SLUNO)

Obce poslaly otevřený dopis vládě, chtějí více informací o úložišti jaderného odpadu.

Sedm obcí z okolí lokality Čertovka chce dostávat více informací o zde zvažované stavbě úložiště radioaktivního odpadu. V otevřeném dopise ministryni průmyslu a obchodu Martě Novákové (za ANO) se pozastavují nad tím, že za dotčené obce jsou považovány jen Žihle, Blatno, Lubenec a Tis, jejichž zastavěná území jsou přitom mnohdy dále od možného povrchového areálu úložiště než domy obcí, jejichž starostové se pod dopis podepsali. Vybudování úložiště v Čertovce starostové označili za nepřijatelné.
Radiace, ilustrační foto

Nad Evropou se pohybuje radioaktivní mrak

Londýn - Nad Evropou je oblak radioaktivního znečištění. Příčinou je zřejmě nehoda v jednom z jaderných zařízení v Rusku nebo v Kazachstánu, ke které pravděpodobně došlo na konci září. Informuje o tom britský list The Guardian.
Hurikán Irma

Hrozí největší tragédie od Fukušimy? Irma míří na jaderné elektrárny a největší skladiště nukleárního odpadu

Jižní Karolína – Po zpustošení Kuby míří bouře Irma dál na Floridu, kde se právě teď v chaotické evakuaci snaží zachránit přes 5,5 milionů lidí. Podle výpovědí místních je situace kritická, dochází jim jídlo i pohonné hmoty, silnice jsou beznadějně ucpané. Po pátku, kdy meteorologové Irmu označili stupněm nebezpečnosti číslo 4, se opět očekává její zesílení před tím, než zasáhne Spojené státy. Zatímco lidé prchají na sever, správci objektu v Savannah River Site v Jižní Karolíně bedlivě sledují zprávy, zda se bouře dostane až k nim. Nachází se zde totiž největší skladiště nukleárního odpadu z dob studené války.

Aktuálně se děje

před 2 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 25 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

Zdroj: David Holub

Další zprávy