Jan Blatný

Petr Arenberger

Blatný poslal do Arenbergerovy nemocnice kontrolu

Předchozí ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) před několika týdny poslal kontrolu do pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Prověřit má nákupy z let 2019 a 2020, kdy nemocnici řídil jeho nástupce v ministerské funkci Petr Arenberger (za ANO).
Andrej Babiš a Miloš Zeman

Babiš musel Blatného vyměnit kvůli paktu se Zemanem, míní politolog

Premiér Andrej Babiš (ANO) musel vyměnit ministra zdravotnictví, pokud chtěl dál udržet neformální pakt s prezidentem Milošem Zemanem. Myslí si to politolog Lubomír Kopeček z Masarykovy univerzity v Brně. Podle Josefa Mlejnka z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy se teprve v budoucnu uvidí, zda má konec Jana Blatného (za ANO) souvislost s ruskou vakcínou Sputnik V. Uvedli to dnes na dotaz ČTK.
Jan Blatný

Blatný musel podle tisku odejít kvůli odmítání ruské vakcíny

České deníky a servery dávají ve svých komentářích odvolání ministra zdravotnictví Jana Blatného do souvislosti především s jeho odmítavým postojem k ruské vakcíně Sputnik V. Premiér Andrej Babiš (ANO) se podle nich snaží vyhovět prezidentovi Miloši Zemanovi, který používání Sputniku v Česku podporuje. Blatnému ale zároveň vyčítají řadu chyb, navíc podle nich dopředu věděl, do čeho jde.
Jan Blatný Komentář

Blatný doplatil na spolčení s ďáblem, před nímž jako občan varoval. Babiš nesnese vzdor

Totalitní praktiky se vracejí v přímém přenosu. Kdo má jiný názor, musí odejít. Odvolání ministra zdravotnictví Jana Blatného je závanem minulých rudých časů. A premiér Andrej Babiš, který se měl zaplést s STB a z kapsy mu vyčnívala stranická knížka KSČ, dokázal, že mu nejsou cizí ani více jak třicet let po Sametové revoluci. Bývalý šéf resortu nepřišel o křeslo kvůli mnoha přešlapům, ale z úřadu mizí, protože se vymezil proti ruské necertifikované vakcíně Sputnik V, do níž se zamiloval prezident Miloš Zeman. A s ním ministerský předseda do názorové vřavy nepůjde. Navíc hnutí ANO špiní Faltýnkova kauza, a tak je nutné pozornost odvrátit jinam.
Jan Blatný Komentář

Blatnému nezlomila vaz politika, ale věda. Pro Zemana a Babiše je nepohodlný

Končící šéf zdravotnického resortu Jan Blatný možná nebyl tím nejlepším ministrem, ale byl a nadále je dobrým lékařem. Neměl za sebou bohatou politickou kariéru, měl ale dost rozumu na to, aby postupoval dle svého nejlepšího lékařského úsudku, zejména v době, kdy část Česka čelí krizi důvěry ve vakcíny. Svým vědeckým přístupem ale začal být nepohodlný.
Jan Blatný

Blatný končí. O důvodech mluvit nechtěl, pochybení si není vědom

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) dnes na tiskové konferenci potvrdil, že končí ve funkci. Jmenování nového ministra se na Pražském hradě uskuteční dnes v 11:30. ČTK to sdělil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Podrobnosti neuvedl. Novým ministrem se má stát ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger.
Jan Blatný

Spolupráce s Blatným byla podle epidemiologů dobrá, zlepšovala se

Spolupráce s bývalým ministrem Janem Blatným (za ANO), kterého dnes prezident na žádost premiéra Andreje Babiše (ANO) odvolal, byla velmi dobrá. V posledních týdnech se zintenzivnila a byla za celou dobu Blatného působení nejlepší, sdělili ČTK epidemiologové Petr Smejkal a Rastislav Maďar.
Petr Arenberger

Novým ministrem zdravotnictví je lékař Arenberger

Novým ministrem zdravotnictví se stal ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger (62). Do funkce ho na Pražském hradě jmenoval prezident Miloš Zeman, který předtím odvolal dosavadního ministra Jana Blatného. Babiš nového šéfa úřadu uvede do funkce ještě dnes. Od úterý se spekulovalo i o osudu ministra školství Roberta Plagy (za ANO). Ten ale i nadále zůstává ve své funkci.
Jan Blatný

Blatný měl pevný postoj vůči ruské vakcíně, podle Spolu jej to mohlo stát místo

Způsob odvolání ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) ukazuje, v jakém rozkladu se současná vláda nachází. Ve vyjádření zaslaném ČTK to uvedl předseda ODS Petr Fiala. Změna má podle něj zakrýt neschopnost kabinetu a selhání politiky premiéra Andreje Babiše (ANO). Šéf KDU-ČSL Marian Jurečka ocenil Blatného snahu komunikovat s opozicí.
Jan Blatný

Koordinátorka očkování Baťhová odchází, důvodem je konec Blatného

Národní koordinátorka očkování proti covidu-19 Kateřina Baťhová rezignuje na funkci. Skončit chce do konce dubna. Rozhodnutí už oznámila premiérovi Andreji Babišovi (ANO), sdělila serveru Seznam Zprávy. Důvodem je podle serveru dnešní odvolání ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO).
Radim Holiš (ANO)

Zlínský hejtman rozhodne, kdy se v kraji otevřou školy. Blatný radí počkat

Hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO) dnes rozhodne, jaká opatření budou v kraji od pondělí platit, zda se otevřou školy a některé služby a obchody jako v ostatních částech země. Holiš to dnes řekl ČTK. Odcházející ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) doporučil, aby bylo ve Zlínském kraji rozvolnění včetně otevření škol a části obchodů vzhledem k pozdějšímu doznívání epidemie koronaviru posunuto o týden oproti zbytku země, tedy k 19. dubnu.
Vojtěch Pikal (Piráti)

Pikal by považoval výměnu ministrů uprostřed krize za nerozumnou

Místopředseda Sněmovny i opozičních Pirátů Vojtěch Pikal by považoval za nerozumné uprostřed koronavirové krize měnit ministry. Řekl to dnes ve Sněmovně v návaznosti na úterní informace některých médií, podle kterých by dnes měli skončit ministři zdravotnictví Jan Blatný a školství Robert Plaga (oba za ANO). Blatný podle Pikala alespoň držel zásadový postoj.
Jan Blatný

Můžeme okolním zemím nabídnout až 50 míst v nemocnicích, uvedl Blatný

Česko může podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) nabídnout okolním zemím, pokud by se tam epidemická situace dál zhoršovala, až 50 míst ve svých nemocnicích. V minulých měsících nabídlo Česku pomoc s pacienty s covidem-19 Německo, Rakousko, Švýcarsko, Polsko a další země, nakonec byla převezena do zahraničí jedna pacientka.

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy