Jan Čížinský

pražské zastupitelstvo

Starostou Prahy 7 je opět Jan Čižinský (Praha 7 Sobě), rozhodli zastupitelé

Starostou Prahy 7 je opět Jan Čižinský (Praha 7 Sobě), rozhodli dnes zastupitelé. Podpořilo jej 17 z 29 zastupitelů. Čižinský je starostou již potřetí za sebou. Ve volbách získalo jeho uskupení Praha 7 Sobě v sedmé městské části většinu 53 procent hlasů, v 29členném zastupitelstvu má 18 mandátů. Do zastupitelstva se dostali ještě Společně - ODS a TOP 09, ANO a Piráti. Praha 7 má více než 42.000 obyvatel.
Bohuslav Svoboda (ODS)

Povolební jednání v Praze pokračují. Spolu jednalo s Čižinského hnutím

V sídle pražské ODS v Praze 1 se dnes sešli zástupci koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) s Prahou Sobě (PS). Předmětem jednání byl zejména volební program. Praha Sobě zároveň přednesla Spolu požadavek, aby se uskutečnilo setkání Spolu, Pirátů, STAN a PS. To Spolu prozatím odmítlo, neboť preferuje koalici na půdorysu té vládní, tedy Spolu, Piráti a STAN. Novinářům to dnes řekli zástupci Prahy Sobě a Spolu.
Jiří Pospíšil a Jan Čižinský

Čižinský chce příští rok kandidovat na primátora Prahy

Bývalý poslanec, starosta Prahy 7 a pražský zastupitel Jan Čižinský (Praha Sobě) chce v příštím roce na podzim v komunálních volbách opět vést jako lídr Prahu Sobě (PS) a ucházet se o post primátora hlavního města. Na dotaz ČTK to dnes Čižinský řekl na neformálním setkání s novináři.
Jan Čižinský, starosta Prahy 7.

Nemám informaci, zda si rozbušky nalezené v Holešovicích ukryl střelec z Vinohrad, říká Čižinský

Starosta Městské části Prahy 7 Jan Čižinský nedisponuje žádnou informací, že by si zadržený pachatel, který na Vinohradech měl zastřelit pracovnici úřadu práce, mohl ukrýt několik rozbušek ve skladu Pražské tržnice v Holešovicích, kde hasiči nalezli několik výbušnin. „Opravdu jsem žádnou takovou zprávu neobdržel. Jedinou oficiální informaci, kterou mám, bylo, že nebezpečí pro veřejnost není velké a nikdo nebyl ohrožen na životech,“ říká pro EuroZprávy.cz Jan Čižinský z Prahy 7 sobě.
den matek

Dětské skupiny se mají přeměnit na jesle. Návrh navzdory kritice prošel úvodním kolem

Dětské skupiny se možná budou muset změnit na jesle s přísnějšími pravidly. Předpokládá to vládní novela, kterou v dnešním úvodním kole podpořila Sněmovna. Dětské skupiny by měly přestat existovat v nynější podobě do konce srpna 2024. Jesle by měly být pro děti od půl roku do zhruba tří let, na místa by přispíval stát. Opoziční ODS se nepodařilo prosadit vrácení návrhu kabinetu k přepracování, posoudí jej sociální výbor.
doprava

Praha Sobě: Kupon na MHD navrhujeme zdražovat každý rok o 365 korun

Klub Prahy Sobě a náměstek pražského primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě) budou v koalici prosazovat, aby se roční kupon na MHD od začátku příštího roku zdražil o korunu denně, tedy o 365 korun. Podobné zdražení by se mělo opakovat i v dalších letech. Kromě toho chce klub také zdražit jednorázové jízdné, upravit systém slev a zvýšit cenu parkovacích karet.
Hasiči zasahují u výbuchu a následném požáru

Bytem v Praze otřásl výbuch. Jeden mrtvý, několik zraněných

Při výbuchu a následném požáru dvou bytů ve Strojnické ulici v Praze 7 dnes dopoledne zemřel muž. Další tři lidi převezli záchranáři do nemocnic, jedna žena a jeden muž byli popáleni, další žena se nadýchala zplodin hoření. Záchranáři evakuovali z domu zhruba 50 lidí. Požár hasiči uhasili asi za hodinu a půl. ČTK to řekli mluvčí hasičů Martin Kavka a mluvčí policie Lucie Drábková.
Pražský primátor Zdeněk Hřib

Hřib nemá koronavirus, negativní byl i druhý test. Těší se na propuštění z karantény

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) má negativní i druhý test na covid-19. Nařízená karanténa mu skončí v úterý 30. června a chystá se pracovat opět přímo z budovy na Mariánském náměstí. Hřib to napsal ČTK v SMS zprávě. První test podstoupil 18. června. Důvodem karantény byl pozitivní test na koronavirus u primátorova náměstka Petra Hlubučka (STAN). V karanténě následně skončila asi padesátka lidí.
Boris Němcov, kritik prezidenta Putina

Praha chce přejmenovat náměstí u ruské ambasády. Po kritikovi Kremlu Němcovovi

Pražské náměstí Pod Kaštany, kde sídlí ruské velvyslanectví, zřejmě nově ponese jméno zavražděného ruského opozičního politika Borise Němcova. Předseda klubu Spojených sil Jiří Pospíšil na twitteru uvedl, že TOP 09 přejmenování podpoří, a primátor Zdeněk Hřib (Piráti) řekl, že změna má v koalici dostatečnou podporu a rada města by o ní mohla hlasovat ještě do konce měsíce.
Jiří Pospíšil

Hřib čelí kritice. Koaliční partneři o schůzce s Babišem nevěděli, tvrdí Pospíšil

Spor primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) s premiérem Andrejem Babišem (ANO) o stavbu vládní čtvrti v Letňanech je politická chyba. Spojené síly pro Prahu (TOP 09 a STAN) jako koaliční partner Pirátů o včerejší schůzce primátora s premiérem nevěděly a jejich mediální přestřelka Praze nepomůže. ČTK to dnes řekl předseda zastupitelů Spojených sil a europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09).

Aktuálně se děje

před 6 minutami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 6 minutami

před 11 minutami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

Nehoda autobusu u Lišova: Vůz skončil v příkopu, řidička utrpěla zranění

Zranění řidičky si vyžádala nehoda autobusu u Lišova na Českobudějovicku, která se stala ve středu odpoledne. Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému, příčina nehody je předmětem vyšetřování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy