Jan Kněžínek

Miloš Zeman, prezident ČR

Zeman a rakovina? NS rozhodl o stížnosti v kauze Bartíkova příspěvku

Nejvyšší soud (NS) už rozhodl o stížnosti pro porušení zákona, kterou podal někdejší ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) v souvislosti s odložením trestního oznámení Hradu na Brňana Svatopluka Bartíka. Výsledek zatím není známý. Podnět k podání stížnosti dal prezident Miloš Zeman. Bartík napsal v roce 2017 na facebooku, že Zeman má rakovinu.
Ilustrační foto

Lidé protestují na základě vylhaných věcí, vzkázal Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes prohlásil, že lidé demonstrují proti němu a proti ministryni spravedlnosti Marii Benešové (za ANO) na základě vylhaných věcí. Babiš to řekl ČTK při návštěvě Zlínského kraje. Premiér byl v úterý, kdy proti němu opět demonstrovaly na různých místech v zemi tisíce lidí, pracovně v Severní Makedonii. Dodal, že nemá s organizátory protestů co řešit.
Andrej Babiš (ANO)

Babiš se bije za Benešovou. Vymyšlené věci, stokrát opakovaná lež, vzkázal kritikům

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes při uvedení Marie Benešové (za ANO) do funkce ministryně spravedlnosti znovu odmítl, že by chystala změny na státním zastupitelství. Spekulace o Benešové ho mrzí, justice v Česku podle něj ohrožena není, považoval by za korektní, aby nová ministryně dostala příležitost pracovat. Babiš v té souvislosti kritizoval média a případ Čapího hnízda, ve kterém sám čelí návrhu na podání obžaloby.
Prezident Miloš Zeman

Zeman přijal demise Ťoka a Kněžínka, odvolal Novákovou

Prezident Miloš Zeman dnes přijal demise ministrů dopravy Dana Ťoka a spravedlnosti Jana Kněžínka, odvolal ministryni průmyslu Martu Novákovou (všichni za ANO) a ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) z funkce vicepremiéra. Informoval o tom mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Odpoledne Zeman jmenuje na Pražském hradě jejich nástupce.
Jiří Pospíšil, předseda TOP 09

Strach z Benešové? TOP 09 opět předloží novelu na ochranu žalobců, Fiala spílá Babišovi

TOP 09 znovu předloží novelu zpřesňující podmínky odvolávání vedoucích státních zástupců. Reaguje tak na avizovanou výměnu ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) za Marii Benešovou (za ANO), kterou považuje za účelovou ve vztahu k vyšetřování kauzy Čapí hnízdo premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše. Novela, kterou minulý rok odmítla Sněmovna, má zajistit, že nejvyššího státního zástupce lze odvolat pouze kvůli zákonným důvodům. Podle ODS může ANO stále vybrat někoho jiného než Benešovou. Babiš by se měl vzdát vlivu na výběr ministra spravedlnosti, míní občanští demokraté.
Marie Benešová

Čistky mezi žalobci? Hysterie, nic takového nechystám, dušuje se Benešová

Budoucí ministryně spravedlnosti Marie Benešová se po nástupu do funkce chce zaměřit především na boj s korupcí a na vytváření kvalitní legislativy. Řekla to dnes ČTK. S odvoláním nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, o kterém spekulovali někteří zástupci opozice, nepočítá. Benešová nahradí ve funkci Jana Kněžínka (za ANO), který se rozhodl k 30. dubnu rezignovat.
Pavel Zeman

Zeman ke konci Kněžíka: Já se odvolání nebojím

Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana rezignace ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) překvapila, počká s čím přijde jeho nástupkyně Marie Benešová. Svého případného odvolání, před kterým varují někteří zástupci opozice, se Zeman nebojí. V současné době by podle něj postrádalo demokratický prvek. Zeman to řekl v České televizi (ČT).
Jan Hamáček, ministr vnitra a předseda ČSSD

Hamáček pohrozil: Změny u žalobců by vedly k vážné debatě koalice

Pokud by výměnu ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) za současnou poradkyni prezidenta Miloše Zemana pro justici Marii Benešovou doprovázely nějaké změny na státním zastupitelství, bylo by to na vážnou debatu vládní koalice. Novinářům to dnes v Poslanecké sněmovně řekl předseda koaliční sociální demokracie Jan Hamáček.
Marie Benešová

Babiš navrhne Benešovou na ministryni. Zemanova poradkyně proslula výrokem o justiční mafii

Odcházejícího ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) nahradí současná poradkyně prezidenta Miloše Zemana pro justici Marie Benešová. Hrad uvedl, že ji jmenuje 30. dubna. Premiér Andrej Babiš (ANO), který bývalou nejvyšší státní zástupkyni nominoval, v tiskové zprávě napsal, že Benešová má předpoklady pokračovat ve stabilizaci justičního prostředí, v potírání korupce a klientelismu a v omezování působení exekuční mafie.
Ivan Bartoš

Kdo Babišovi nedonáší, toho zničí? Opozice spojuje Kněžínkův konec s Čapím hnízdem

Předsedu ČSSD Jana Hamáčka překvapilo dnes ohlášené rozhodnutí ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) odejít z vlády. Předseda KSČM Vojtěch Filip novinářům řekl, že výměna ministrů je v pravomoci premiéra. Opoziční politici jsou ke změně kritičtí, dávají ji často do souvislosti se středečním rozhodnutím policie navrhnout obžalovat premiéra Andreje Babiše (ANO) a ostatní obviněné v kauze Farmy Čapí hnízdo.
Petr Fiala, předseda ODS

Vláda se hroutí? Babiš tahá ministry jak králíky z klobouku, soptí opozice

Spekulace o výměně ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) poukazují na personální nestabilitu vlády, myslí si předseda ODS Petr Fiala. Podle šéfa KDU-ČSL Marka Výborného je Kněžínek odborník, který pravidelně dochází připravený na jednání sněmovního ústavně-právního výboru. Předsedové to řekli na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně.
Jan Kněžínek

Babiš přemýšlí o další změně ve vládě. Na řadě je Kněžínek

Premiér Andrej Babiš (ANO) podle MF Dnes uvažuje o výměně ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO), jednání s premiérem potvrdila někdejší ministryně v úřednické vládě Marie Benešová. Kandidátů je ale víc, uvedla. Informuje o tom server iDnes.cz. O konci Kněžínka média spekulují delší dobu, Babiš to nekomentoval. Benešová (ČSSD) je poradkyní prezidenta Miloše Zemana.
Ministerstvo spravedlnosti ČR

Evropským žalobcem za ČR bude Klement, Skála, nebo Vítková

Na evropského žalobce za Česko nominoval ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) Petra Klementa z Nejvyššího státního zastupitelství, Tomáše Skálu z ústeckého krajského státního zastupitelství a Petru Vítkovou z Krajského státního zastupitelství v Praze. Na dotaz ČTK to dnes sdělila Lucie Machálková z tiskového oddělení ministerstva.

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy