Janez Janša

Marek Ženíšek (TOP 09)

Fiala misí na Ukrajině vyslal signál, že o solidaritě jen nemluví. Rusy to zaskočilo, jsem na něj hrdý, říká Ženíšek

Předseda sněmovního zahraničního výboru Marek Ženíšek z TOP 09 velmi kvituje postoj českého premiéra Petra Fialy (ODS), který společně s ministerským předsedou Polska Mateuszem Morawieckým, vicepremiérem Jarosławem Kaczyńskim a premiérem Slovinska Janezem Janšou cestoval vlakem do Kyjeva, aby podpořil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Jeho země se už třetí týden brání ruské okupační agresi, kterou rozpoutal Vladimir Putin. „Misi premiéra Fialy společně s dalšími politiky vnímám jako výraz odvahy a neskutečné podpory. Představitelé Česka, Polska a Slovinska vyslali jasný signál, že o solidaritě nemluví jen formálně, ale pomoc ještě podtrhují osobním setkáním ve válečné zóně. I ruská strana musí být aktivitou i odhodláním kvarteta zaskočena. Na šéfa kabinetu Petra Fialu jsem neskutečně hrdý,“ říká pro EuroZprávy.cz Marek Ženíšek.
Petr Fiala s dalšími evropskými politiky na cestě do Kyjeva.

Fiala dorazil s dalšími premiéry do Kyjeva. Zelenskyj má jejich návštěvu za silný projev podpory

Premiéři Česka, Polska a Slovinska jednají v Kyjevě s ukrajinskými představiteli. Do ukrajinské metropole Petr Fiala, Mateusz Morawiecki a Janez Janša dorazili vlakem. Jejich ukrajinský protějšek Denys Šmyhal ocenil jejich odvahu. Zástupci středoevropských zemí se do Kyjeva vydali proto, aby vyjádřili podporu Ukrajině čelící ruské invazi. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj jejich návštěvu v příspěvku na sociálních sítích označil za silný projev podpory pro bojující Ukrajinu.
Janez Janša

Sassoli kvůli útokům na poslance napomenul slovinského premiéra Janšu

Předseda Evropského parlamentu David Sassoli napomenul slovinského konzervativního premiéra Janeze Janšu kvůli vícero útokům, které ministerský předseda na twitteru podniknul proti některým europoslancům. Slovinsko, jehož vláda je obviňována z omezování nezávislosti justice a svobody médií, v tomto pololetí předsedá Evropské unii.
Janez Janša

Slovinsko zahájilo předsednictví výpady vůči Evropské komisi

Slovinská vláda pravicově konzervativního premiéra Janeze Janši se na úvod půlročního předsednictví v Evropské unii postarala o rozruch výpady vůči Evropské komisi. Ministr vnitra Aleš Hojs po čtvrtečním rozpačitém startu předsednictví hovořil o "praseti" ve vysokých patrech bruselské byrokracie, napsala dnes agentura DPA.
Janez Janša

Janša vyzval EK, aby přijela do Slovinska prověřit údajné ohrožení demokracie

Slovinský konzervativní premiér Janez Janša dnes v otevřeném dopise vyzval předsedkyni Evropské komise (EK) Ursulu von der Leyenovou, aby do země vyslala zvláštní misi, která by prověřila údajné ohrožení demokracie a vlády práva ve Slovinsku. Učinil tak poté, co mluvčí EK minulý týden odsoudil Janšovu kritiku na adresu médií, která píší o vládním tlaku na svobodu slova. Komise se k nápadu staví skepticky.
Petr Kelnner na fotografii ve výroční zprávě PPF za rok 2019

Kellner jednal se slovinským premiérem Janšou, patrně šlo o média

Český miliardář Petr Kellner ve čtvrtek jednal v Lublani se slovinským premiérem Janezem Janšou. Napsal to investigativní server Necenzurirano.si s tím, že tématem rozhovoru byla patrně Kellnerem vlastněná média ve Slovinsku, která čelí premiérově kritice. Janšův kabinet věc nekomentoval.
Janez Janša

Slovinský premiér podpořil Polsko a Maďarsko, Orbán spojil rozpočet EU s imigrací

Slovinský premiér Janez Janša podpořil Polsko a Maďarsko, které v pondělí zablokovaly přijetí sedmiletého rozpočtu EU a fond koronavirové pomoci. Svůj krok zdůvodnily nesouhlasem s tím, aby vyplácení peněz z evropských fondů bylo podmíněno dodržováním principů právního státu. Maďarský premiér Viktor Orbán dnes podle agentury Reuters prohlásil, že Budapešť vetovala rozpočet EU, protože jeho schválením by členské státy mohly být nuceny podporovat imigraci.
Janez Janša

Premiérova podpora Trumpovi působí rozkol ve slovinské vládě

Předčasná gratulace Donaldu Trumpovi k vítězství v amerických prezidentských volbách i ostrá kritika, kterou konzervativní slovinský premiér Janez Janša adresoval příštímu šéfovi Bílého domu Joeu Bidenovi působí v Lublani rozkol ve vládě. Po opozici se na Janšu snáší odsudky i z řad jeho koaličních partnerů, informovala dnes agentura APA.
Josep Borrell

EU vyčkává na výsledky voleb v USA, europoslanci zkritizovali Trumpa

Zdrženlivé reakce na napínavý volební vývoj ve Spojených státech znějí dnes ráno od představitelů Evropské unie a evropských politiků. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell uvedl, že EU chce bez ohledu na výsledek voleb pevné vazby s USA. Někteří europoslanci se kriticky vyjádřili k prohlášení prezidenta Donalda Trumpa, který se přes nejasné výsledky označil za vítěze voleb.
Janez Janša

Slovinská vláda čelí kritice za porušení opatření. Premiér se jí zastal

Šéf slovinské diplomacie Anže Logar a jeho vládní kolega, ministr pro státní správu Boštjan Koritnik, čelí kritice, že porušili opatření proti šíření koronaviru. Podle slovinských médií se při čekání na výsledek koronavirového testu v rozporu s předpisy neuchýlili do karantény. Mezi občany, kteří jsou opakovaně vybízeni k dodržování vládních opatření, vyvolalo jejich chování vlnu nevole. Pro premiéra nicméně jejich přešlap není důvodem pro odvolání, uvedla dnes agentura APA.
Janez Janša

Slovinsko zavírá školky a obchody. Epidemie covid se zhoršuje v Chorvatsku a Rumunsku

Slovinsko kvůli rapidně rostoucímu počtu nových případů nákazy koronavirem znovu zpřísní pravidla. Od soboty tak v zemi zůstane zavřená většina obchodů, ale také služby, hotely či školky. Oznámil to premiér Janez Janša, podle nějž mají opatření zůstat v platnosti týden a poté vláda rozhodne, zda je prodlouží nebo zmírní. Informovala o tom dnes agentura DPA.
Janez Janša

Koronavirus sužuje i Slovinsko. Nakažených přibývá, vláda zpřísnila restrikce

Omezení pohybu obyvatelstva nejhůře postižených oblastí, povinnost nosit roušky i na otevřených prostranstvích či přechod žáků na on-line výuku jsou mezi opatřeními, která přijala slovinská vláda ve snaze zpomalit šíření epidemie covidu-19. Učinila tak poté, co úřady ve středu oznámily rekordní přírůstek nakažených za 24 hodin - přes 700. Nejvyšší denní bilanci infikovaných od začátku epidemie hlásí dnes i sousední Chorvatsko, kde se koronavirus potvrdil u téměř 800 lidí, napsala agentura Reuters.

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 7 minutami

před 23 minutami

před 46 minutami

před 51 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Kreml tvrdí, že obsadil další obec. Kyjev mlčí, ruské armádě se ale postup upřít nedá

Ruská armáda tvrdí, že její jednotky převzaly plnou kontrolu nad obcí Novomychajlivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Podle ruského ministerstva obrany si tak ruské jednotky zlepšily taktickou situaci podél frontové linie. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy