Jaroslava Němcová (ANO)

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Hledání špíny na ČSSD? Kolem Maláčové se strhla přestřelka

Praha - Kolem kandidátky sociální demokracie do vedení ministerstva Jany Maláčové už vypukl spor. Podle bývalého náměstka resortu Olega Blaška se Maláčová podílela na chybách při rozdělování dotací. Exministryně práce Jaroslava Němcová (ANO) odmítla, že by trestní oznámení podala konkrétně na Maláčovou.
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Krčál nebude zasahovat do oznámení, které podala Němcová

Lány (Kladensko) - Nový ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD) nebude zasahovat do trestních oznámení, které ministerstvo podalo v době působení končící ministryně Jaroslavy Němcové (ANO) na minulé vedení resortu kvůli zakázkám na informační systémy.
Ilustrační foto

Rodeo ve Sněmovně kvůli dávkám na bydlení. Ministryně Němcová zchladila ČSSD

Praha - Sněmovna se sešla k debatě o dávkách na bydlení na podnět skupiny poslanců v čele s KDU-ČSL. ČSSD je připravena stáhnout sporný chystaný návrh změn, pokud v nové vládě obdrží post ministr práce. Současná ministryně Jaroslava Němcová (ANO) své záměry před poslanci naopak hájila. Omezí podle ní zneužívání dávek.
Ilustrační foto

Start e-neschopenek se odkládá, hrozil by masivní zásah do nemocenské

Praha - Projekt elektronické neschopenky se dle očekávání odkládá, rozhodla o tom dnes vláda. V návrhu ministerstva práce a sociálních věcí kabinet neučinil změny. Nová úprava, kterou ministerstvo práce slibuje připravit, by měla fungovat až od roku 2021. Do té doby zřejmě bude fungovat předběžný systém.
ministerstvo práce

E-neschopenky od ledna 2019? Podle ministerstva nereálné, problémy se kupí

Praha - Podle ministerstva práce není zavedení elektronických neschopenek od ledna 2019 reálné. Resort navrhuje e-neschopenky teď ze zákona vyškrtnout a připravit úplně novou úpravu. Práce na projektu má podle ministryně práce Jaroslavy Němcové (ANO) přejít na Českou správu sociálního zabezpečení (ČSSZ), která nemocenskou vyplácí.
Byty

Češi nemají kde bydlet. Lidovci navrhují půjčku 50 miliard od evropské banky

Praha - Lidovci chtějí získat od Evropské investiční banky půjčku 50 miliard korun na rozvoj obecního nájemního bydlení. O návrhu budou jednat s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou (ANO), řekl dnes novinářům předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. Půjčka by podle něj mohla přispět k zajištění dostupného bydlení v českých městech.
Ilustrační foto

Hazard se sociálně slabými? Kolem snížení dávek na bydlení se strhla mela

Praha - Navrhované snížení dávek na bydlení čtyřčlenným a početnějším rodinám a obyvatelům ubytoven podle ministryně práce v demisi Jaroslavy Němcové (ANO) povede k poklesu přemrštěných nájmů tam, kde potřební žijí. Nižší podpora od státu tak situaci lidí v tísni nezhorší a neohrozí je. Němcová to řekla ČTK. Podle ní mají změny dávek zabránit zneužívání peněz od státu nepoctivými pronajímateli, kteří si účtují neúměrné částky. Odborníci na sociální problematiku návrhy ostře kritizují a označují je za hazard. Podle nich by se po snížení dávek mohl počet lidí v bytové nouzi zdvojnásobit.
ministerstvo práce

Příspěvky pro invaliditu 2. až 4. stupně? Ministerstvo chystá komplex změn

Praha - Ministerstvo práce a sociálních věcí do konce roku připraví komplexní návrh změn příspěvků na péči, který zahrne navýšení nejen příspěvků pro lidi s nejtěžším postižením, jak navrhuje vládou dnes zamítnutá novela senátorů. Ministryně Jaroslava Němcová (ANO) novinářům při příchodu na jednání vlády řekla, že změnu chce svázat s úpravou posudkové služby a dalších dávek. Jednostranné navýšení čtvrtého stupně o 6000 korun by podle ní znamenalo, že lidé s postižením o stupeň nižším zahltí posudkové lékaře požadavky na přehodnocení stupně závislosti.
Ilustrační foto

Platy politiků a soudců? Vláda schválila nový algoritmus výpočtu

Praha - Vláda dnes nařízením schválila nový způsob výpočtu průměrné měsíční hrubé mzdy v nepodnikatelské sféře, který slouží k určování mezd politiků a soudců. Ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová (ANO) po zasedání kabinetu novinářům řekla, že algoritmus je v souladu s evropskou legislativou.
Hledání zaměstnání, ilustrační fotografie

Česko chce získat pečovatelky z Ukrajiny, ministerstvo navrhne program

Praha - Česko by mohlo mít speciální program pro získávání pečovatelek z Ukrajiny, aby se do země dostaly snadněji a rychleji. V republice chybí několik tisíc pracovnic a pracovníků, kteří by se starali o seniory, postižené a další potřebné. Novinářům to dnes řekla ministryně práce v demisi Jaroslava Němcová (ANO). Zavedení programu chce navrhnout. Podle Němcové by se mělo zjednodušit i přivážení sil z Ukrajiny do jiných oborů. Hospodářská komora to vítá. Stěžuje si na dlouhé vyřizování povolení.
Jaroslava Němcová (ANO), ministryně práce

Ministryně Němcová stále využívá levný státní byt, za nájem v Praze platí 4336 korun měsíčně

Praha - Ministryně práce Jaroslava Němcová (ANO) nadále využívá byt, která jí pronajala Nemocnice Na Homolce v době, kdy tam byla náměstkyní. Za byt o velikosti zhruba 37 metrů čtverečních v Praze 5 platí 4336 korun měsíčně, což je podle realitního makléře zhruba o polovinu nižší nájem, než je v místě obvyklé. Informovala o tom dnes Česká televize (ČT), která má nájemní smlouvu Němcové k dispozici.
Michaela Marksová /ČSSD/, exministryně práce a sociálních věcí

MPSV podalo další trestní oznámení. Skandál, nenechám se špinit, křičí Marksová

Praha - Vedení ministerstva práce podalo další trestní oznámení kvůli zakázkám na informační systémy, které zadalo předchozí vedení resortu. Podnět Nejvyššímu státnímu zastupitelství se týká manažerského informačního systému a služeb systémové integrace a je na neznámého pachatele. ČTK to sdělil mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. Podle bývalé ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD) se nynější vedení ministerstva snaží ji a její tým dehonestovat a úmyslným jednáním poškozuje jejich dobré jméno. Zváží proto právní kroky.
ministerstvo práce

Zločinné spolčení na MPSV? Bylo podáno trestní oznámení kvůli ekonomickému systému a skartaci

Praha - Vedení ministerstva práce podalo trestní oznámení kvůli pořízení resortního ekonomického informačního systému a kvůli skartaci dokumentů po výměně ministryň. Obrátilo se na Nejvyšší státní zastupitelství s podezřením na zneužití pravomoci a porušování povinností při správě cizí věci a s možnou škodou přes 150 milionů korun. ČTK o tom informoval mluvčí ministerstva Vladmimír Řepka. Koho přesně nynější vedení resortu podezírá, neupřesnil. Exministryně Michaela Marksová (ČSSD) ČTK řekla, že za postupem vedení ministerstva by mohla být snaha zakrýt vlastní pochybení.

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 16 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

včera

včera

včera

Ukrajinské tajné služby přiznaly atentáty na spolupracovníky Kremlu zodpovědné za válečné zločiny

Ukrajinské tajné služby vykonávají atentáty na lidi zodpovědné za válečné zločiny a útoky proti ukrajinským občanům. V rozhovoru pro soukromou ukrajinskou televizní stanici ICTV to řekl šéf Bezpečnostní služby Ukrajiny (SBU) Vasyl Maluk.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy