Jeremy Hunt (britský politik)

Jeremy Hunt

Hunt opustil boj o post lídra konzervativců, zbývá šest kandidátů

Ze souboje o post příštího lídra britské Konzervativní strany a příštího premiéra vypadli po prvním kole hlasování ministr financí Nadhim Zahawi a bývalý ministr zdravotnictví a zahraničí Jeremy Hunt. Oznámil to dnes Graham Brady, předseda Výboru 1922, který sdružuje většinu konzervativních poslanců. Zbývá šest kandidátů, z nichž jeden nakonec nahradí končícího Borise Johnsona i v premiérském křesle.
Sajid Javid (britský ministr)

O post britského premiéra usilují exministři Javid a Hunt či poslankyně Mordauntová

O post britského premiéra se chce ucházet i bývalá ministryně obrany Penny Mordauntová. Oznámila to dnes na twitteru. Poslankyně a nynější náměstkyně ministryně obchodu je tak už devátým konzervativním poslancem, který se chce do klání o nového šéfa Konzervativní strany zapojit. Už dříve zájem oznámili také exministři Savid Javid nebo Jeremy Hunt.
Jeremy Hunt

Britská vláda čelí kritice. Boj s koronavirem nezvládá, v zemi je prý až 10 tisíc nakažených

Britská vláda čelí kritice, že její kroky proti epidemii nového typu koronaviru jsou nedostatečné. Bývalý ministr zdravotnictví Jeremy Hunt dnes označil za "znepokojivé", že premiér Boris Johnson nezakázal větší shromáždění lidí, informovala stanice BBC. Hlavní poradce britského kabinetu pro zdravotnictví ale kritiku odmítl. Nyní je podle něj nejúčinnější dobrovolná karanténa lidí s příznaky infekce. Za posledních 24 hodin vzrostl počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Británii o více než třetinu.
Boris Johnson

Boris Johnson překopal vládu. Šéfem diplomacie je Raab, má česko-židovský původ

Nový britský premiér Boris Johnson krátce po svém nástupu do funkce jmenoval řadu nových členů kabinetu poté, co řada dosavadních ministrů naopak rezignovala. V úřadu skončil mimo jiné ministr zahraničí Jeremy Hunt, který byl Johnsonovým sokem v souboji o vedení Konzervativní strany a tím i o premiérské křeslo. Ve funkci jej nahradil exministr pro brexit Dominic Raab, který má po otci česko-židovské kořeny. Dosavadní ministr vnitra Sajid Javid se stal ministrem financí, ministrem pro brexit zůstává Stephen Barclay. Funkci dostal také jeden z největších kritiků expremiérky Mayové Jacob Rees-Mogg.
Charles de Gaulle (R91), francouzská letadlová loď s jaderným pohonem. Je jedinou lodí své třídy.

Krize v Perském zálivu: Státy EU chystají námořní misi, Rusko představilo vlastní plán

Paříž, Londýn a Berlín plánují zahájení "námořní pozorovatelské mise v Perském zálivu". Podle agentury AFP to dnes prohlásil francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian. Učinil tak v době rostoucího napětí, které minulý týden umocnilo zadržení britského tankeru v Hormuzském průlivu íránskými revolučními gardami. Agentura Reuters s odvoláním na diplomaty uvedla, že misi byla měla velet Francie s Británií a podporují ji také další evropské země. Vlastní koncepci zajištění bezpečné námořní plavby v Perském zálivu dnes představilo Rusko.
Boris Johnson

Boris Johnson slíbil dokončení brexitu. Nesnesitelně trapný, sepsul ho stínový ministr

Nový šéf konzervativců a příští britský premiér Boris Johnson dnes v projevu po svém zvolení do čela Konzervativní strany zopakoval slib, že Británie odejde z Evropské unie k 31. říjnu, což později potvrdil i v proslovu ke konzervativním poslancům. Bývalý ministr zahraničí, který v čele vlády oficiálně stane ve středu, chce svůj kabinet sestavit v nejbližších dnech. Hlavní Johnsonův proslov, v němž by měl premiér nastínit své kroky, se očekává ve středu v Downing Street a ve čtvrtek v britském parlamentu.
Boris Johnson

Komentář: Brexitová nejistota zas a znovu. Johnson je premiérem, co bude s podniky?

Komentář Anety Navrátilové: I přestože se "brexitové" referendum konalo před více než třemi lety, otázka odchodu Spojeného království z Evrospké unie se stále jeví jako nezodpovězená. Alespoň tedy částečně. Nejistotu do celého výstupového procesu navíc přinesla volba nového konzervativního vůdce, tedy zároveň i vůdce britské vlády. Nejvíce problémů způsobuje tato nejistota i nadále podnikům původem ze Spojeného království, ale i ze širšího okolí Evropské unie. Ani skutečnost, že budou mít britské ostrovy již brzy nového premiéra, vůbec nenasvědčuje tomu, že by se brexitová situace měla v blízké době stabilizovat či usměrnit. Jak dlouho v této nejistotě budou podniky a další místní a světoví aktéři ponecháni?
Boris Johnson

Boris Johnson bude britským premiérem, v souboj porazil Hunta

Bývalý londýnský starosta Boris Johnson se ve středu stane britským premiérem poté, co jej členové vládní Konzervativní strany podle očekávání vybrali jako svého nového lídra. Vedení strany i vlády přebírá od Theresy Mayové, které se dosud nepodařilo zemi vyvést z Evropské unie. Johnson tři roky po zlomovém referendu slibuje, že nový termín brexitu na konci října už je definitivní.
Jeremy Hunt

Británie varuje Írán: Zadržením tankeru začala nebezpečná cesta

Írán se pátečním zadržením britského tankeru v Hormuzském průlivu vydal na nebezpečnou cestu, řekl dnes britský ministr zahraničí Jeremy Hunt. Reakce Británie na incident bude podle něj rozhodná. Situací se ještě v pátek pozdě večer zabýval výbor pro krizové situace, který podle Hunta britským lodím doporučil, aby se vodám Perského zálivu teď vyhýbaly.
Jacinda Ardernová

Trump pobouřil celý svět, řízný vzkaz přišel i z Nového Zélandu

Ke kritikům amerického prezidenta Donalda Trumpa za jeho výroky na adresu čtyř členek Sněmovny reprezentantů s přistěhovaleckými kořeny nebo tmavou barvou pleti se dnes připojila novozélandská premiérka Jacinda Ardernová. Řekla, že je hrdá na rozmanitost ve své zemi. Trump doporučil čtveřici žen, které kritizují jeho politiku, aby z USA odjely do zemí svého původu, když se jim ve Spojených státech nelíbí.
Boris Johnson

Jak to bude s brexitem? Johnson a Hunt se střetli v televizním duelu

Oba kandidáti na příštího britského premiéra odmítli takzvanou irskou pojistku, která má za cíl zabránit obnovení klasické hranice mezi Irskou republikou a britským Severním Irskem. Nepřijatelná je pro ně i v případě, že by měla pouze omezenou dobu působnosti. Boris Johnson a Jeremy Hunt to uvedli v pondělní televizní a rozhlasové debatě, poslední před finále volby nového šéfa Konzervativní strany a tím i nástupce premiérky Theresy Mayové.
Boris Johnson

Británie se bouří proti Trumpovi. Podle Johnsona i Hunta jsou jeho výroky nepřijatelné

Oba kandidáti na funkci britského premiéra se dnes v debatě shodli, že urážlivé poznámky amerického prezidenta Donalda Trumpa na adresu demokratických kongresmanek s přistěhovaleckými kořeny nebo tmavou pletí jsou nepřijatelné. Boris Johnson a Jeremy Hunt to uvedli v televizní a rozhlasové debatě, poslední před finále volby nového šéfa Konzervativní strany a tím i nástupce premiérky Theresy Mayové.
Jeremy Hunt

Írán straší Evropu, pohrozil vypovězením celé jaderné dohody

Stále je čas zachránit dohodu o íránském jaderném programu. Řekl to dnes britský ministr zahraničí Jeremy Hunt při příjezdu na jednání šéfů diplomacie Evropské unie. Jedním z projednávaných témat má být právě íránská dohoda. Mluvčí Íránské organizace pro jadernou energii dnes prohlásil, že pokud evropští signatáři nesplní své povinnosti, přestane Írán dohodu dodržovat. Některé její body už letos plnit přestal.
Jeremy Hunt

Z Británie se stává policejní stát? Média ostře kritizují vyšetřování kauzy Darroch

Britští novináři kritizují policii, která vyšetřuje únik informací v případu zveřejněných diplomatických depeší bývalého velvyslance ve Spojených státech Kima Darrocha. Zástupci policie pohrozili médiím, že mohou čelit v případě uveřejnění uniklých tajných zpráv trestnímu stíhání, novináři a politici ale tvrdí, že takový postup by byl ohrožením svobody slova a udělal by z Británie "policejní stát".
Lodní doprava, ilustrační foto

Gibraltar propustil íránské námořníky. Co bude se zadrženým supertankerem?

Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt dnes mluvil se svým íránským protějškem Mohammadem Džavádem Zarífem o kauze íránského tankeru zadržovaného na Gibraltaru. Šéf britské diplomacie podle agentury Reuters řekl, že Londýn usnadní uvolnění tankeru, jestliže dostane od Teheránu záruky, že plavidlo nezamíří do Sýrie. Hunt zdůraznil, že příčinou britského znepokojení nebyl původ ropy přepravované na zadrženém tankeru, nýbrž její cílové určení. Telefonát s íránským ministrem označil za konstruktivní. Zaríf podle Reuters ujistil Hunta, že Írán chce záležitost vyřešit a nesnaží se o eskalaci napětí.
Boris Johnson

Příštím britským premiérem bude Boris Johnson, ukázal průzkum

Bývalý ministr zahraničí Boris Johnson se stane novým vůdcem konzervativců a tedy i novým britským premiérem. Podle médií to ukázal průzkum mezi členy strany, kteří už ve stranických volbách odevzdali hlas. Podle ankety serveru ConservativeHome získal Johnson 72 procent hlasů. Oficiální výsledky budou oznámeny 23. července.

Aktuálně se děje

před 58 minutami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 2 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Feri stane v dubnu opět před soudem. Bude se řešit jeho odvolání

V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění. Feri byl loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let, na místě se odvolal. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy