Jiří Fajt

Veletržní palác v Praze

Fajt označil výpověď z Národní galerie za neplatnou

Bývalý ředitel Národní galerie Praha (NGP) Jiří Fajt v žalobě tvrdí, že jeho výpověď z čela galerie je neplatná. Výpověď podepsal pověřený ředitel galerie Ivan Morávek, který k tomu podle Fajta neměl oprávnění. Vyplývá to z textu žaloby odeslané dnes Obvodnímu soudu pro Prahu 1, kterou má ČTK k dispozici. Fajta a také ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa odvolal v polovině dubna ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD). Zdůvodnil to pochybeními v hospodaření galerie a muzea. Vyjádření ministerstva ČTK zjišťuje.
Jiří Fajt

Odvolaný Fajt se má stát finančním ředitelem galerie

Odvolaný ředitel Národní galerie Praha (NGP) Jiří Fajt dostal od vedení galerie nabídku zastávat místo finančního ředitele této instituce nebo kurátora sbírky moderního a současného umění. Uvedla to dnes Česká televize. Předseda ČSSD a místopředseda vlády Jan Hamáček nabídku pro Fajta, kterého ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) odvolal kvůli údajným hospodářským pochybením, označil za manažerské selhání. Po vysvětlení od Staňka Hamáček novinářům řekl, že prozatímní ředitel galerie Ivan Morávek postupoval podle zákoníku práce. Stejně se vyjádřil i Morávek. V reakci ČTK sdělil, že nemohl učinit jinak. Fajt ČTK napsal, že nabídku nemůže přijmout a označil ji za absurdní divadlo.
Antonín Staněk

FAMU se postavila Staňkovi, kritizuje odvolání Fajta a Soukupa

Rozhodnutí ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) o odvolání ředitelů Národní galerie Praha Jiřího Fajta a Muzea umění Olomouc Michala Soukupa považují zástupci Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění (FAMU) za nedůvěryhodné. Žádají vypsání transparentního a nestranného výběrového řízení. Akademický senát a děkan FAMU Zdeněk Holý to uvedli v usnesení, které dnes zaslali ČTK.
Miloš Zeman, prezident ČR

Spor Zemana s akademiky se vyostřuje, rektoři podpořili Univerzitu Karlovu

Česká konference rektorů podpořila Univerzitu Karlovu ve sporu s prezidentem Milošem Zemanem, který se opětovně rozhodl nejmenovat fyzika Ivana Ošťádala a historika umění Jiřího Fajta profesory. Univerzita podala k Městskému soudu v Praze dvě správní žaloby, podle kterých prezident porušil pravidla pro jmenování profesorů a zasáhl do akademických svobod.
Miloš Zeman, prezident ČR

Proč Zeman nejmenoval Fajta profesorem? Uvedl prý nepravdivé informace

Ředitel Národní galerie Jiří Fajt předložil podle prezidenta Miloše Zemana k řízení o jmenování profesorem některé podklady a informace výslovně nepravdivé a jiné zavádějící. Zeman tím v dopise zaslaném ministrovi školství zdůvodnil, proč se historika umění rozhodl nejmenovat profesorem. Univerzita Karlova tak totiž podle něj dané řízení neprovedla řádně a proces trpěl vadami, které měly vliv na jeho výsledek. Vyjádření univerzity a Fajta ČTK zjišťuje. Rektor Tomáš Zima již dříve řekl, že škola si za svým jmenovacím řízením i oběma navrženými docenty stojí a že se pravděpodobně znovu obrátí na soud.

Aktuálně se děje

před 19 minutami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 2 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina poprvé vyrobí deset samohybných houfnic Bohdana na podvozku Tatra

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí deset ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy