Jizerské hory

Jizerské hory, ilustrační fotografie.

Jizerskohorské bučiny se dostaly na seznam UNESCO

Na seznam světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO patří nově Jizerskohorské bučiny v Jizerských horách. O jejich zařazení dnes rozhodl výbor světového dědictví Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). ČTK o výsledku informoval ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny František Pelc. Jde o první tuzemskou přírodní lokalitu na tomto seznamu.
V neděli 8. listopadu 2020 večer ozářil především severní část Čech velmi jasný meteor - bolid. Zvláště v oblasti letu bolidu (Jizerské hory) se jednalo o zcela mimořádný zážitek.

Mimořádný bolid proletěl nad Českem. Co se odehrálo nad Jizerskými horami?

V neděli 8. listopadu 2020 večer krátce před čtvrt na sedm středoevropského času ozářil především severní část Čech velmi jasný meteor - bolid. I když kvůli inverznímu rázu počasí na velké části našeho území zůstal pro většinu obyvatel skrytý hustou vrstvou nízké oblačnosti, našla se místa, kde bylo alespoň částečně jasno, a několik náhodných svědků nám poslalo svá hlášení.
Počasí

Počasí jako v lednu. Česko zažilo další mrazivé ráno, padaly teplotní rekordy

Dnešní ráno bylo opět mrazivé, i když ne tak rekordně jako středeční. Nejvíce mrzlo v Jizerských horách, kde meteorologové ve stanici Jizerka-rašeliniště u Kořenova naměřili minus 15,4 stupně Celsia. Na Šumavě se teplota blížila k minus 15 stupňům Celsia. Na několika stanicích měřících alespoň 30 let padl dokonce teplotní rekord pro 2. duben.
Ilustrační foto

Sluníčko lákalo do hor, skiareály zaplnily desítky tisíc lyžařů

Slunečné inverzní počasí přilákalo do hor lyžaře i pěší turisty. Velké lyžařské areály mají sněhu dostatek, především technického, příznivé teploty jim v těchto dnech umožňují dál svahy zasněžovat. Podle provozovatelů patří tento víkend z pohledu návštěvnosti k těm lepším v letošní sezoně, lyžovaly desítky tisíc lidí, vyplývá z ankety ČTK. Špatně jsou na tom běžkaři, kteří mají k dispozici jen minimum upravených tratí. Nepřístupná zůstává i bruslařská dráha na přehradě Lipno.
Ilustrační foto

Češi vyrazili do hor. Skiareály zaplnily tisíce lyžařů

Některá lyžařská střediska v Česku stále marně čekají na sníh, část může aspoň opět uměle zasněžovat. Teplé počasí zatím skiareálům moc nepřálo, někde ale díky ochlazení mohli vlekaři znovu spustit umělé zasněžování a místy jim vypomohl i přírodní sníh. Do některých středisek tak dorazily o víkendu tisíce lidí, vyplývá z vyjádření provozovatelů skiareálů.
Ilustrační foto

Mrazivé počasí: Česko dnes prožilo nejchladnější noc od 7. května

Průměrná teplota v Česku klesla v noci na dnešek na minus 0,6 stupně Celsia. Pod bod mrazu se dostala poprvé od 7. května. Nejchladněji bylo na severních horách. Na Jizerce v Jizerských horách dnes naměřili minus 9,5 stupně Celsia, o dvě desetiny stupně mírnější mráz byl na krkonošské Luční boudě.
Záchranáři v akci, ilustrační fotografie

V Jizerkách se vážně zranil běžkař. Spadl do potoka ze sedmimetrové výšky

V Jizerských horách se dnes zranil sedmačtyřicetiletý běžkař. Spadl ze zhruba sedmi metrů na dno betonového koryta jednoho z přítoků kdysi protržené přehrady. V tiskové zprávě o tom dnes informovala horská služba. Muže s podezřením na poranění páteře transportovali zdravotníci vrtulníkem na traumacentrum liberecké nemocnice.
ČEZ Jizerská 50

Závody Jizerské 50 hlásí rekordní účast, byla nejvyšší za 40 let

Účast na letošních závodech Jizerské padesátky byla nejvyšší od roku 1978, kdy se jí zúčastnilo asi 7800 běžkařů. Od pátku do dneška se v Bedřichově a okolí postavilo na start dohromady 7776 běžců na lyžích, o 250 více než loni. ČTK to řekl za organizátory předseda Ski klubu Jizerská padesátka Martin Koucký.
Ilustrační foto

Záchranáři v Jizerských horách zachránili podchlazeného vyčerpaného turistu

Vyčerpaného jedenadvacetiletého turistu zachraňovali v pátek členové horské služby v Jizerských horách. Museli ho hledat pozdě večer v obtížném terénu pod vrcholem Smrku, kam pěšky vyrazil bivakovat. Situaci jim komplikovaly popadané větve. Muž byl podchlazený. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Horské služby Jizerské hory Radek Zeman.
Zima, ilustrační fotografie

Jizerské hory očekávají další přívaly sněhu, silničáři varují řidiče

V Jizerských horách by od dnešní noci do sobotního odpoledne mohlo připadnout až dalších 15 centimetrů sněhu. V nejnovější předpovědi pro Liberecký kraj to uvedl Český hydrometeorologický ústav. V kraji vydatně sněží už několik dnů a způsobuje to komplikace v dopravě. Pro nákladní vozy jsou uzavřené dvě silnice třetí třídy na Liberecku a zvýšenou opatrnost doporučují cestáři i pro všechny další silnice v kraji. Do hor by neměli řidiči vyjíždět bez zimní výbavy, včetně sněhový řetězů, řekl ČTK Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která má údržbu komunikací v kraji na starosti.
Letní počasí

Česko sevřel mráz, ještě se ale ohřejeme. Předpověď do konce prázdnin

Praha/České Budějovice - V jižních Čechách byl v noci na dnešek rekordní mráz. Nejméně naměřila jedna ze dvou stanic v jihočeských Volarech, kde bylo minus 8,5 stupně Celsia. Nová teplotní minima pro 27. srpen zaznamenalo 41 stanic z celkem 146, které měří alespoň 30 let. V dalších dnech už tak nízké teploty nebudou a přes den se ještě ohřejeme.

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Víkendové počasí: Konec zimy a návrat jara. Meteorologové slibují příjemné teploty

Česko má před sebou ještě jednu mrazivou noc, již v pátek ale teploty překročí 10 stupňů. Oteplení pak bude pokračovat i o nadcházejícím víkendu a během příštího týdne. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) avizuje, že bude až 25 °C. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy