Jižní Amerika

Jair Bolsonaro Rozhovor

Příklad antisystémového politika. Bolsonaro před 5 lety otevřel Pandořinu skříňku, říká Vrbata

Uplynulo pět let od chvíle, kdy v brazilských prezidentských volbách dne 28. října 2018 zvítězil kontroverzní politik Jair Bolsonaro. Jeho nástup do čela státu ukázal, že Brazílie není ve svém úsilí o opětovnou demokratizaci tak úspěšná, jak se mohlo zdát, konstatuje iberoamerikanista Aleš Vrbata. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz dále uvedl, že Bolsonaro se s demokratickou politikou nikdy neidentifikoval a naopak oživil ve své době oficiálně zavrženou krajně pravicovou minulost země. Odborník na brazilskou politiku také vysvětlil, proč bolsonarismus přežil loňskou volební porážku svého lídra, a nastínil jeho další perspektivu. 
August Pinochet Rozhovor

50 let od Pinochetova puče. Děsivou bilanci jeho režimu se někteří stále snaží relativizovat, uvádí Chalupa

V Chile došlo před 50 lety k vojenskému převratu, který namísto řádně zvolené levicové vlády vynesl k moci juntu generála Augusto Pinocheta. Jeho následnou 17 let trvající diktaturu nepřežilo více než tři tisíce lidí. Argument Pinochetových sympatizantů, že bez zásahu armády by v zemi propukla ozbrojená revoluce a občanská válka, považuje historik a iberoamerikanista Jiří Chalupa za spekulaci. Dodává, že porušování lidských práv, k němuž po 11. září 1973 docházelo, násobně převýšilo vše, co je vyčítáno předchozímu socialistickému prezidentovi Salvadoru Allendemu. Odborník z Filozofické fakulty Ostravské univerzity v obsáhlém rozhovoru pro EuroZprávy.cz rozebral i důsledky Pinochetovy ekonomické politiky, jeho vnímání v současném Chile či zdroje obdivu diktátora u části tuzemské veřejnosti. 
Ilustrační foto

Většinu hospitalizovaných s covidem v Americe tvoří neočkovaní

Případů nákazy koronavirem i úmrtí pacientů s covidem-19 v Severní, Střední i Jižní Americe osmý týden za sebou ubylo, uvedla dnes Panamerická zdravotnická organizace (PAHO). Upozornila, že většinu z covidových pacientů vyžadujících hospitalizaci tvoří nenaočkovaní.
Hurikán

Poprvé v historii by se mohly potkat dva hurikány najednou

Podle Národního centra pro hurikány se na Mexický záliv přibližuje tropická bouře Laura a tlaková níže 14, která by se měla jmenovat Marco, pokud se stane tropickou bouří. Pokud tropická bouře s tlakovou níží zesílí, mohly by udeřit na Mexický záliv dva hurikány, a to by znamenalo, že k tomuto pozoruhodnému meteorologickému jevu by došlo poprvé v historii.
USA

USA řeší další nárůst počtu nakažených. Experty děsí nezodpovědní mladí lidé

Nejméně v 23 státech USA se zvyšují počty případů covidu-19 ve srovnání s minulým týdnem. Vysoký nárůst byl zaznamenán převážně v částech Floridy, Jižní Karolíny, Texasu a dalších státech na jihu USA. Odborníci tvrdí, že je to kvůli rozsáhlejšímu testování, ale jiní upozorňují na selhávání Američanů v sociálním distancování.
Roman Prymula

Odkud může přijít druhá vlna? Prymula varuje před cestou do některých zemí

Velmi přísná restriktivní opatření v souvislosti s bojem s epidemií nového typu koronaviru se projevila jako účinná, Češi a potažmo i celá Evropa se tedy pomalu a jistě vracejí do normálního života, včetně znovuotevření hranic v rámci schengenského prostoru. Podle epidemiologa a někdejšího náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly však stále nemáme vyhráno, přičemž osudným se nám může stát cestování do některých zemí.
Brazílie

Latinská Amerika už eviduje přes čtvrt milionu nakažených koronavirem

V Latinské Americe se koronavirus dosud potvrdil u téměř 272.000 lidí, z nichž jich na 14.400 zemřelo. Vyplývá to z údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse. Zhruba polovina úmrtí připadá na největší zemi v oblasti, tedy na Brazílii, kde se koncem února potvrdil první případ nákazy v regionu a která eviduje už téměř 109.000 nakažených.
Proti tvrdým drogám by brzy mohla existovat vakcína

Policie při akci proti mezinárodnímu drogovému gangu zadržela i dva Čechy

Při mezinárodní akci zaměřené proti balkánskému drogovému kartelu zadržela policie i dva české piloty, kteří podle ní převáželi soukromými letadly kokain z Jižní Ameriky do Evropy. Na webu to dnes uvedla Národní protidrogová centrála (NPC). Po zásahu skončilo v poutech 16 lidí, z toho 11 dopadli policisté v Evropě a dalších pět v Hongkongu. Při prohlídkách policie našla přes tunu kokainu a dva miliony eur (51 milionů korun) v hotovosti.
Rio de Janeiro, Brazílie

Jihoamerické země založily novou organizaci PROSUR, Madura vynechaly

Jedenáct zemí Jižní Ameriky dnes v chilské metropoli založilo novou organizaci, jejímž cílem je spolupracovat v bezpečnosti, ekonomice, ekologii či sociálních záležitostech. Prezident hostující země Sebastián Piňera zdůraznil, že organizace PROSUR má být regionálním sdružením bez ideologií. V textu zakládající deklarace se podle místních médií též uvádí, že členy aliance smí být jen demokratické země.

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy