Jižní Kurily

Ruská policie, ilustrační fotografie

Předání části Kuril Japonsku? Rusové se bouří, před ambasádou se zatýkalo

Moskevská policie dnes zadržela 11 lidí protestujících před japonským velvyslanectvím proti myšlence předání sporných jihokurilských ostrovů Japonsku. Protest se odehrál v době, kdy se setkávají ruský prezident Vladimir Putin a japonský premiér Šinzó Abe, aby jednali o mírové smlouvě, jejímuž uzavření brání letitý spor právě o jižní Kurily. O zatýkání informoval specializovaný server OVD Info s odvoláním na organizátora nedělní demonstrace proti předání části Kuril Japoncům Sergeje Udalcova, předáka opozičního hnutí Levá fronta.
Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí

Mezi Ruskem a Japonskem přituhuje: Stojíme na opačných stranách barikády, rozohnil se Lavrov

Rusko a Japonsko stojí "na opačných stranách barikády" a jejich shoda o globálních otázkách je v nedohlednu. Na tiskové konferenci v Moskvě to dnes prohlásil šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Potvrdil tak skepsi, s níž ruská a japonská média hodnotí nynější fázi rozhovorů o řešení letitého sporu o nejjižnější část Kurilských ostrovů anektovanou před 70 lety Sovětským svazem.
Vladimir Putin

Rusko odevzdá část Kuril Japonsku? Lidé se bouří, Putin dostane petici

Na ruském Dálném východě sbírá skupina aktivistů podpisy pod výzvu Kremlu, aby nedopustil navrácení části jižních Kuril Japonsku. Napsala to dnes agentura Interfax. Možnost ztráty skupiny ostrovů, které Sovětský svaz anektoval po druhé světové válce, podle autorů petice otevřela dohoda o řešení vleklého rusko-japonského územního sporu. Té minulý týden na jednání v Singapuru dosáhli ruský prezident Vladimir Putin a japonský premiér Šinzó Abe.
Summit G7 v Německu, japonský předseda vlády Šinzó Abe a jeho žena Akie Abe

Na Kurilách nebudou americké základny, slíbil japonský premiér Putinovi

V případě, že Rusko přenechá Japonsku část sporných Kurilských ostrovů, nebudou na nich americké vojenské základny. Ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi to při jednání na okraj summitu Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN), který se tento týden konal v Singapuru, slíbil japonský premiér Šinzó Abe. S odvoláním na japonské vládní zdroje to napsal deník Asahi.
Vladimir Putin, ruský prezident

Putin navrhl Japonsku mírovou smlouvu, čeká se na ni přes 70 let

Vladivostok - Ruský prezident Vladimir Putin dnes navrhl Japonsku uzavřít mírovou smlouvu do konce roku, a to bez jakýchkoli podmínek. Veškeré sporné otázky by měly být podle ruského prezidenta vyřešeny až poté. Moskva a Tokio o mírové smlouvě bezvýsledně jednají od konce druhé světové války, rozhovory blokuje územní spor o jižní Kurily.
Vladimir Putin, ruský prezident

Mezník v rusko-japonských vztazích? Putin a Abe urychlí aktivity ohledně sporných Kuril

Petrohrad - Japonský premiér Šinzó Abe se dnes shodl s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, že je třeba urychlit společné aktivity týkající se sporných Kurilských ostrovů. Putin po jednání v Kremlu uvedl, že je důležité trpělivě hledat řešení, které povede k mírové dohodě, jež bude odrážet strategické zájmy obou zemí. Spor o Kurily dlouho komplikuje vztahy mezi Moskvou a Tokiem. Část ostrovů, které po druhé světové válce obsadilo Rusko, si nárokuje Japonsko.

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

Ruská armáda se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy