Jolyon Naegele

Bývalý zpravodaj Hlasu Ameriky Jolyon Naegele nebyl 17. listopadu 1989 v Praze, a tak nebyl u masakru studentů, které na Národní třídě zbily pořádkové jednotky. V té době pomáhal kolegovi pokrývat zpravodajství po pádu Berlínské zdi. Rozhovor

Fascinovalo mě, jak rychle v Listopadu 1989 odešlo zlo. Havlovu inauguraci jsem emočně prožíval, tvrdí Naegele

V jeho očích se objevovaly slzy dojetí, ačkoli si snažil zachovat profesionální nadhled. Bývalý zpravodaj protirežimního Hlasu Ameriky (Voice of America) Jolyon Naegele přiznává, že při Sametové revoluci, která vypukla přesně před 32 lety, jej pohltily emoce. I přes množství práce, kvůli které téměř nespal, si po 17. listopadu 1989 užíval pádu komunistického režimu, který jej v Československu šikanoval. „Nejvíce na mě při revoluci zapůsobilo, jak se příslušníci StB ve zlomu okamžiku stali pouhými pasivními pozorovateli chodu dějin. Zlo náhle odešlo. Emočně jsem prožíval inauguraci Václava Havla, nenapadlo mě, že se stane prezidentem,“ přiznává ve druhé části exkluzivního rozhovoru pro EuroZprávy.cz Jolyon Naegele u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii i Mezinárodního dne studenstva (1939/1989).
Reportáže bývalého zpravodaje Hlasu Ameriky Jolyona Naegeleho, které se šířily rozhlasovým éterem, představovaly pro československé posluchače žijící v kruté totalitě závan svobody. Mnozí se nemohli dočkat, až večer znovu uslyší jeho hlas, který byl často rušen komunistickým systémem. Rozhovor

Agenti StB mě označili za nebezpečného novináře. Při první návštěvě mě polekaly samopaly pohraničníků, říká Naegele

Jeho hlas šířený v éteru vzbuzoval v rodinách zdecimovaných komunistickým bezprávím naději a vzpruhu. Skvostnými reportážemi zejména před 17. listopadem 1989 prosvětloval socialistickou šeď. Bývalý zpravodaj Hlasu Ameriky (VOA) Jolyon Naegele, který působil především v někdejším Československu, však při své práci v totalitní zemi čelil šikaně ze strany StB i zdejších orgánů. „Agenti StB v tiskovém odboru ministerstva zahraničích věcí moje reportáže a zájmy dost důkladně analyzovali a popsali mě vzhledem ke své jazykové dovednosti a znalosti zdejších poměrů jako velmi nebezpečného novináře. Zpočátku mě zdejší úřady považovaly za možného eléva CIA,“ říká v předvečer 32. výročí Sametové revoluce rodák z New Yorku Jolyon Naegele, a to v první části exkluzivního rozhovoru pro EuroZprávy.cz.

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 20 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Írán zvedá varovný prst: Jaderný program máme k mírovým účelům, může se to ale změnit

Jaderné zbraně nemají žádné místo v nukleární doktríně Íránu, uvedl v pondělí mluvčí tamního ministerstva zahraničních věcí Násir Kanaání. Podle serveru The Times of Israel (TOI) Írán opakovaně prohlašuje, že jeho jaderný program slouží pouze k mírovým účelům, může se to ale změnit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy