Jošihide Suga

Emmanuel Macron.

Macron a Suga se shodli na nutnosti spravedlivého sdílení vakcín

Francouzský prezident Emmanuel Macron a japonský premiér Jošihide Suga se dnes vyslovili pro spravedlivé sdílení vakcín proti covidu-19. Na schůzce v Tokiu, kam francouzský prezident přijel na zahájení olympijských her jako hlava příští pořadatelské země, jednali také o klimatických změnách. Oba označili olympiádu za symbol jednoty světa v boji proti covidu-19, informovala japonská agentura Kjódó.
Joe Biden

Biden hovořil s japonským premiérem Sugou o Číně a KLDR

Americký prezident Joe Biden dnes telefonicky jednal s japonským premiérem Jošihidem Sugou. Politici hovořili o bezpečnostních výzvách v Tichém a Indickém oceánu a o postupu vůči Číně a KLDR, napsala japonská tisková agentura Kjódó. Spojené státy jsou pro Japonsko dlouhodobě klíčovým vojenským spojencem a obě země mají uzavřenou bezpečnostní smlouvu.
Japonský premiér Jošihide Suga (vpravo) a ministr financí Taro Aso jsou na snímku před plenárním zasedáním Sněmovny členů rady v Tokiu (22. ledna 2021.)

Tisk: V japonské vládě panuje shoda na nutnosti zrušit olympiádu. Zrušení by podle The Times bylo pro zemi finanční katastrofou

Japonská vláda došla v soukromých jednáních k závěru, že kvůli koronaviru bude nutné zrušit olympijské hry v Tokiu plánované na letošní léto. Napsal to britský list The Times s odkazem na nejmenovaný vysoce postavený zdroj z japonské vládnoucí koalice. Kabinet premiéra Jošihideho Sugy se podle něj nyní soustředí na to, aby si zajistil pořádání her v dalším volném termínu, tedy v roce 2032. Vládní mluvčí označil zprávu za nepravdivou, organizátoři her uvedli, že se na událost plně připravují.
Jošihide Suga

Japonsko chce do 15 let skončit s auty na benzín, představilo strategii zeleného růstu

Japonsko chce zhruba do 15 let skončit s dopravními prostředky na benzínový pohon. Dnes to oznámil japonský kabinet, když představoval program takzvané strategie zeleného růstu. Avizované kroky navazují na dřívější oznámení premiéra Jošihideho Sugy, který v říjnu přislíbil, že Japonsko do roku 2050 dosáhne uhlíkové neutrality. To znamená, že množství oxidu uhličitého, které se vyprodukuje, se zároveň spotřebuje nebo zlikviduje.
Japonsko, Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Tokio je v pohotovosti, přibylo přes 500 případů koronaviru

Japonská metropole Tokio vyhlásila nejvyšší stupeň pohotovosti poté, co tam denní nárůst případů nákazy koronavirem poprvé překonal hranici 500. Situace v Tokiu vzbuzuje obavy i proto, že by se tam měla v příštím roce konat odložená letní olympiáda. Ve středu celé Japonsko poprvé od začátku epidemie nemoci covid-19 zaznamenalo více než 2000 případů infekce za den.
Japonská armáda, ilustrační foto

Pakt proti rozpínavosti Číny: Japonsko a Austrálie se dohodly na vojenské smlouvě

Japonsko a Austrálie se dohodly na uzavření vojenské smlouvy, která usnadní společná armádní cvičení a operace. Informují o tom dnes světové tiskové agentury. Premiéři obou zemí dosáhli shody na základních pravidlech nové dohody. Japonsko i Austrálie sdílejí obavy z růstu čínského vlivu v Tichomoří a v Indickém oceánu. Obě země již na vojenské úrovni spolupracují, jejich plavidla se nyní účastní námořního cvičení s Indií a Spojenými státy.
Auckland

Šíření koronaviru opět zrychluje v Asii a Tichomoří, zpřísňují se opatření

Koronavirus je po Evropě znovu na vzestupu i v řadě zemí asijsko-pacifického regionu. V Japonsku v sobotu přibylo rekordních 1772 infekcí a tamní vláda čelí tlaku, aby opět zavedla nouzový stav. Zpřísnění opatření zvažuje také Jižní Korea. V indické metropoli Dillí přibývalo v posledním týdnu denně přes 7000 případů nákazy.
Japonsko, Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Covid: Japonsko má rekordní počet nakažených třetí den za sebou

Japonsko dnes vykázalo potřetí za sebou rekordní přírůstek nově nakažených koronavirem, a to 1731 případů. V Tokiu zaznamenali 352 nově infikovaných. Hranici tří set případů denně denně japonská metropole překročila před čtyřmi dny. Informovala o tom japonská televize NHK.
Japonsko, Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Japonsko varuje před návratem koronaviru, rekordní přírůstek má Malajsie

Asijské státy se potýkají s nárůstem počtů nakažených novým koronavirem i přibývajícími oběťmi s nemocí covid-19. Obavy sílí v Malajsii, kde dnes zaznamenali nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie, anebo v Japonsku, kde poprvé od 21. srpna přibylo za den více než 1000 nově nakažených, informovaly tiskové agentury.
Jošihide Suga

Japonský premiér Suga chce dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2050

Japonský premiér Jošihide Suga se přihlásil k závazku dosáhnout do roku 2050 uhlíkové neutrality, tedy rovnováhy mezi emisemi uhlíku a jejich pohlcováním z atmosféry. Opatření podle něj představuje příležitost pro ekonomický růst, nikoliv hrozbu. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž se jedná o zásadní změnu v japonském přístupu vůči klimatickým změnám.
Japonsko

Greenpeace varuje: Voda z Fukušimy vypuštěná do oceánu může poškodit lidskou DNA

Voda z atomové elektrárny v japonské Fukušimě, kterou chce Japonsko vypouštět do moře, může poškodit lidskou DNA. Oznámila to dnes organizace ochránců životního prostředí Greenpeace. S vypouštěním se má začít v roce 2022, protože v té době už nebude místo v nádržích, v nichž se uchovává voda použitá k chlazení reaktorů.
Jošihide Suga

Japonský premiér Suga zaslal dar kontroverzní svatyni, Jižní Korea protestuje

Nový japonský premiér Jošihide Suga dnes poslal obětní dar do kontroverzní svatyně Jasukuni. Uctíváno je v ní 2,5 milionu padlých vojáků, ale také 14 odsouzených válečných zločinců. Dary na místo posílal i Sugův předchůdce Šinzó Abe, avšak osobním návštěvám se spíše vyhýbal, protože nechtěl vyvolávat odmítavou reakci Číny a Jižní Koreje, jež se považují za oběti japonské válečné agrese.
Japonsko, Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Nezaměstnanost v Japonsku je kvůli koronaviru nejvyšší za tři roky

Míra nezaměstnanosti v Japonsku v srpnu vystoupila na maximum za více než tři roky a k dispozici je navíc i nejméně volných pracovních míst za více než šest let. Pandemie nemoci covid-19 má totiž i nadále negativní dopady na podnikatelskou aktivitu. Míra nezaměstnanosti se tak dostala na tři procenta, což je nejvíce od května 2017, uvedlo dnes japonské ministerstvo práce. V červenci nezaměstnanost činila 2,9 procenta.
Šinzó Abe, japonský expremiér

Japonský expremiér Šinzó Abe navštívil kontroverzní svatyni, na twitteru vysvětlil proč

Bývalý japonský premiér Šinzó Abe dnes navštívil kontroverzní svatyni Jasukuni, kde je mezi 2,5 milionu padlých vojáků uctíváno také 14 odsouzených válečných zločinců. Podle agentury Reuters to byla jeho první návštěva tohoto místa od konce roku 2013, po dobu svého působení v úřadu premiéra se totiž místu spíše vyhýbal, aby nepopudil Čínu a Jižní Koreu.
Jošihide Suga

Novým japonským premiérem a lídrem vládní strany bude Suga

Novým předsedou vládní japonské Liberálnědemokratické strany (LDP) byl zvolen dosavadní mluvčí vlády Jošihide Suga, oznámila dnes agentura Reuters. Suga se tak stane i novým japonským premiérem. Parlament by o tom měl hlasovat ještě tento týden. Jednasedmdesátiletý Suga je pokládán za dlouholetého spojence Šinzóa Abeho, který z premiérské funkce odstoupil minulý měsíc kvůli špatnému zdraví.

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy