Kaja Kallasová (Estonsko)

Kaja Kallasová (Estonsko)

Estonské parlamentní volby jasně vyhrála Reformní strana premiérky Kallasové

Estonské parlamentní volby se 31,2 procenta hlasů jasně vyhrála Reformní strana současné premiérky Kaji Kallasové. Druhá podle předběžných výsledků skončila pravicově-populistická Konzervativní lidová strana Estonska (EKRE) se 16,1 procenta. V novém parlamentu zasedne celkem šest politických uskupení, Kallasová by měla pokračovat v čele vlády.
Kaja Kallasová, premiérka Estonska

Estonci si volili nový parlament, účast překonala 63 procent voličů

V Estonsku skončily dnešní parlamentní volby, v nichž největší šanci na vítězství dávaly průzkumy středopravicové Reformní straně současné premiérky Kaji Kallasové. Podle veřejnoprávní stanice ERR přišlo hlasovat 63,7 procenta z více než 900.000 oprávněných voličů. 
Kaja Kallasová (Estonsko)

Estonská premiérka podala demisi

Estonský prezident Alar Karis dnes oznámil, že pověřil premiérku Kaju Kallasovou, aby sestavila novou vládu. Stalo se tak poté, co Kallasová ohlásila své odstoupení - a tím i demisi celé menšinové vlády - kvůli změnám ve složení vládní koalice, uvedly tiskové agentury.
Kaja Kallasová (Estonsko)

V Evropě doutná konflikt. Premiéři viní Lukašenka z organizování migrační krize

Premiéři Polska, Litvy, Lotyška a Estonska dnes obvinili běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka z plánování a organizování nynější migrační krize na běloruských hranicích. Informovala o tom polská tisková agentura PAP s poukazem na prudký nárůst migrantů z Iráku, Sýrie a Afghánistánu, kteří se v poslední době snaží dostat z Běloruska do sousedních členských zemí EU.
Kaja Kallasová (Estonsko)

Estonsko má poprvé v čele vlády ženu

Estonsko má poprvé v čele vlády ženu. Nástupcem Jüriho Ratase, který před necelými dvěma týdny odstoupil v souvislosti s korupčním skandálem, se po dnešním hlasování v parlamentu stala Kaja Kallasová ze středopravicové Reformní strany, informovala agentura Reuters.
Kaja Kallasová (Estonsko)

Estonsko v politické krizi: Vláda Kallasové nedostala podporu parlamentu

Estonský parlament dnes odmítl schválit nový kabinet, který po vítězství v březnových parlamentních volbách sestavila předsedkyně středopravé Reformní strany (RE) Kaja Kallasová. Prezidentka Kersti Kaljulaidová musí do týdne pověřit sestavením vlády jiného politika, kterým by se podle očekávání měl stát dosavadní premiér Jüri Ratas, vůdce proruské Estonské strany středu (EKK).
Estonci volí nový parlament

Volby v Estonsku vyhrála liberální Reformní strana, výrazně posílila i krajní pravice

Vítězem dnešních estonských parlamentních voleb se podle oficiálních konečných výsledků stala opoziční liberální Reformní strana (RE) bývalé europoslankyně Kaji Kallasové. Získala 28,8 procenta hlasů. Na druhém místě se 23 procenty skončila proruská strana premiéra Jüriho Ratase. Významně posílila krajně pravicová a euroskeptická strana EKRE, která obdržela dvakrát více hlasů než v minulých volbách a nyní je třetí nejsilnější stranou. Její vstup do koalice je ale podle agentury AFP nepravděpodobný, těžko by totiž hledala partnery.

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 27 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

Rusko a Ukrajina si vymění 48 vysídlených děti

Rusko a Ukrajina se dohodly na výměně 48 dětí vysídlených v důsledku ruské invaze. Ve středu to v katarské Dauhá oznámila ruská komisařka pro práva dětí Marija Lvovová-Belovová.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy