Kalifornie

Ilustrační foto

V Kalifornii se lepší kapacita nemocnic, zruší se přísná uzávěra

Americký stát Kalifornie dnes zruší nařízení, aby lidé zůstávali doma, a umožní okresům začít uvolňovat režim zavedený kvůli velkému počtu nákaz koronavirem. Rozhodl o tom úřad guvernéra Gavina Newsoma na základě zvyšování nemocniční kapacity jednotek intenzivní péče.
Výroba vakcín společnosti Pfizer

V USA bylo očkováno proti koronaviru přes 10 milionů lidí, potíže mají Kalifornie i New York

Ve Spojených státech obdrželo první dávku vakcíny proti covidu-19 více než 10 milionů lidí. Koronavirus se však v některých částech země šíří v podstatě nekontrolovatelně, USA zaznamenaly za poslední den přes 224.000 nově infikovaných lidí, čímž tam celkový počet prokázaných nálezů na SARS-CoV-2 překonal hranici 23 milionů. Dalších 3848 Američanů ve středu po nákaze covidem-19 zemřelo, uvádí data Univerzity Johnse Hopkinse.
Koronavirus SARS-CoV-2, foto: Martin Sanchez

Pandemie v USA: Počet hospitalizovaných s koronavirem je na novém maximu

Počet pacientů s covidem-19 v amerických nemocnicích byl v pondělí vyšší než minulý čtvrtek a znovu tak dosáhl nejvyšší hodnoty za dobu pandemie. Uvádí to dobrovolnická iniciativa The COVID Tracking Project, jejíž data využívá řada světových zpravodajských organizací. Rekordní vytíženost nemocnic hlásily i dva nejlidnatější americké státy, tedy Kalifornie a Texas.
Ilustrační foto

Počet obětí koronaviru v USA opět strmě roste, nejhůř je na tom Kalifornie

Šíření koronaviru ve Spojených státech nepolevuje, země podle dat Univerzity Johnse Hopkinse za poslední den zaznamenala 233.000 nových pozitivních testů, s covidem-19 tam zemřelo dalších asi 3270 lidí, což je třetí nejvyšší údaj od začátku pandemie. Již 20 dní v řadě tam setrvale roste počet lidí v nemocnicích a na řadě míst akutně hrozí nedostatek lůžek, napsal list The New York Times (NYT).
Covid-19, ilustrační foto

Šíření nákazy koronaviru v USA stále zrychluje, poprvé přes 3000 mrtvých za den

Spojené státy zřejmě poprvé zaznamenaly za jediný den více než 3000 úmrtí spojených s nemocí nového koronaviru. List The New York Times (NYT) hlásí za středu vzrůst statistiky o 3053 mrtvých, Univerzita Johnse Hopkinse (JHU) dokonce o 3124. V USA tak pokračuje dosud nejvíce smrtící fáze koronavirové epidemie, zatímco stále narůstají i denní bilance nových případů infekce a vytíženost nemocnic.
Anthony Fauci

Covid: Nakažených a mrtvých v USA rekordně přibývá, Kalifornie zavedla přísnou karanténu

Ve Spojených státech denně v průměru přibývá okolo 200.000 potvrzených nákaz a přes 2000 hlášených obětí a země tak zažívá dosud nejhorší fázi koronavirové epidemie covidu-19. Vytíženost nemocnic v posledních dnech nerostla nijak prudce, statistika iniciativy The COVID Tracking Project nicméně i v pondělí vystoupala na nové maximum. Podle listu The New York Times (NYT) bylo za posledních sedm dní nahlášeno více úmrtí než za kterýkoli jiný týden pandemie.
Danang, ilustrační foto

Američan odsouzený za pokus o převrat ve Vietnamu byl propuštěn z vězení

Američan vietnamského původu Michael Nguyen, který byl vloni odsouzen k 12 letům vězení za pokus o svržení vlády, byl propuštěn z vietnamského vězení a vrátil se do Spojených států. Informuje o tom dnes agentura Reuters. Podle obžaloby vyzýval během návštěvy svých příbuzných ve Vietnamu k demonstracím a k útokům na vládní budovy.

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

John Kirby, koordinátor strategické komunikace Národní bezpečnostní rady

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie.

Vražda v Pohodlí na Svitavsku se dostala k soudu. Muži vinu odmítají

U Krajského soudu v Hradci Králové se v pondělí začala projednávat kauza předloňské vraždy v domě v Pohodlí u Litomyšle na Svitavsku. Dvojice mužů je obviněna z toho, že utýrala muže, jehož tělo následně uvařila v sudu, kosti spálila a další ostatky rozvezla po okolí. Oběma hrozí výjimečný trest. 

před 9 hodinami

před 15 hodinami

před 15 hodinami

Záporožská jaderná elektrárna

MAAE vyzve Rusko a Ukrajinu ke kontrole stavu Záporožské JE

Rafael Grossi, ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), oznámil plány v roce 2024 na pozvání Ukrajiny a Ruska k posouzení technického stavu Záporožské jaderné elektrárny. Grossi také zmínil plány na opětovnou návštěvu Ruska a Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy