Karel IV.

České korunovační klenoty jsou souborem předmětů ze sbírky Svatovítského pokladu a sloužily jako odznaky (insignie) vlády a moci českých králů. Udělovaly se při korunovaci.

Na jakých hradech byly uloženy české korunovační klenoty?

Nové korunovační klenoty, které nechal vyrobit český král a římský císař Karel IV. v roce 1346, patřily mezi hlavní symboly českého království. Pro jejich cenu a význam je bylo zapotřebí bezpečně střežit. O místech jejich uchovávání však dodnes panuje spousta nepřesností.
Hrad Lauf

Hrad Lauf – západní brána do českých zemích

Byť hrad Lauf dílem císaře a českého krále Karla IV., nenajdeme ho dnes na území České republiky, ale více než 80 km vzdušnou čarou za českými hranicemi, nedaleko města Norimberk. Ve své době však hrad vznikal na českém území, konkrétně v tzv. České Falci či Nových Čechách. Plnil zde roli nejen strážní, ale i reprezentační, neboť byl výstavní bránou do Karlova království.
Karel Gott

Nejvýznamnější Čech? Karel Gott se dotahuje na Karla IV., Masaryka a Havla

Nejvýznamnější českou osobností byl podle pětiny lidí král Karel IV., na dalších místech se s nepatrným odstupem umístili první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk, někdejší prezident Václav Havel a nedávno zesnulý zpěvák Karel Gott. Vyplývá to z říjnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Za vrcholné období českých dějin do poloviny 20. století považuje veřejnost dobu Karla IV., v novodobé historii pak sametovou revoluci.
Karel IV.

Poklad ze Slezské Středy: Financoval Karel IV. politiku šperky své ženy?

Jeden z největších nalezených středověkých pokladů sebou nese hned několik záhadných otázek – Jak se takové bohatství, včetně královských šperků octilo v zapadlém městečku ve Slezsku? Kdo ho zakopal a proč? A jakou spojitost má poklad s českým královstvím? Na některé z nich lze najít celkem uspokojivé odpovědi, jindy si musíme vystačit s hypotézami, ale faktem zůstává, že celý příběh královského pokladu se už asi nikdy jistě nedovíme.
Karel IV.

640 let od smrti Karla IV. Jaký život žil velký český král?

Když se před dvěma roky konaly oslavy na počest uplynutí 700 let od narození Otce vlasti, připomínaly se především velkolepé činy a zásluhy velkého krále. Nyní si připomínáme 640 let od doby, kdy na konci listopadu roku 1378 král a císař Karel IV. zemřel. Jaké byly jeho poslední dny? A byl opravdu tak dokonalým králem, nebo i on dělal chyby?
Univerzita Karlova

Proč v Česku studují i cizinci? Odpověď je mnohem starší, než si myslíte

První univerzita střední Evropy ležela v srdci českého království. Pražská Karlova univerzita dostala název od svého zakladatele Karla IV. Její věhlas byl značný a lákal nejen české, ale především zahraniční studenty a učitele. Její význam pro střední Evropu a věhlas v zahraničí však značně ovlivňoval i její chod, náplň, obsazení, směřování atd. ... Změnu měl přinést až tzv. Dekret kutnohorský.
Karel IV.

Karlova univerzita? Otec vlasti se o svou univerzitu zpočátku příliš nestaral

Mezi četné úspěchy vláda Karla IV., které mu vynesly titul největšího Čecha, nepochybně patří i založení pražského vysokého učení, dnes na jeho počest dokonce pojmenovaném jako Karlova univerzita. Ovšem Karlovy zásluhy na tomto počinu jsou často přeceňované, a naopak bývá příhodně zapomínáno na vliv pražského arcibiskupa Arnošta z Pardubic, který univerzitu v jejích počátcích držel nad vodou.
Karel IV.

Jaké byly osudy zapomenutých dětí slavného Karla IV.? Pohřbili celou dynastii

Kdo by neznal českého krále a císaře Svaté říše římské Karla IV. Jeho jméno je s českou historií pevně spjato. Už samotné označení „Otec vlasti“ vypovídá mnohé. Do českých dějin se zapsali i jeho nástupci, ať už v dobrém, či zlém. Řeč může být například o Václavovi IV. a Zikmundovi Lucemburském. Ale co ostatní Karlovi potomci?

Aktuálně se děje

před 50 minutami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

Putin zvítězil, volilo ho přes 87 procent lidí, ukazuje první průzkum

Ruský prezident Vladimir Putin podle průzkumů zveřejněných po uzavření volebních místností suverénně obhájil mandát. Volit ho mělo více než 87 procent lidí, kteří odevzdali hlas. Účast u voleb hlavy státu v neděli překročila 65 procent. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy