Karel Řehka (generál)

Petr Pavel

Pavel se přihlásil k myšlence administrativních odvodů do armády

Prezident Petr Pavel se v dnešním vydání pořadu Za pět minut dvanáct televize Nova přihlásil k myšlence náčelníka generálního štábu Armády ČR Karla Řehky o odvodech do armády. Prezident však výslovně zdůraznil, že odvody jsou administrativním úkonem, který pomáhá státu získat přehled o personální situaci. 
Petr Pavel

Pavel jmenoval šéfa BIS Koudelku brigádním generálem, povýšil i Řehku

Prezident Petr Pavel jmenoval na Pražském hradě u příležitosti státního svátku Dne vítězství vojáky z povolání a příslušníky bezpečnostních sborů do generálských hodností. Karla Řehku, náčelníka Generálního štábu Armády České republiky, jmenoval do hodnosti generálporučíka, a Michala Koudelku, ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS), do hodnosti brigádního generála.
Michal Koudelka

Vláda navrhla Pavlovi, aby jmenoval Koudelku generálem. Povýšit má i Řehka

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka by se měl v květnu dočkat povýšení do generálské hodnosti. Vláda dnes schválila návrh, aby ho prezident Petr Pavel jmenoval do hodnosti brigádního generála, řekl novinářům po zasedání ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Obdobnému návrhu kabinetu v minulosti sedmkrát nevyhověl bývalý prezident Miloš Zeman, jeho nástupce Pavel v pondělí zopakoval, že Koudelku jmenuje.
Karel Řehka (generál)

Řehka: Civilní lékaři byli na cvičení případných odvodů zváni i v minulosti

Civilní lékaři byli i v minulosti zváni na některá armádní cvičení případných odvodů. Jejich zapojení je ale pouze nabídkou, protože armáda v mírových dobách nemůže lékařům nic nařizovat. V České televizi to dnes řekl náčelník generálního štábu Karel Řehka v souvislosti s chystaným květnovým cvičením, na které byli pozváni i civilní lékaři. 
Petr Pavel

Pavel přijel na dobře známé místo, byl na návštěvě generálního štábu armády

Prezident Petr Pavel dnes jednal na generálním štábu o modernizaci české armády nebo o jejím financování. S vedením armády mluvil také o bezpečnostní situaci a své plánované návštěvě Ukrajiny. Pavel to řekl ČTK a České televizi po skončení asi tříhodinového jednání. Odpoledne se zúčastní zasedání Bezpečností rady státu. S náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou se chce Pavel pravidelně setkávat jednou za čtvrt roku.
Karel Řehka (generál)

Válka na Ukrajině jen tak neskončí. Řehka vysvětlil proč a co to znamená pro Česko

Žádný ze způsobů, kterým může skončit válka na Ukrajině, nebude pro Českou republiku a Severoatlantickou alianci znamenat větší bezpečnost. Rusko bude víc nebezpečné i nepřátelské a současně méně předvídatelné, řekl na dnešní tiskové konferenci k roku od začátku ruské invaze na Ukrajinu náčelník generálního štábu Karel Řehka.
Armáda České Republiky

Mobilizace v Česku? Řehka připomněl, že na obraně se nepodílí pouze armáda

Válka v Evropě není nemyslitelná a nestihneme se na ni nachystat, pokud se nebudeme připravovat dlouhodobě už v míru. Na dnešním velitelském shromáždění v sídle ministerstva obrany v Praze to řekl náčelník generálního štábu Karel Řehka. Členství v Severoatlantické alianci (NATO) označil za nejlepší možné odstrašení, které snižuje pravděpodobnost hrozeb.
Karel Řehka (generál)

Válka v Evropě není nemyslitelná, v Česku je množství legitimních cílů pro ruské zbraně, řekl Řehka

Válka v Evropě není nemyslitelná a nestihneme se na ni nachystat, pokud se nebudeme připravovat dlouhodobě už v míru. Na dnešním velitelském shromáždění v sídle ministerstva obrany v Praze to řekl náčelník generálního štábu Karel Řehka. Členství v Severoatlantické alianci (NATO) označil za nejlepší možné odstrašení, které snižuje pravděpodobnost hrozeb.
Karel Řehka (generál)

Řehka jednal s aliančním velitelem o situaci v Evropě i pomoci Ukrajině

O bezpečnostní situaci v Evropě, vojenské pomoci Ukrajině nebo modernizaci armády dnes na generálním štábu jednali vrchní velitel spojeneckých sil NATO pro transformaci (SACT) generál Philippe Lavigne a náčelník českého generálního štábu Karel Řehka. Diskutovali například o tom, jaký dopad může mít změněná bezpečnostní situace na budování vojenských schopností nebo na budoucí koncepci válčení, řekli Řehka a Lavigne po jednání novinářům.
Jana Černochová

Černochová a Řehka navštívili vojáky v Litvě

Ministryně obrany Jana Černochová dnes navštívila společně s náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou české vojáky v Litvě. Od poloviny ledna jsou na vojenské základně v Rukle nasazeni čeští chemici, kteří mají na starosti chemický a radiační průzkum nebo například dekontaminaci lidí i techniky. Vojáci NATO v Pobaltí působí kvůli obavám východních členů aliance z Ruska.
V rámci 100. výročí vzniku Československa proběhla v Praze největší novodobá vojenská přehlídka

Řehka: Armáda musí mít do sedmi let 30.000 vojáků

Armáda musí hledat cesty, jak zajistit splnění cíle, kterým je mít do sedmi let 30.000 vojáků. Podle náčelníka generálního štábu Karla Řehky jsou personální otázky dlouhodobě podceňovanou a zcela zásadní věcí. Chystá proto strategii dalšího postupu v personální oblasti. Řehka to řekl v rozhovoru s ČTK. 

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Totální invaze, která uškodí i Izraeli? Svět se obává operace v Rafahu

Izrael ve středu oznámil, že postupuje s plánováním operace ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Mezinárodní společenství však vyjadřuje obavy ve spojitosti s 1,5 miliony Palestinců, kteří se tam nacházejí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy