Kašmír

Lavina, ilustrační fotografie

Sesuvy lavin v Kašmíru: Desítky mrtvých, města jsou odříznuta od světa

Nejméně 67 lidí zahynulo od pondělí při sesuvech lavin v Kašmíru. Mnoho dalších se pohřešuje a panují obavy, že jsou rovněž po smrti. V pákistánské části území zahynulo nejméně 57 lidí, uvedla s odkazem na představitele pákistánské vlády agentura Reuters. Minimálně deset mrtvých hlásí indická část Kašmíru.
Pákistán

Pákistán bouří. Spor o Kašmír dostal do ulic desetitisíce lidí

V pákistánských městech dnes vyšly do ulic desetitisíce lidí, kteří vyslyšeli výzvu vlády, aby dali masovými protesty najevo solidaritu s Kašmírem. Indická část Kašmíru přišla začátkem srpna rozhodnutím vlády v Dillí o zvláštní autonomní status a kvůli obavám z nepokojů je částečně odříznuta od světa. Pákistán proti odebrání autonomie ostře protestuje a demonstrace mají zvýšit tlak na indického premiéra Naréndru Módího před zasedáním Rady bezpečnosti OSN plánovaným na konec září, uvedla agentura AFP.
Imran Chán (Pákistán)

Pákistán eskaluje napětí. Letadlům z Indie hrozí zákazem

Pákistánský premiér Imran Chán zvažuje úplné uzavření vzdušného prostoru pro indická letadla a rovněž zablokování indického obchodu s Afghánistánem, který se uskutečňuje přes pákistánské území. S odvoláním na vládního činitele o tom dnes informovala agentura Reuters. Prohlášení přichází v době zvýšeného napětí mezi oběma jadernými mocnostmi, které vyvolalo rozhodnutí indické vlády premiéra Naréndry Módího ze začátku srpna odebrat zvláštní status státu Džammú a Kašmír.
Armáda Indie

Indie zmírní blokádu Kašmíru, lidé si budou moci po 12 dnech zavolat

Indičtí vojáci při pohraniční přestřelce v Kašmíru zabili dalšího pákistánského vojáka. Jde o šestou pákistánskou oběť přeshraniční střelby za necelých 24 hodin, informovala agentura AP. Indie přišla za den o pět svých vojáků. Pákistánská armáda oznámila, že ve čtvrtek Indové zastřelili na pákistánské straně Kašmíru tři vojáky a dva civilisty.
Pákistán, ilustrační foto

Pákistán vyjádřil podporu obyvatelům Džammú a Kašmíru

Pákistán podporuje boj obyvatel indické části Kašmíru za sebeurčení, prohlásil dnes pákistánský premiér Imrán Chán, který na znamení solidarity přijel oslavit Den nezávislosti na Britské Indii do Muzaffarábádu v pákistánské části Kašmíru. Chán opět odsoudil rozhodnutí Indie odebrat státu Džammú a Kašmír zvláštní status a varoval Indii před jakýmkoli útokem proti Pákistánu, jímž by se snažila odvrátit pozornost od porušování lidských práv v Džammú a Kašmíru.
Indie, ilustrační foto

Z Kašmíru je země duchů, indičtí vojáci hlídkují ve vylidněných ulicích

Ulice Šrínagaru, letního hlavního města indického státu Džammú a Kašmír, kde platí zákaz vycházení, jsou dnes vylidněné s výjimkou hlídkujících vojáků. Ti mají zajistit, aby nevypukly nepokoje po pondělním rozhodnutí vlády indického premiéra Naréndry Módího zrušit zvláštní autonomní status převážně muslimy obývaného státu Džammú a Kašmír.

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Izraelská armáda se chystá na evakuaci Rafáhu před plánovanou vojenskou ofenzívou

V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci palestinských civilistů z Rafáhu před plánovanou pozemní vojenskou ofenzívou do tohoto nejjižnějšího města v Pásmu Gazy. Informuje o tom deník The Wall Street Journal (WSJ).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy