Kateřina Kottová

Soudy, ilustrační fotografie

Soud propustil z vězení Kottovou z Rathovy korupční kauzy

Soud propustil z vězení bývalou ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Kottovou, která si odpykávala šestiletý trest za manipulace se zakázkami Středočeského kraje. V ruzyňské věznici a před tím ve vazební věznici strávila dohromady tři roky, tedy polovinu trestu.
David Rath

Rath je vinen. V druhé větvi korupční kauzy dostal osm let

Středočeský krajský soud dnes udělil bývalému hejtmanovi Středočeského kraje Davidu Rathovi osmileté vězení za přijímání úplatků a manipulace se zakázkami ve druhé části jeho korupční kauzy. Uznal ho vinným ve všech bodech obžaloby a o rok mu prodloužil již pravomocně uložený sedmiletý trest. Trestné činnosti se podle předsedkyně trestního senátu Ivy Říhové dopustilo i dalších osm obžalovaných lidí a devět firem. Rath si k soudu vynesení zatím nepravomocného verdiktu vyslechnout nepřišel, jeho advokát se na místě odvolal.
Ilustrační foto

Po Rathovi nastoupili do vězení i manželé Kottovi. mají si odpykat šest let

Manželé Petr a Kateřina Kottovi dnes nastoupili do vězení, kde si bude každý z nich odpykávat šestiletý trest. Exposlanec za ODS a bývalá ředitelka kladenské nemocnice podle rozsudku zmanipulovali zakázky na rekonstrukci zámku Buštěhrad a hostivického gymnázia, přijali na úplatcích téměř 17 milionů korun a sedm milionů předali tehdejšímu hejtmanovi Davidu Rathovi (dříve ČSSD).
David Rath

David Rath nezaplatil sankci 10 milionů, do věznice nastoupí dnes

Bývalý středočeský hejtman za ČSSD David Rath nezaplatil sankci deset milionů korun, kterou mu dal soud za korupci při zadávání tendru na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku. Do vězení k odpykání sedmiletého trestu nastoupí dnes do 18:00, řekl Rath v poledne novinářům. Soudní proces znovu označil za politický a zmanipulovaný.
David Rath

Rath je vinen, dostal sedm let natvrdo. Verdikt je pravomocný

Za zmanipulované zakázky Středočeského kraje půjde bývalý středočeský hejtman David Rath na sedm let do vězení. Rozhodl o tom dnes pravomocně pražský vrchní soud, který mu zároveň uložil desetimilionový peněžitý trest a sedmiletý zákaz působit ve výkonných funkcích v samosprávě. Odvolací senát snížil bývalému politikovi původní trest, podle kterého měl za mřížemi strávit 8,5 roku. Jde o první pravomocný verdikt od Rathova zadržení v květnu 2012. Rath k soudu nepřišel. Na tiskové konferenci v Hostivici následně řekl, že považuje rozsudek za nespravedlivý, je ale připraven se mu podrobit.
David Rath

Rath byl zproštěn v části obžaloby. Státní zástupkyně je přesto spokojená, obhájce prská

Podle státní zástupkyně je významným signálem pro společnost, že i po několika letech od počátku trestního řízení dospěla kauza kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha k vyhlášení pravomocného rozsudku. I když byli Rath a manželé Kottovi zproštěni v části obžaloby, byli stále uznáni vinnými v podstatné části, uvedla po vyhlášení rozsudku žalobkyně. Jeden z Rathových obhájců novinářům řekl, že s rozsudkem nesouhlasí. Upozornil na to, že jeho klient byl odsouzen za jeden skutek popsaný v obžalobě související s rekonstrukcí zámku Buštěhrad na Kladensku, ve zbytku byl obžaloby zproštěn.
David Rath

Verdikt v kauze Rath zazní 26. června, žaloba trvá na přísných trestech

V kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, který spolu s dalšími lidmi čelí obžalobě z korupce, rozhodne odvolací pražský vrchní soud ve středu 26. června. Soud dnes dokončil výslechy svědků, poté zazněly závěrečné návrhy státního zástupce a obhájců. Žalobce navrhl Rathovi trest propadnutí celého majetku, stejný trest chce i pro obžalované manžele Petra a Kateřinu Kottovy. S 8,5 a 7,5 lety odnětí svobody, které Rathovi a Kottovým loni v létě uložil Krajský soud v Praze, státní zástupce souhlasí.
David Rath

Rathova výpověď u soudu skončila. Mluvil 14 hodin, dnes ho griloval žalobce

U Krajského soudu v Praze dnes skončil výslech bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha ve druhé části jeho korupční kauzy. Rath vypovídal tři dny, mluvil zhruba 14 hodin. Hlavní líčení bude pokračovat v úterý výpověďmi zástupců stíhaných firem. Rath i další obžalovaní braní úplatků a podplácení v souvislosti se zadáváním veřejných zakázek ve Středočeském kraji popírají.
David Rath

Manželé Kottovi odmítli vinu: Obžaloba v druhé Rathově kauze je plná lží, zaznělo u soudu

Bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová a její manžel Petr Kott dnes u středočeského krajského soudu odmítli obžalobu, která je viní z přijetí úplatku v druhé části korupční kauzy bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Také Rath před počátkem soudního jednání novinářům řekl, že úplatky nebral. Státní zástupce Jiří Pražák viní v případu devět lidí a osm firem z uplácení a manipulací při zadávání veřejných zakázek Středočeského kraje a krajských nemocnic.
David Rath

Druhý verdikt nad Rathem: Vinen. 8,5 roku vězení za korupci, přijde o miliony

Praha - Krajský soud v Praze dnes podruhé uznal Davida Ratha a dalších deset obžalovaných vinnými z korupce a ovlivňování zakázek ve Středočeském kraji. Bývalý středočeský hejtman si má odpykat 8,5 roku ve vězení. Soud také nařídil, aby Rathovi propadlo zhruba 22 milionů korun, které mu zabavila policie. Rozsudek není pravomocný, lze se proti němu odvolat.
Robert Pelikán

Kauza Rath: Obhájce Kottových se pustil do Pelikána, prý proces dorazil

Praha - U Krajského soudu v Praze měl dnes záverečnou řeč také Tomáš Sokol, který obhajuje Kateřinu Kottovou a její manžela Petra. Podle jeho slov se nedopustili žádného protiprávního jednání, a měli by proto být zproštěni obžaloby v korupční kauze kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha.

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy