kauza Brno-střed

soudy

"Systém se několikrát měnil." Svědkyně v kauze Stoka popsala zadávání zakázek

U Krajského soudu v Brně dnes pokračovalo projednávání případu údajné korupce na radnici Brno-střed, takzvané kauzy Stoka. Dopoledne vypovídala úřednice, která popsala systém zadávání veřejných zakázek. V kauze je obžalováno 11 lidí včetně bývalého politika ANO Jiřího Švachuly, obžalobě čelí i dvě firmy. Pokračovat se bude v polovině ledna.
Soud, ilustrační fotografie

Svědek v kauze Stoka popsal, jak předával úplatky

U Krajského soudu v Brně dnes zazněla čtená svědecká výpověď živnostníka, který líčil, jak předával úplatky lidem ze správy nemovitostí městské části Brno-střed. Díky tomu prý získal zakázky. Před soudem pokračovalo hlavní líčení v kauze Stoka, případu údajné korupce na radnici městské části. Výpovědi svědků z přípravného řízení četla předsedkyně senátu, pokračovat se bude ve čtvrtek.
Soud, ilustrační foto

Kauza Stoka: Policejní zásah byl překvapením, vypověděl svědek u soudu

U Krajského soudu v Brně dnes pokračovalo hlavní líčení v případu údajné korupce na radnici Brno-střed, takzvané kauzy Stoka. Vypovídali dva svědci, přičemž tajemník městské části Petr Štika uvedl, že policejní zásah byl pro něj překvapivý. Soud už dříve vyslechl všechny obžalované, dneškem zahájil výslech svědků. Pokračovat bude ve středu dalším dokazováním.
Ilustrační foto

Ve vedlejší větvi kauzy Stoka se doznala polovina obviněných

Ve vedlejší větvi případu údajné korupce na radnice Brna střed, takzvané kauzy Stoka, se k úplatkům doznala asi polovina z obviněných 26 lidí a jedné firmy. ČTK to řekl dozorující státní zástupce Radek Mezlík. Tato vedlejší větev kauzy se týká údajných úplatků na správě nemovitostí městské části, k soudu se zatím nedostala.
Soud, ilustrační foto

V kauze Stoka se mění žalobce, Radek Mezlík odchází na evropský úřad

V případu možné korupce na radnici městské části Brno-střed, v takzvané kauze Stoka, se změní dozorující státní zástupce. Radek Mezlík z brněnské pobočky olomouckého vrchního státního zastupitelství odchází pracovat pro Úřad evropského veřejného žalobce. Mezlík to dnes potvrdil ČTK. Nově vznikající úřad EU by měl být klíčovým orgánem v boji proti podvodnému čerpání dotací z unijního rozpočtu.
Jiří Švachula (vlevo)

Soud propustil Švachulu z vazby, na nohu dostal elektronický náramek

Krajský soud v Brně dnes znovu rozhodl o propuštění z vazby bývalého politika hnutí ANO Jiřího Švachuly, který je souzený v případu rozsáhlé korupce na radnici Brno-střed. Někdejší místostarosta a radní se dostane na svobodu, státní zástupce Radek Mezlík se vzdal možnosti podání stížnosti. Usnesení soudu je pravomocné. Švachula vyšel z věznice předním vchodem.
Soud, ilustrační fotografie

Kauza Stoka: Jeden z obžalovaných uvedl, že úplatky přebíral i v igelitce

Podnikatel Saman El-Talabani obžalovaný v takzvané kauze Stoka dnes u Krajského soudu v Brně uvedl, že peníze z úplatků přebíral i v "igelitce". Prý se i do ní vejde hodně peněz. El-Talabani pokračoval ve své výpovědi z úterý, kdy rozkrýval fungování skupiny, která údajně ovlivňovala zakázky části Brno-střed.
Soud, ilustrační foto

V kauze Stoka vypovídal klíčový svědek. U soudu popsal údajné ovlivňování zakázek

Klíčový svědek v tzv.kauze Stoka, obžalovaný podnikatel Saman El-Talabani, začal dnes u Krajského soudu v Brně rozkrývat fungování skupiny, která údajně ovlivňovala zakázky části Brno-střed. Vypověděl, že koncem roku 2014 po volbách ho oslovil dřívější známý, tehdejší politik za ANO Jiří Švachula, který se stal místostarostou městské části.
soudy

Kauza Stoka: Expolitik ANO Liškutin přiznal přijetí jednoho úplatku

Před Krajským soudem v Brně dnes vypovídal bývalý místostarosta městské části Brno-Ivanovice, který v Brně-střed vedl investiční odbor, Petr Liškutin (dříve ANO) obžalovaný v takzvané kauze Stoka. Projednávání sledovaného případu údajné korupce na radnici Brno-střed pokračuje třetím jednacím dnem. Liškutin popřel, že by byl členem nějaké organizované zločinecké skupiny, přiznal přijetí jednoho úplatku.
Jiří Švachula (vlevo)

Korupční kauza Stoka míří k soudu. Obžalováno 11 lidí, Švachulovi hrozí přísný trest

Korupční kauza Stoka po roce a půl od policejní razie na radnici Brno-střed míří ke krajskému soudu, začne se jí zabývat od začátku příštího týdne. Termíny hlavního líčení jsou zatím rozepsané do konce roku. Dozorující státní zástupce Radek Mezlík ČTK řekl, že lze očekávat několikaměsíční řízení. V kauze je podaná obžaloba na 11 lidí a dvě firmy včetně někdejšího politika za hnutí ANO Jiřího Švachuly. Hrozí mu až 16 let vězení.
policie

Policisté ukončili razii na radnici Brno-střed nad ránem

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) skončili razii na radnici městské části Brno-střed dnes před 4:00. Na radnici bude od rána běžný provoz, řekla ČTK mluvčí Brna-středu Kateřina Dobešová. Policie zasahovala na radnici už loni kvůli možné korupci. Ve vazbě tehdy skončil radní a bývalý místostarosta Jiří Švachula (dříve ANO).
Markéta Vaňková

Policie opět zasahuje na radnici Brno-střed, kauza se týká i významných politiků ODS

Policie zasahuje na radnici městské části Brno-střed. Informaci Hospodářských novin potvrdila ČTK mluvčí Brna-středu Kateřina Dobešová. Podle ní ale nelze sdělovat bližší informace. Radnice má vyvěšené upozornění, že je zavřený odbor investiční, ekonomický, bytový a správa nemovitostí. Policie zasahovala na radnici už loni v březnu kvůli možné korupci. Ve vazbě tehdy skončil mimo jiné tehdejší radní a bývalý místostarosta Jiří Švachula (dříve ANO).

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

před 2 hodinami

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 6 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy