Keir Starmer (labouristi)

Keir Starmer

Británie by podporovala Ukrajinu i za případné vlády labouristů

Pokud britská opoziční Labouristická strana zvítězí ve volbách a dostane se k moci, tak se britská podpora Ukrajině nezmění. Během své dnešní návštěvy Ukrajiny to podle agentury Reuters řekl šéf labouristů Keir Starmer. Spojené království je za současné vlády Konzervativní strany předním podporovatelem východoevropské země, která se už téměř rok brání ruské vojenské agresi.
Big Ben a budova parlamentu.

Reforma britského parlamentu? Labouristé chtějí jednu komoru zrušit

Britská opoziční Labouristická strana navrhuje zrušení Sněmovny lordů, nevolené horní komory britského parlamentu. Nahradila by ji menší, a tedy méně nákladná komora, která by důsledněji odrážela regionální rozložení země. Na dnešním setkání v Leedsu to oznámil předseda labouristů Keir Starmer, informovaly zahraniční tiskové agentury. Labouristé jsou 12 let v opozici, ale aktuálně mají v průzkumech výrazný náskok před vládnoucí Konzervativní stranou.
Keir Starmer

Velkou Británii za Trussové čeká další chaos a krize, míní britská opozice

Čelní představitelé britské opozice dnes kritizovali nově zvolenou šéfku Konzervativní strany a příští britskou premiérku Liz Trussovou. Podle předsedy opozičních labouristů Keira Starmera nestojí na straně pracujících lidí. Lídr liberálních demokratů Ed Davey uvedl, že její vedení země přinese další krize a chaos. Informovala o tom agentura DPA.
David Cameron

Rusko uvalilo sankce na dalších 39 britských činitelů, je mezi nimi Cameron

Moskva uvalila sankce na dalších 39 britských představitelů, kteří se prý podílejí na "démonizaci Ruska" a snahách o jeho mezinárodní izolaci. Informovalo o tom dnes ruské ministerstvo zahraničí. Na sankčním seznamu nově figuruje například bývalý premiér David Cameron či vůdce labouristické opozice Keir Starmer.
Brexit

MONITOR: Británii dohnal přízrak brexitu. Renomovaný deník kritizuje politiky

Od parlamentních voleb v roce 2019 platí pro obě hlavní politické strany ve Velké Británii vzájemně výhodná dohoda o mlčení ohledně brexitu, konstatuje editorial serveru The Guardian. Renomovaný deník připomíná, že stávající premiér Boris Johnson vyhrál volby s jasným příslibem "dokončit brexit" a od té doby se chová, jako by veškeré aspekty odchodu země z EU byly plně vyřešené.
Keir Starmer

Labourista Starmer chce voliče získat zpět, slibuje finanční odpovědnost

Šéf britské opoziční Labouristické strany Keir Starmer dnes slíbil, že získá zpět voliče, které strana ztratila v posledních volbách ve prospěch Konzervativní strany. Docílit toho chce tak, že se zaměří na význam a nedostatečné ohodnocení pracovníků v klíčových sektorech, například ve zdravotnictví. Slíbil také odpovědné zacházení se státním rozpočtem. Podle agentury Reuters to dnes uvedl v projevu na závěr výroční konference labouristů v jihoanglickém městě Brighton.
Ursula von der Leyenová

Brexit zpečetěn. Lídři EU podepsali dohodu, britští poslanci ji schválili

Britští poslanci dnes ve druhém čtení jasnou většinou schválili vyjednanou dohodu s Evropskou unií o pobrexitových vztazích. Podle BBC ji podpořilo 521 členů Dolní sněmovny oproti 73 zákonodárcům, kteří byli proti. Nyní se dokumentem zabývá Sněmovna lordů. Po schválení v horní komoře, které britská média považují za hotovou věc a které se očekává pozdě v noci, musí dohodu podepsat královna Alžběta II.
Boris Johnson

Dohoda Británie s EU je podle Johnsona dobrá pro celou Evropu

Dohoda o pobrexitových vztazích s Evropskou unií je dobrá pro celou Evropu, řekl dnes britský premiér Boris Johnson. Unie bude spojencem Británie a za dveřmi bude mít prosperující zemi, řekl dnes premiér novinářům po zprávě o dosažení dohody.
Jeremy Corbyn

Corbyn má pozastavené členství v Labouristické straně, kvůli antisemitismu

Britští labouristé pozastavili členství svému bývalému předsedovi Jeremymu Corbynovi kvůli jeho komentářům k úřední zprávě, podle níž se tato opoziční strana za Corbynova vedení nedokázala vypořádat s antisemitismem ve svých řadách. Podle zprávy taková selhání navíc zavinila nezákonné obtěžování a diskriminaci. Nový vůdce labouristů Keir Starmer se za to dnes omluvil, zatímco Corbyn zprávě vyčetl, že problém z politických důvodů zveličuje.
Velká Británe: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Koronavirus: Británii čekají ještě nejméně tři týdny karantény, píšou média

Přísná omezení zavedená v Británii ve druhé polovině března kvůli šíření koronaviru budou platit nejméně do 7. května, informují britská média. Prodloužení karanténního režimu podle nich dnes večer po konzultacích s experty a kolegy z krizového štábu potvrdí ministr zahraničí Dominic Raab, který po hospitalizaci premiéra Borise Johnsona převzal vedení vlády.
Boris Johnson

Johnson zůstává kvůli covid-19 na JIP, nemoc prodělala i J. K. Rowlingová

Britský premiér Boris Johnson zůstává kvůli onemocnění covid-19 na jednotce intenzivní péče. V rozhovoru se zpravodajskou stanicí BBC to dnes řekl člen britského kabinetu Michael Gove. Podle zdrojů agentury Reuters se zdravotní stav ministerského předsedy od pondělního přeložení na JIP nijak nezměnil.

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy