Kemal Kiliçdaroglu

Kemal Kılıçdaroğlu je ekonom a významná politická osobnost v Turecku. Zastává pozici předsedy Republikánské lidové strany (CHP). 

Kemal Kılıçdaroğlu se narodil 17. prosince 1948 v malém městě Nazimiye v provincii Tunceli. Vystudoval ekonomii na univerzitě v Ankaře a získal magisterský titul v oboru ekonomie.

Kılıçdaroğlu vstoupil byl poprvé zvolen do parlamentu jako člen Republikánské lidové strany (CHP) v roce 2002. Postupně zastával různé pozice v rámci strany a v roce 2010 byl zvolen jejím předsedou. Pod jeho vedením CHP prosazuje sociálně-demokratickou agendu a stává se hlavní opoziční silou vůči vládě.

Kılıçdaroğlu se snaží přinést změny v politickém a ekonomickém systému Turecka. Jeho reformní program se zaměřuje na boj proti korupci, posilování demokracie, dodržování lidských práv, zlepšení životních podmínek občanů a podporu sociální spravedlnosti.

Opakovaně se staví proti politice vládnoucí Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) a jejímu předsedovi Recepovi Tayyipu Erdoğanovi. Kritizuje autoritativní tendence vlády, omezení demokratických svobod, korupci a ekonomickou nestabilitu. Kılıçdaroğlu se také snaží odhalovat údajné skandály ve vládě a vyzývá ke změně.

Kılıçdaroğlu vedl CHP do několika volebních cyklů. Navzdory několika neúspěchům v minulosti si udržuje silnou pozici jako předseda opoziční strany. Jeho kritika a alternativní politické návrhy přitahují podporu zejména od těch, kteří jsou nespokojeni s politikou AKP.

* 17. prosince 1948

Manželka: Selvi Kılıçdaroğlu

Děti: Kerem Kılıçdaroğlu

Vzdělání: Ekonomie na univerzitě Gazi v Ankaře

Související články:

Recep Tayyip Erdoğan

Turci si zvolili prezidenta. Erdogan už se prohlásil za vítěze

V Turecku v neděli proběhlo druhé kolo prezidentských voleb. Volební místnosti se uzavřely v 16 hodin, na první výsledky se ale čekalo do podvečera. Podle neoficiálních údajů ze sčítání hlasů úřadující prezident Recep Tayyip Erdogan obhájil funkci, sám už se také prohlásil za vítěze.
Recep Tayyip Erdoğan

"Víc než volby." Turecko čeká o víkendu referendum o Erdoganovi

Turci si v neděli definitivně vyberou novou či staronovou hlavu státu v druhém kole ostře sledované prezidentské volby, jejíž výsledek je očekáván i v zahraničí. Nejen výsledek prvního kola, ale také dění ve dnech, které následovaly, staví do role favorita úřadujícího prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. 
Recep Tayyip Erdoğan

Erdogan věří v možnou výhru v prvním kole, má však pod 50 procent

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan věří, že může obhájit funkci už v prvním kole prezidentské volby. Podle nejnovějších údajů ale potřebných 50 procent hlasů nezískal. Erdogan i jeho hlavní vyzyvatel Kemal Kilicdaroglu vzkázali, že jsou připraveni na případný duel ve druhém kole.
Recep Tayyip Erdoğan

Turci hlasovali o osudu Erdogana, o vítězi se rozhodne ve druhém kole

Voliči v Turecku odvolili v nedělních parlamentních a prezidentských volbách, od nichž se očekává těsný výsledek. Po sečtení asi 90 procent okrsků vede podle většiny tureckých médií Recep Tayyip Erdogan, který obhajuje funkci hlavy státu. Hlavním vyzyvatelem je Kemal Kilicdaroglu. Ani jeden ale v tuto chvíli nemá nad 50 procent hlasů a zřejmě tak oba postoupí do druhého kola.
Recep Tayyip Erdoğan

Erdogan v poslední den kampaně obvinil opozici ze spolupráce s Bidenem

V sobotu 14. května se v Istanbulu uskutečnilo poslední předvolební shromáždění tureckého prezidenta Tayyipa Erdogana. V rámci této události prezident obvinil opozici ze spolupráce s americkým prezidentem Joem Bidenem na údajném plánu jeho svržení. Pro Erdogana jsou tyto volby největší výzvou za posledních 20 let. Vzhledem k vysokému napětí v turecké politice lze očekávat, že vývoj situace bude sledován nejen tureckou veřejností, ale i celým světem a politickými pozorovateli.
Turecká policie

V Turecku létaly pěsti. Příznivci vládní strany surově napadli šéfa opozice

Příznivci turecké vládní strany v neděli v Ankaře napadli šéfa největší opoziční strany Kemala Kiliçdaroglua. Ten se spolu s novým starostou a kolegou ze své strany Mansurem Yavaşem účastnil pohřbu tureckého vojáka zabitého při střetech s kurdskými separatisty. Z páteční smrti celkem čtyř vojáků obvinily některé provládní deníky právě Kiliçdarogluovu Lidovou republikánskou stranu (CHP), jejíž kandidáti vyhráli v nedávných místních volbách v Ankaře a v Istanbulu.

* 17. prosince 1948

Manželka: Selvi Kılıçdaroğlu

Děti: Kerem Kılıçdaroğlu

Vzdělání: Ekonomie na univerzitě Gazi v Ankaře

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 1 hodinou

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 5 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

Vilu Putinovy bývalé manželky Ljudmily Francie zabavila. Kreml je rozhodnutím pobouřen

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy