konvoj americké armády

Americký vojenský konvoj

První část konvoje americké armády dorazí na hranice s Českem v úterý večer

První část amerického konvoje, který v rámci aliančního cvičení projede přes Českou republiku, přijede na Rozvadov v úterý večer. Poslední američtí vojáci by měli Česko opustit za týden v úterý ráno. Celkem přes ČR přejede šest konvojů, které budou rozděleny do několika menších skupin. ČTK to dnes řekla mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. Vojáci, kteří budou vybaveni například kolovými obrněnými transportéry Stryker, míří na cvičení na Slovensko.
Strykery americké armády

Přesun amerického vojenského konvoje přes české území začne v úterý

Přesun amerického vojenského konvoje přes české území začne v úterý. Přes Českou republiku na Slovensko od 15. do 26. února přejede až 1500 amerických vojáků a 700 jejich vozidel. ČTK to dnes sdělilo ministerstvo obrany. Přesun je naplánován v rámci cvičení Saber Strike 2022, které je součástí velkého mezinárodního cvičení Defender Europe 2022. Jednotky se vrátí v druhé polovině března.
Ilustrační foto

Stovky vojáků a armádních vozidel. Přes Česko pojede největší americký konvoj

Přes Česko se bude letos v únoru a březnu přesouvat jeden z největších vojenských konvojů za posledních několik let. Při cestě na cvičení Saber Strike 2022 projede Českou republikou z Německa na Slovensko ve druhé polovině února zhruba 1800 vojáků a 700 kusů techniky armády USA a ve druhé polovině března znovu při zpáteční cestě.
Dragoon Ride v Praze, kolona přijíždí (30.3.2015)

V neděli do Česka přijede další konvoj americké armády

V neděli večer dorazí na břeclavský hraniční přechod konvoj americké armády, který bude přes Česko přejíždět z aliančního cvičení v Maďarsku na svou základnu v Německu. Oproti původnímu plánu dorazí o den později. Důvodem je změna plánů americké armády, která si na Slovensku doplnila jednu technickou pauzu. Z Česka poslední vojáci odjedou ve čtvrtek. ČTK to sdělila mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.
Konvoj jednotek U.S. Army

Do Česka dorazily všechny části vojenského konvoje USA, nabral zpoždění

Rozvadov - Do České republiky už dorazily všechny části amerického vojenského konvoje, který jede na cvičení Saber Strike 2018 v Pobaltí. Poslední vozy přejely hranice v Rozvadově na Tachovsku v 7:00. Konvoj směřuje po dálnici D5, Pražském okruhu, D1 a D10 do kasáren ve Staré Boleslavi, kde mají vojáci povinnou pauzu. Ve Staré Boleslavi byly v 7:00 teprve čtyři z deseti částí druhé vlny konvoje.
Ilustrační foto

První část amerického konvoje opustila v Náchodě Česko

Náchod - První část konvoje americké armády dnes v podvečer opustila Českou republiku. Vojáci jeli přes ČR od úterý a míří z Německa na cvičení Saber Strike 2018 v Pobaltí. "Poslední armádní vozidlo opustilo Českou republiku na hraničním přechodu v Náchodě dnes v 18:55," řekla ČTK Vlastimila Cyprisová z Generálního štábu Armády ČR. Přes Česko má tento týden projet dohromady asi 400 vozidel a 1000 vojáků. Konvoj je rozdělen do dvou hlavních částí. První vstoupila do ČR v úterý večer, druhá část vstoupí ve čtvrtek večer, poslední části konvoje by měly ČR opustit v pátek. Podle Cyprisové došlo při přesunu přes ČR k jediné komplikaci, a to poruše vozidla z amerického konvoje, které dnes ráno komplikovalo dopravu na dálnici D5 nedaleko Ejpovic na Rokycansku, poblíž sjezdu na Plzeň. Na 67. kilometru ve směru na Prahu byl kvůli tomu dočasně uzavřen pravý jízdní pruh a v místě se tvořily kolony. "Tato technická závada bylo to jediné, co se stalo," řekla ČTK Cyprisová. První část konvoje byla rozdělena do sedmi proudů, které do země vstoupily zhruba s hodinovými odstupy. Po noclehu ve Staré Boleslavi vojáci dnes pokračovali k hraničnímu přechodu Náchod, přes Polsko pojedou do Pobaltí. Dnes se Českou republikou přesouvalo přibližně 170 vozidel a 330 lidí. Čtvrteční druhá část konvoje má přijet rovněž večer. Má být rozdělena do deseti proudů a vojáci by také měli nocovat ve Staré Boleslavi a druhý den pokračovat dál. Českou republikou za poslední tři roky projelo několik větších konvojů americké armády. Pozornost vyvolal především první z nich. I když se proti němu zpočátku ozývali hlavně odpůrci NATO, americké vojáky nakonec během cesty i na jednotlivých zastávkách vítaly tisíce lidí.
Konvoj amerických vojáků

První část armádního konvoje USA přijela do Česka

Rozvadov - Do České republiky vjelo krátce před půl osmou prvních několik vozidel amerického vojenského konvoje, který se bude přes Česko přesunovat na cvičení Saber Strike 2018 v Pobaltí. Mezi vozy byly obrněné transportéry Striker, nákladní automobily i víceúčelové terénní vozy HMMWV, známé jako Humvee. Z Rozvadova zamíří konvoj, doprovázený Vojenskou policií a Policií ČR, po dálnici D5 a dále po trase pražský okruh, D1 a D10 do kasáren ve Staré Boleslavi, kde mají vojáci přenocovat.

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy