Korejská válka

Donald Trump

Trump kvůli koronaviru aktivoval desítky let staré opatření z dob války

Americký prezident Donald Trump uvede v činnost zvláštní opatření, jež umožňuje úřadům nařídit soukromým společnostem výrobu produktů požadovaných vládou. Podle agentury AP to dnes oznámil na tiskové konferenci. Uvedl také, že do města New York a na západní pobřeží USA vyslal dvě nemocniční lodě, které mají pomoci při péči o pacienty nakažené novým typem koronaviru.
Severní Korea

Konec korejské války? Experti nastínili děsivou vizi budoucnosti

Studená válka si vyžádala mnohem víc obětí, než by se zdálo. Korejská válka 1950-53 si vyžádala miliony obětí a vedla k rozdělení poloostrova na komunistický sever a kapitalistický jih. Hranice podél 38. rovnoběžky je jednou z nejostřeji střežených na světě. Mezi oběma Koreami dodnes panuje napětí. Existuje naděje, že by se daly dohromady? To zanalyzoval server Cbsnews.com.
Ilustrační foto

Konec korejské války? Mírová smlouva má být letos, poloostrov bez jaderných zbraní

Pchanmundžom - Severní a Jižní Korea budou společně usilovat o to, aby ještě letos mohla být podepsána mírová dohoda, která by nahradila smlouvu o příměří, jíž skončila korejská válka z 50. let minulého století. Je to uvedeno ve společném prohlášení ze summitu, při němž se dnes setkali severokorejský vůdce Kim Čong-un a jihokorejský prezident Mun Če-in.
Washingtonský památník obětem korejské války

Svět dnes mohl vypadat jinak. USA mohly vyhrát, za strašnou cenu

V roce 1950, když americké síly ustoupily před útokem Číny přes řeku Yalu, generál Douglas MacArthur vyzval ke strategickým leteckým útokům proti Číně. Mnozí věřili, že by taková akce zahrnovala i atomovou bombu, americkou „asymetrickou výhodu" té doby.
Telefon, ilustrační fotografování

Korea blízko sjednocení? KLDR a Jižní Korea k sobě našly po dvou letech cestu, stačil k tomu jediný telefonát

Soul - Ve středu v 15:30 odpoledne jihokorejského času zazvonil v jedné místnosti ve vesnici patřící do demilitarizované zóny oddělující Severní a Jižní Koreu telefon. Poprvé od února roku 2016 volal představitel Pchjongjangu jihokorejským zástupcům. A ti telefon zvedli. Skončilo tak téměř dvouleté období bez dialogu, které někdy hrozilo přerůst až v jadernou válku. Zprávu přinesla americká televize CNN.
Severokorejský diktátor Kim Čong-un

Co když Kim zaútočí? Vše, co potřebujete vědět o potenciální válce

Pchjongjang - Napětí mezi Severní Koreou a USA bylo velkým tématem letošního léta a zdá se, že vyostřené vztahy mezi vůdcem KLDR Kim Čong-unem a americkým prezidentem Trumpem neochladnou ani se začátkem podzimu. Přečtěte si velké shrnutí toho, co se vlastně děje, a jak by vypadal případný konflikt.
KLDR se soustavně připravuje na válku s USA.

Jak se vyvíjely vztahy USA a Severní Koreje? Velký chronologický přehled

Pchjongjang/Washington - Silná slova na obou stranách, výhrůžky o totálním zničení a jaderné válce a v neposlední řadě i testovací střely. Tak vypadá v poslední době eskalující diplomacie mezi USA a KLDR. Podívejte se s námi přehledně na to, jak konflikt začal a jaké události považujeme za zlomové body.
Washingtonský památník obětem korejské války

Čínsko-americká válka na Korejském poloostrově: Statisíce mrtvých a největší porážka USA v historii

Psal se listopad 1950 a odstartovala první čínsko-americká válka. Že jste o ní nikdy neslyšeli? Běžně se jí říká korejská válka. Tehdy zemřely stovky tisíc lidí a bylo to hlavně kvůli špatné komunikaci. Tvrdí to profesor historie a bezpečnosti Robert Farley. Proč válka vznikla a jaké měla dopady? Historický exkurz, jehož téma je dnes aktuálnější, než kdy dříve.
Korejská válka, ilustrační obrázek

Korejská válka nikdy neskončila. Proč?

Korejskou válku začaly tři země v červnu roku 1950. Byl to Sovětský svaz, Čína a Severní Korea. A tyto země se stále ještě snaží zajistit si lepší postavení. Po konci druhé světové války se sovětské a americké jednotky setkaly na 38. rovnoběžce. V roce 1949 Amerika i Sovětský svaz své jednotky stáhly.

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Finsko: Moskva je nyní nepřítel č. 1 a proto roste vysoký plot na hranici

Finští pohraničníci vybaveni i běžkami monitorují východní hranici země, která představuje nejnovější a nejdelší hranici NATO s hlavním protivníkem Aliance, s Ruskem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy