Paul Krugman (ekonom)

Konspirační teorie

Vyvracíme konspirace: Nositel Nobelovy ceny vysvětlil, jak to je s teorií QAnon

NÁZOR - Sjezd americké Demokratické strany z minulého týdne byl především o umírněnosti, líčení prezidentského kandidáta Joe Bidena a jeho strany jako schopných hráčů, kteří učiní vše pro uzdravení země zasažené pandemií a hospodářskou depresí, poukazuje profesor Paul Krugman v komentáři pro server New York Times. Nositel Nobelovy ceny za ekonomii naopak očekává, že hlavním tématem nadcházejícího sjezdu Republikánské strany bude konspirační teorie QAnon.
Ekonomická krize, ilustrační foto

Skončí USA v dlouhé ekonomické depresi? Profesor naznačil možný scénář

NÁZOR - Statistiky z minulého týdne oficiálně potvrdily to, co všichni věděli - jen pár měsíců koronavirové krize má ve Spojených státech za následek nezaměstnanost na úrovni velké deprese ze 30. let minulého století, poukazuje profesor Paul Krugman v komentáři pro server New York Times. Nositel Nobelovy ceny za ekonomii upozorňuje, že to ovšem neznamená, že země je skutečně v hospodářské depresi.
Ekonomický propad, ilustrační fotografie

Spor mezi epidemiology a ekonomy? Nositel Nobelovy ceny vyvrací mýtus

NÁZOR - Pokusy předvídat kroky administrativy amerického prezidenta Donalda Trumpa se podobají někdejší sovětologii, jen přizpůsobené věku sociálních sítí, tvrdí profesor Paul Krugman v komentáři pro server New York Times. Nositel Nobelovy ceny za ekonomii se domnívá, že v Bílém domě nefunguje žádný formální rozhodovací proces.
Burza NYSE v New Yorku

Tvrdý náraz pro ekonomiku? Nositel Nobelovy ceny má obavy z koronaviru

NÁZOR - Trhy téměř panikařily, hluboce je znepokojil ekonomický výhled, připomíná profesor Paul Krugman v komentáři pro server New York Times. Laureát Nobelovy ceny za ekonomii dodává, že následně zasáhla americká centrální banka Fed, jejíž předseda silně naznačil, že sníží úrokové sazby, a trhy si masivně oddechly.
USA, ilustrační foto

Hrozí tragédie pro Spojené státy i svět, varuje nositel Nobelovy ceny

NÁZOR - Američtí republikáni mají nechvalně známou dlouhou historii shazování jakýchkoliv pokusů o zlepšení životů Američanů tvrzením o zlech socialismu, konstatuje profesor Paul Krugman v komentáři pro server New York Times. Nositel Nobelovy ceny za ekonomii připomíná, že v době, kdy se v USA objevil první návrh na státní zdravotní pojištění, tehdejší prezident Ronald Reagan jej označil za "socializaci medicíny" a tvrdil, že zničí svobodu.
Greta Thunbergová

Nositel Nobelovy ceny promluvil o Thunbergové a byznysu. Nebere si servítky

NÁZOR - "Nikdy jsem nebyl příznivcem Davosu, každoročního setkání bohatých a pošetilých," píše profesor Paul Krugman v komentáři pro server New York Times. Nositel Nobelovy ceny za ekonomii ovšem kvituje, že tato přehlídka sebestřednosti v některých lidech probouzí to nejhorší a přiměje je říkat věci, které naplno odhalí jejich hanebnost.
Donald Trump

Trump zabije tisíce Američanů? Nositel Nobelovy ceny vznesl tvrdé obvinění

O dědictví, které za sebou zanechá americký prezident Donald Trump, mnoho nevíme, přiznává ekonom Paul Krugman v komentáři pro server New York Times. Profesor z prestižní Princetonské univerzity a nositel Nobelovy ceny za ekonomii přiznává, že hodně bude záležet na výsledku příštích prezidentských voleb v roce 2020, ale za jisté považuje, že i kdyby Trump vládl pouze po jedno období, přispěl - přímo i nepřímo - k předčasnému úmrtí velkého počtu Američanů.
USA

Americe nelze věřit? Profesor si nebere servítky

Obchodní války končívají prázdnými slovy, konstatuje ekonom Paul Krugman v komentáři pro server New York Times. Profesor z prestižní Princetonské univerzity a nositel Nobelovy ceny za ekonomii připomíná, že podle četných zpráv se Spojené státy a Čína blíží k dohodě, která má v praxi ukončit napětí ohledně jejich vzájemného obchodu.
Ekonomický propad, ilustrační fotografie

Hrozí nová ekonomická krize? Nositel Nobelovy ceny má jasno

Před dvěma lety, v šoku ze zvolení Donalda Trumpa, finanční trhy nakrátko zpanikařily, ale rychle se zotavily, připomíná profesor z prestižní Princetonské univerzity Paul Krugman. Nositel Nobelovy ceny za ekonomii v komentáři pro server New York Times soudí, že šlo o důsledek přesvědčení, že Trumpova emoční i intelektuální nezpůsobilost pro výkon prezidentské funkce nebude podstatná a nový prezident navzdory své populistické rétorice, kolísavosti a neznalosti bude vládnout plutokraticky, přičemž moudří v jeho okolí mu zabrání v hloupých akcích.
Klimatické změny

Zvrácenost, zlo, špatní lidé. Nositel Nobelovy ceny tvrdě zaútočil

Trumpova administrativa je očividně hluboce antivědecká, a jde proti objektivní realitě, deklaruje nositel Nobelovy ceny za ekonomii Paul Krugman. Profesor z prestižní Princetonské univerzity v komentáři pro server New York Times dodává, že stávající administrativa ovšem nerozšířila svou moc natolik, aby zabránila zveřejnění poslední zprávy National Climate Assessment, která detailně popisuje stávající i budoucí dopady globálního oteplování na USA.
Donald Trump

V USA se schyluje k válce? Nositel Nobelovy ceny nešetří kritikou

NÁZOR - Spojené státy neměly vždy - ba dokonce ani většinou - nejlepší a nejzářivější vládce, konstatuje nositel Nobelovy ceny za ekonomii Paul Krugman. Profesor z prestižní Princetonské univerzity v komentáři pro server New York Times uvádí, že američtí prezidenti i v minulosti pověřovali funkcemi "lumpy a hlupáky", avšak nic se nevyrovná souboru "gaunerů a lotrů", jimiž se obklopil Donald Trump.
Roboti

Připraví vás roboti o práci? Hrozba je mnohem vážnější, zní z Británie

NÁZOR - Schopnost země zlepšovat životní úroveň závisí téměř výhradně na její schopnosti zvyšovat výkon připadající na jednoho pracovníka, uvádí editorial serveru The Guardian. Levicově-liberální deník v něm připomíná, že právě toto vedlo laureáta Nobelovy ceny za ekonomii Paula Krugmana k závěru, že produktivita sice není vše, ale z dlouhodobého pohledu hraje klíčovou roli.

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy