L-159

Ilustrační foto

Čeští letci se po třech letech vrátili z Iráku, pomáhali s výcvikem pro stroje L-159

Český letecký poradní tým, který iráckým letcům a pozemnímu personálu pomáhal se zvládnutím letounů L-159, po třech letech ukončil svou činnost. Poslední jednotka se z Iráku vrátila v sobotu v pozdních večerních hodinách, přistála v Praze na kbelském vojenském letišti. ČTK to řekla Vlastimila Cyprisová z tiskového oddělení generálního štábu. Čeští letci budou iráckým kolegům pomáhat dál, ale v pozměněném a v menším rozsahu.
Aero Vodochody představilo letoun L-159. Slavnostního aktu se zúčastnili i premiér Bohuslav Sobotka a nový ministr průmyslu Jiří Havlíček

Česká armáda "schová" letadla a vrtulníky, kryptomateriál bude z USA

Praha - Ministerstvo obrany plánuje nákup zařízení pro dálkové ovládání terčů nebo nákup kryptomateriálu pro letadla české armády. Hodnota dvou zakázek bude dohromady asi 120 milionů korun. Ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (za ANO) informace o zakázkách předloží na pondělním zasedání kabinetu. ČTK to sdělil Jakub Fajnor z tiskového oddělení ministerstva obrany.
Náčelník generálního štábu Josef Bečvář

Vojáci dostali na Vítkově medaile za působení v misích

Praha - Téměř šest desítek vojáků dnes na pražském Vítkově převzalo medaile za službu v zahraničních misích. Za jejich práci jim poděkoval náčelník generálního štábu Josef Bečvář a náměstek ministra obrany Jakub Landovský.
Aero Vodochody představilo letoun L-159. Slavnostního aktu se zúčastnili i premiér Bohuslav Sobotka a nový ministr průmyslu Jiří Havlíček

Rakousko by mohlo nahradit své podzvukové letouny českými L-159

Vídeň - Rakousko hledá náhradu za dosluhující podzvukové proudové letouny Saab 105, které používá k výcviku i k ostraze vzdušného prostoru a které budou ze služby vyřazeny do roku 2020. Ve hře jsou dle agentury APA i české stroje L-159, za favorita jsou ovšem považovány spíše italské letouny M-345 či M-346.
Aero Vodochody představilo letoun L-159. Slavnostního aktu se zúčastnili i premiér Bohuslav Sobotka a nový ministr průmyslu Jiří Havlíček

Aero Vodochody plánuje stavbu čtyř nových letounů L-159

Odolena Voda - Aero Vodochody plánuje stavbu čtyř nových letounů L-159, budou sloužit k testování i jako ukázkové pro možné klienty. Práce na prvním začnou v druhé polovině roku. Společnost chce obnovit sériovou výrobu ukončenou v roce 2003. Podle vedoucího výroby Aera Vodochody Jiřího Linky nyní Aero ověřuje technologie a provádí letové zkoušky na firemním prototypu. Řekl to dnes ČTK.
Aero Vodochody představilo nový letoun L-159

Aero Vodochody představilo nový letoun L-159 +FOTO

Odolena Voda (u Prahy) - Aero Vodochody dnes představilo nový letoun L-159, ve společnosti by mohla být obnovena i jeho sériová výroba. Aero jedná se třemi zájemci včetně Iráku, řekl na tiskové konferenci v Aeru Vodochody premiér Bohuslav Sobotka. Pokud by byl podepsán nový kontrakt, mohla by sériová výroba podle mluvčí Aera Terezy Vrublové být spuštěna za několik měsíců.

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 3 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 6 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

V Bayreuthu zatkli 2 ruské agenty, kteří plánovali útoky v Německu

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy