La République en marche (Republika v pohybu).

Jean Castex

Vládní změny ve Francii: Novým premiérem se stal Jean Castex

Novým francouzským premiérem se dnes stal Jean Castex, který od dubna koordinoval uvolňování opatření přijatých v boji proti šíření koronaviru. Ve funkci nahradil Édouarda Philippea, jenž stál v čele kabinetu od května 2017 a ráno podal demisi. Změna na postu předsedy vlády souvisí se snahou prezidenta Emmanuela Macrona o změnu kurzu po komunálních volbách, v nichž vládní strana neuspěla.
Emmanuel Macron se sešel s Milošem Zemanem

Macron volby neprohrál? Francouzský tisk komentuje výsledky voleb do EP

Mizérie, poloviční úspěch, zásadní prohra, ale i "skorovýhra" je podle francouzského tisku výsledek voleb do Evropského parlamentu (EP) pro prezidenta Emmanuela Macrona. Koalice Obroda, k níž patří Macronova Republika v pohybu (REM), v neděli ve volbách zaostala o necelý procentní bod za krajně pravicovým Národním sdružením Marine Le Penové. V EP tak budou mít obě uskupení po 23 mandátech.
Marine Le Penová

Le Penová válcuje Macrona. Ve Francii před eurovolbami vede Národní sdružení

Francouzské krajně pravicové Národní sdružení (dříve Národní fronta) podle dvou nových průzkumů veřejného mínění vyhraje ve Francii nadcházející volby do Evropského parlamentu. Strana Republika v pohybu (REM) prezidenta Emmanuela Macrona skončí těsně druhá, vyplynulo z anket agentury Ifop a institutu OpinionWay, o nichž informoval deník Le Figaro.
Evropská Unie

Eurovolby 2019 překračují hranice, desítky politiků kandidují mimo svou zemi

Bývalý řecký ministr financí Janis Varufakis, někdejší eurokomisařka Neelie Kroesová nebo syn unijního brexitového vyjednavače Nicolas Barnier patří ke skupině politiků, kteří se rozhodli v květnových volbách do Evropského parlamentu (EP) kandidovat mimo svou zemi. Ačkoli kandidátní listiny ve všech unijních státech dosud nebyly uzavřeny, podobných případů jsou už teď nejméně dvě desítky, uvedl zpravodajský server Politico.
Emmanuel Macron

Po žlutých vestách přicházejí červené šátky. Do ulic Paříže vyšli příznivci Macrona

V Paříži se dnes v dešti sešlo několik tisíc členů hnutí takzvaných červených šátků na podporu "demokracie a institucí". Vznik hnutí podnítilo podle agentury AFP násilí spojené s protesty žlutých vest, zejména poškození Vítězného oblouku v prosinci. V čele průvodu lidé skandovali "Ano demokracii, ne revoluci!". Někteří manifestující nesli vlajky Francie či Evropské unie, jiní měli trička s nápisy "Mám rád svou republiku" nebo "Konec násilí".
Emmanuel Macron

Bude Evropa žlutá? "Žluté vesty" chtějí do Bruselu, protestní strany trnou hrůzou

Očekávané evropské volby, jež se mají konat v květnu příštího roku, budou mít ve Francii novou kandidátku: má jí být kandidátní listina „žlutých vest". Zpěvák Francis Lalanne oznámil její přípravu. Informuje o tom Francetvinfo. Hypotézu vzniku podobné kandidátky ohlašoval v minulých dnech i Christophe Chalençon, další výrazná postava hnutí. Podle agentury Ipsos by taková kandidátka mohla získat až 12 procent voličských hlasů.
Emmanuel Macron v Praze

Macronova strana v problémech? Prokuratura ji vyšetřuje kvůli financování kampaně

Pařížská prokuratura zahájila předběžné vyšetřování strany Republika v pohybu (REM) kvůli nejasnému původu příspěvků v celkové výši 144.000 eur (3,8 milionu korun), které uskupení prezidenta Emmanuela Macrona obdrželo loni během volební kampaně. Informují o tom francouzská média s odvoláním na soudní zdroj. Představitelé REM zatím informace tisku nekomentovali.
Marine Le Pen

Macron dostává na frak. Le Penová ho před eurovolbami válcuje, ukázal průzkum

Francouzské nacionalistické Národní sdružení (RN, dříve Národní fronty) Marine Le Penové vůbec poprvé v průzkumu pro květnové volby do Evropského parlamentu předběhlo stranu prezidenta Emmanuela Macrona Republika v pohybu (LREM). Vyplývá to z dnes zveřejněného průzkumu veřejného mínění institutu Ifop, o kterém informovala agentura Reuters.
Manuel Valls, nový předseda vlády Francie

Francouzský expremiér Valls opouští socialisty

Paříž - Francouzský expremiér Manuel Valls (54) definitivně opouští řady socialistů. V parlamentních volbách tento měsíc byl znovu zvolen poslancem už mimo kandidátku Socialistické strany, která se nyní nachází ve stadiu rozkladu.
Emmanuel Macron, prezident Francie

Macronovi se sype vláda. Kvůli vyšetřování končí další dva ministři

Paříž - Francouzskou vládu opustí ministr spravedlnosti François Bayrou, který je předsedou strany MoDem, a na odchodu je i další ministryně za MoDem. Tato strana je v novém parlamentu spojencem hnutí Republika v pohybu (REM) prezidenta Emmanuela Macrona. Už v úterý svůj odchod oznámila i ministryně obrany Sylvie Goulardová.

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 6 hodinami

před 7 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Čína už se stává hrozbou nejen na Zemi, varuje NASA

Čína posiluje své kapacity ve vesmíru a využívá svůj civilní program k maskování svých vojenských cílů, řekl dnes ředitel amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Bill Nelson.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy