Leo Varadkar

Irsko

V Irsku začala druhá fáze uvolňování, otevřely se obchody

V Irsku se dnes otevřely obchody, které byly kvůli šíření koronaviru uzavřené od konce března. Obyvatelé ostrovní země mohou ode dneška také cestovat do vzdálenosti 20 kilometrů od svých domovů, informovala agentura AFP. Dosud se směli Irové od domovů vzdálit jen na pět kilometrů. Poslední fáze uvolňování čeká Irsko až 20. července.
Leo Varadkar

Novou vládu v Irsku spolu sestaví dlouholetí rivalové

Předáci irských politických stran Fine Gael a Fianna Fáil se dnes dohodli, že se pokusí poprvé v dějinách země vytvořit společnou vládu. Aby měli v dolní komoře parlamentu většinu, budou ale muset získat podporu ještě některé z menších stran či nezávislých poslanců, informovala agentura Reuters.
Leo Varadkar

Kdo bude vládnout v Irsku? Premiér Varadkar je připraven jít do opozice, Sinn Féin začíná jednat

Irský premiér Leo Varadkar dnes přiznal volební porážku své strany a oznámil, že je připraven odejít s Fine Gael do opozice. Levicová nacionalistická strana Sinn Féin, která v sobotních volbách získala největší počet hlasů, má dnes na programu schůzku s menšími stranami, s nimiž chce vytvořit vládu. Pokud jednání vedená Sinn Féin selžou, je Varadkar připraven do rozhovorů o budoucí irské vládě vstoupit.
Leo Varadkar

Irsko v patové situaci. Sestavení nové vlády je nemožné?

Vítěznou stranou irských předčasných parlamentních voleb se podle počtu získaných křesel těsně stala středopravicová strana Fianna Fáil. Irský preferenční volební systém jí po dvou dnech propočtů přidělil 38 mandátů, tedy o jeden víc než levicově nacionalistické straně Sinn Féin, jež zaznamenala rekordní úspěch a zvítězila na počet udělených "prvních preferencí". Na třetím místě skončila s 35 mandáty strana Fine Gael premiéra Lea Varadkara.
Mary Lou McDonaldová (Sinn Féin)

Raketový vzestup Sinn Féin v Irsku. Sestavit vládu bude komplikované

První prioritou irské levicové nacionalistické strany Sinn Féin, která zaznamenala výrazný úspěch v sobotních předčasných parlamentních volbách, je vytvořit vládu s dalšími levicovými stranami. Prohlásila to dnes šéfka strany Mary Lou McDonaldová. Bude ale hovořit se všemi, včetně středopravicových stran Fianna Fáil a Fine Gael premiéra Lea Varadkara.
Leo Varadkar

Irsko po volbách v ošemetné situaci. Vypadá to na remízu tří stran

Volební komise v Irsku začaly dopoledne sčítat hlasy odevzdané při sobotních předčasných parlamentních volbách. Volební model zveřejněný po uzavření hlasovacích místností předpovídal prakticky totožný podíl hlasů u trojice nejsilnějších politických stran, a média tak už spekulují o scénáři složitých koaličních jednání. Čeká se, že žádná strana nebude schopna vládnout sama.
Irsko, vlajka

V Irsku finišují předčasné volby. Sinn Féin může způsobit politický otřes

Voliči v Irsku v dnešních předčasných volbách rozhodují o novém složení parlamentu. O jejich přízeň mezi sebou soupeří Fine Gael současného premiéra Lea Varadkara, Fianna Fáil Micheála Martina a levicová Sinn Féin vedená Mary Lou McDonaldové. Irský parlament má 160 křesel, jeho předseda ale ve většině případů nehlasuje. Strana, která by chtěla vládnout samostatně, tak musí získat 80 poslanců.
Leo Varadkar

Irsko čekají v sobotu předčasné volby. Premiér Varadkar je ochoten se spojit s rivalem

Irsko bude v sobotu volit nový parlament. Předčasné volby se uskuteční krátce po brexitu, který byl v posledních letech častým tématem politických debat i v této členské zemi Evropské unie. O hlasy voličů se ucházejí tři hlavní politické strany. Kromě Fine Gael premiéra Lea Varadkara, která vládne pětimilionovému Irsku od roku 2011, kandiduje Fianna Fáil předsedy Micheála Martina a levicová Sinn Féin, kterou do voleb vede Mary Lou McDonaldová.
Leo Varadkar

Irsko zažije předčasné volby, Varadkar věří v úspěch

Irsko po necelých čtyřech letech s menšinovou vládou míří k předčasným volbám. Místní premiér Leo Varadkar dnes požádal prezidenta Michaela Higginse o rozpuštění parlamentu, a vypsal nové volby na 8. února. Podle agentury Reuters Varadkar ve snaze strhnout voliče na svou stranu zdůrazňuje údajné úspěchy související s brexitem a růst irské ekonomiky.
Vlajka Velké Británie

Severoirští politici se vracejí do práce, "blokáda" trvala tři roky

V Severním Irsku byla dnes po tříleté politické blokádě uvedena do funkce premiérka a její zástupkyně. Na zvláštním zasedání devadesátičlenného parlamentu se ministerskou předsedkyní stala Arlene Fosterová z Demokratické unionistické strany (DUP), vicepremiérkou bude Michelle O'Neillová ze separatistické strany Sinn Féin, informovaly tiskové agentury.
Brexit, ilustrační foto

Brexit: Noční jednání o dohodě zkrachovala, rokuje se dál

Noční brexitová jednání v Bruselu nepřinesla uzavření dohody o vystoupení Británie z Evropské unie. Médiím to sdělily zdroje blízké vyjednávání. Rozhovory budou pokračovat i během dneška. Země EU však původně chtěly mít již dnes hotovou dohodu v ruce, aby ji mohly připravit ke schválení na čtvrtečním unijním summitu.

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 2 minutami

před 35 minutami

Aktualizováno před 59 minutami

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

Dubaj zasáhla povodeň. Za den spadlo více srážek, než běžně naprší za rok

Deštivé počasí v úterý pořádně zaskočilo místní i turisty ve Spojených arabských emirátech. Prudký déšť během několika hodin zaplavil silnice, ulice i rušné mezinárodní letiště. Nejméně jeden člověk zemřel. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy