Liberální demokraté (UK)

Jo Swinsonová

Otřes pro britskou opozici: Šéfka liberálních demokratů rezignovala, osud Corbyna nejistý

Šéfka britských Liberálních demokratů Jo Swinsonová ve čtvrtečních volbách neobhájila své parlamentní křeslo, v jejím obvodu zvítězila Skotská národní strana (SNP). Informovala o tom dnes agentura Reuters. Liberální demokraté doufali, že přitáhnou hlasy odpůrců brexitu, ale podle dosavadních výsledků získali o jedno křeslo méně než v minulých volbách v roce 2017. V reakci na volební výsledky Swinsonová na svou funkci lídryně rezignovala.
Londýn, ilustrační fotografie

Kdo vyhraje volby v Británii? Bude to těsný souboj, naznačuje průzkum

Konzervativní strana britského premiéra Borise Johnsona směřuje k zisku mírné parlamentní většiny, avšak za současné situace nelze vyloučit opakování patové situace v dolní komoře parlamentu. Takové jsou závěry agentury YouGov, která v úterý večer zveřejnila druhé a poslední vydání svého ostře sledovaného detailního volebního modelu. Konzervativcům přisuzuje 339 křesel v 650místné Dolní sněmovně.
Boris Johnson

Volby v Británii: Konzervativci mají šanci na výrazné zisky, ukazuje průzkum

Kdyby se britské parlamentní volby konaly dnes, vládní konzervativci by v Dolní sněmovně získali 359 křesel a tedy pohodlnou hlasovací většinu. Uvádí to analytická společnost YouGov, která ve středu večer zveřejnila výsledky sofistikovaného modelu zkoumajícího rozložení sil v jednotlivých volebních obvodech.
Jo Swinsonová

KOMENTÁŘ: Unite to Remain. Povede se zastavit brexit za tři týdny?

Do dalších předčasných parlamentních voleb ve Spojeném království zbývají méně než tři týdny. Jednotlivé strany postupně představují své volební programy a zahajují kampaně, anebo také navazují nová spojenectví. Příkladem nedávno vzniklé aliance politických stran je pakt liberálních demokratů, britských a waleských zelených a waleské strany Plaid Cymru. Hlavním posláním nedávno vzniklého politického uskupení je zastavení brexitu – mohly by toho strany společnými silami dosáhnout?
Velká Británie

O vítězi voleb v Británii je rozhodnuto? Nový průzkum

Britští vládní konzervativci mírně zvýšili náskok před opozičními labouristy, vyplývá to z nového průzkumu společnosti Savanta ComRes pro deník The Daily Telegraph. Tři týdny před volbami by nyní pro konzervativce premiéra Borise Johnsona hlasovalo 42 procent dotazovaných, zatímco pro labouristy 31 procent.
Brexit, ilustrační foto

Rozuzlení brexitu? Začalo klíčové jednání britského parlamentu

V dolní komoře britského parlamentu začalo první sobotní zasedání od roku 1982, na němž vláda premiéra Borise Johnsona předkládá ke schválení upravený návrh dohody o podmínkách brexitu. Předseda vlády doufá, že půjde o moment, který přinese rozuzlení vleklé snahy Británie opustit Evropskou unii.
Jo Swinsonová

"Hnus". Předsedkyně Liberálních demokratů brojí proti brexitu

Odchod Británie z Evropské unie bez dohody by bylo jako podpálit svůj vlastní dům. Na závěr výroční konference britských Liberálních demokratů to dnes prohlásila předsedkyně strany Jo Swinsonová. Zopakovala, že případná vláda liberálů by první den ve funkci brexit zrušila. Strana, která dlouhodobě podporuje členství Británie v EU, má nyní v parlamentu 18 z 650 poslanců.
Brexit

Volný pohyb osob má při divokém brexitu skončit už 31. října, dopady závažné

Volný pohyb občanů zemí Evropské unie, tak jak funguje dnes, skončí po odchodu Británie z bloku 31. října, řekla dnes novinářům mluvčí premiéra Borise Johnsona. Okamžitá změna se podle ní dotkne například lidí se záznamem v trestním rejstříku, vůči nimž bude uplatňován přísnější postup. O dalších změnách vláda teprve jedná.
Jeremy Corbyn

Jeremy Corbyn chce svrhnout Johnsona, politikům rozeslal řízný dopis

Šéf britských labouristů Jeremy Corbyn vyzval rebelující poslance z řad vládních konzervativců a další opoziční politické strany, aby mu pomohli zabránit odchodu Británie z Evropské unie bez dohody. Žádá je, aby společně vyslovili nedůvěru vládě premiéra Borise Johnsona; Corbyn by se pak chtěl postavit do čela přechodného kabinetu.
Vlajka Velké Británie

Politické zemětřesení v Británii? Proevropští liberální demokraté jsou v čele průzkumu

Kdyby se nyní v Británii konaly volby, nejvíce lidí by hlasovalo pro proevropské liberální demokraty, kteří v novém průzkumu veřejného mínění institutu YouGov pro deník The Times předstihli protiunijní Stranu pro brexit Nigela Farage. Situaci, kdy se dvě uskupení, která jsou vyzyvateli dvou tradičních stran, ocitla v čele ankety, označil ředitel politologického výzkumu YouGov Anthony Wells za bezprecedentní.

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 23 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Aktualizováno před 11 hodinami

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy