Liga Severu (Itálie)

Matteo Salvini (Liga severu)

Salvini neuspěl ve volebním souboji o Toskánsko, podpora populistické Ligy upadá

Šéf nejpopulárnější italské strany Liga Matteo Salvini neuspěl v ostře sledovaném souboji regionálních voleb, když jeho kandidátka na guvernéra nedokázala v Toskánsku porazit vládní středolevicovou Demokratickou stranu (PD). Celkem vládní strany zvítězily ve třech ze sedmi regionů, v nichž se volilo. V souběžně pořádaném referendu se 70 procent hlasujících vyslovilo pro snížení počtu členů parlamentu z 945 na 600.
Giuseppe Conte

V sedmi italských regionech se konají volby, největší "bitva" se čeká v Toskánsku

V sedmi italských regionech dnes začaly regionální volby, které jsou považovány za důležitý test důvěry ve vládní koalici premiéra Giuseppa Conteho. Vládnoucí středolevé Demokratické straně (PD) hrozí, že v několika regionech přijde o funkci prezidenta regionu, a mohla by zde triumfovat pravicová Liga, uvedla agentura DPA. Spolu s regionálními volbami se koná také celonárodní referendum o snížení počtu členů italského parlamentu.
Luigi di Maio

Italské Hnutí pěti hvězd se hroutí. Členové jsou rozděleni na tři tábory

Vládnoucí italské Hnutí pěti hvězd (M5S) se potýká s odchody svých členů a zásadními rozkoly, které nejspíš nebude možné na březnovém kongresu překonat, napsala agentura Reuters s odvoláním na prohlášení zástupců protestního hnutí. Strana, která v posledních parlamentních volbách v roce 2018 získala dvakrát tolik hlasů než její hlavní soupeř, řeší nejrůznější problémy již delší dobu. Před týdnem oznámil svůj konec v čele strany italský ministr zahraničí Luigi Di Maio.
Matteo Salvini (Liga severu)

Salvini pohořel. Kandidátka populistické strany propadla ve volbách

V ostře sledovaných regionálních volbách, které se v neděli konaly v regionu Emilia Romagna na severu Itálie, zvítězil zástupce vládní středolevé Demokratické strany. Porazil kandidátku krajně pravicové Ligy Mattea Salviniho. Sečtených je 99 procent hlasů, informovala agentura Reuters.
Matteo Salvini (Liga severu)

Bude Salvini triumfovat? Regionální volby mohou vyústit v pád vlády

Ve dvou italských regionech se dnes konají klíčové regionální volby. Své místní zástupce volí obyvatelé regionu Emilia Romagna na severu země a Kalábrie ve špici italské "boty". Na vítězství v prvním z nich, kde levice vládne přes 70 let, sází šéf krajně pravicové Ligy Matteo Salvini. Pokud mu výsledky zveřejněné v pondělí brzy ráno dají za pravdu, bude požadovat předčasné volby, které by mu patrně přinesly premiérské křeslo. První odhady výsledků se očekávají kolem půlnoci.
Matteo Salvini (Liga severu)

Italský Senát nechá vyšetřovat Salviniho, nikdy nemusí být premiérem

Výbor italského Senátu dnes schválil žádost soudu o zahájení vyšetřování lídra pravicové Ligy a bývalého ministra vnitra Mattea Salviniho, jenž čelí obvinění ze zneužití pravomoci v souvislosti s blokádou záchranných lodí s migranty. Pokud by soud shledal lídra nejpopulárnější italské strany vinným, hrozilo by mu až 15 let za mřížemi. Zároveň by mu mohlo být zakázáno zastávat politickou funkci, což by mu zabránilo usilovat o post premiéra. Informovala o tom agentura Reuters.
Matteo Salvini (Liga severu)

Salviniho party končí? Itálií se šíří manifest hnutí Sardinek

Párty skončila, vzkazuje dnes ve svém manifestu hnutí Sardinek, které se ustavilo minulý týden v italské Bologni v reakci na politiku šéfa krajně pravicové strany Liga Mattea Salviniho. Manifest byl zveřejněn na facebooku občanského hnutí, které plní náměstí italských měst.
Matteo Salvini (Liga severu)

Salvini je vzteky bez sebe. Jeho popularitu nahlodává hnutí Sardinek

Zdánlivě nezastavitelný politický vzestup šéfa nacionalistické Ligy Mattea Salviniho narazil na hnutí běžných občanů, které se začalo označovat jako Sardinky, napsala agentura Reuters. Iniciativa vznikla minulý týden v Bologni, kde čtveřice přátel pozvala širokou veřejnost na protestní akci proti Salviniho Lize, jejíž popularita před místními volbami v severoitalském regionu Emilia-Romagna narůstá.
Matteo Salvini (Liga severu)

Italská pravice protestovala v Římě. Salvini kritizoval vládu za uprchlickou politiku

Italská pravice dnes pod heslem "Italská hrdost" na římském náměstí San Giovanni protestovala proti levicově orientované vládě, která je podle demonstrantů nevolená. Podle strany Liga, jejíž šéf Matteo Salvini byl hlavním protagonistou protestu, se na náměstí tradičně spojeném spíše s levicí, sešlo 200.000 lidí. Policie jejich počet odhaduje na 50.000. Na místo dorazili i zástupci neofašistické organizace CasaPound.
Giuseppe Conte

Italský premiér Conte vyloučil, že by stanul v čele další vlády

Italský premiér v demisi Giuseppe Conte vyloučil, že by zůstal v čele kabinetu v případě, že by byla obnovena současná koalice protestního Hnutí pěti hvězd (M5S) a krajně pravicové Ligy. Informovala o tom agentura APA. Conteho v čele vlády zároveň odmítá opoziční Demokratická strana, s níž M5S nyní vede jednání o nové vládní koalici.
Matteo Salvini (Liga severu)

Salvini ztrácí podporu, Italští demokraté a Hnutí pěti hvězd jednají o vládě

Italská středolevá Demokratická strana (PD) a dosud vládní protestní Hnutí pěti hvězd (M5S) dnes zahájily jednání o případné vládní koalici. Obě strany první kolo rozhovorů označily za konstruktivní, informovala agentura ANSA. Krajně pravicová Liga, jejíž šéf Matteo Salvini vládní krizi rozpoutal, podle průzkumu agentury Tecnè výrazně ztratila voličskou podporu. M5S s ní o oživení koalice jednat nebude, řekl za protestní hnutí poslanec Francesco D'Uva.
Matteo Salvini (Liga severu)

Liga Severu v problémech, Italský soud straně udělil miliardovou pokutu za zpronevěru

Kasační soud v Římě rozhodl, že nacionalistická vládní strana Liga musí vrátit státu 49 milionů eur (1,26 miliardy Kč), které v letech 2008 až 2010 zpronevěřilo její bývalé vedení. Informovala o tom dnes agentura AFP. Nejvyšší soud nicméně osvobodil bývalého šéfa někdejší Ligy severu Umberta Bossiho a bývalého stranického pokladníka Francesca Belsita, protože jejich zločin byl promlčen. Podle rozhodnutí janovského soudu z loňského listopadu musí Liga zpronevěřené peníze vrátit ve splátkách za 75 let.
Facebook

Facebook smázl nenávistné komentáře italské Ligy, Salviniho udal černošský politik

Faceboook zrušil některé z příspěvků na profilu italské vládní strany Liga, které podle společnosti podněcovaly k nenávisti. Informoval o tom list La Repubblica. Podnět k tomu podalo hnutí Cara Italia (Milovaná Itálie), které by se mohlo stát první italskou politickou stranou imigrantů. O reakci krajně pravicové Ligy nebo jejího šéfa Mattea Salviniho italské média neinformovala.

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy