loď Aquarius

loď Aquarius

Kontroverzní loď Aquarius má provizorní registraci. Kdy začne zachraňovat uprchlíky?

Loď Aquarius, která přišla o panamskou vlajku a už měsíc kotví ve francouzském přístavu Marseille, získala provizorní liberijskou registraci. Oznámila to dnes nevládní organizace SOS Méditerranée, která loď provozuje. Loď se ale nemůže podílet na pátracích a záchranných operacích ve Středozemním moři, provizorní registrace znamená pro francouzskou organizaci "ryze administrativní krok", který učinila zejména kvůli pojištění plavidla.
loď Aquarius Rozhovor

Obrátí uprchlíci Evropu naruby a jak probíhá záchrana na moři? Způsoby jsou dva, říká šéf české kanceláře Lékařů bez hranic

ROZHOVOR – Ačkoli nápor uprchlíků na Evropu opadá, čas od času se objevují zprávy, že v Africe čekají miliony lidí, kteří se chystají přeplout Středozemní moře. Takové zvěsti logicky vyvolávají obavu z velkých demografických změn. „Aby dali uprchlíci dohromady alespoň jedno procento stávající populace Evropy, musel by nynější trend pokračovat beze změn dalších 280 let,“ upozornil v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Pavel Gruber, ředitel české kanceláře Lékařů bez hranic. Dále prozradil, jak se na moři hledají uprchlíci a jaká pravidla musí záchranářské lodě dodržovat.
loď Aquarius

Pryč s uprchlíky. Francie poslala loď Aquarius na Maltu, pomoc nabízí Portugalsko

Marseille - Paříž dnes ráno nepovolila lodi Aquarius 2 vylodění v jihofrancouzském přístavu Marseille a následně ji nasměrovala na Maltu, u níž se plavidlo nachází. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na zdroj z Elysejského paláce. Portugalská vláda posléze oznámila, že po domluvě s Francií a Španělskem přijme 10 z 58 migrantů na palubě. Záchranáři na lodi varují, že se brzy zhorší počasí a čekají až pětimetrové vlny.
loď Aquarius

Zachránci uprchlíků jsou v šoku: Loď Aquarius 2 nesmí vyplout z přístavu

Řím - Neziskové organizace Lékaři bez hranic (MSF) a SOS Méditerranée uvedly, že jsou šokovány tím, že loď Aquarius 2 už nemůže plout pod panamskou vlajkou. Informoval o tom dnes server The Local. Znamená to, že jakmile loď přistane, musí panamskou námořní vlajku stáhnout a bez vlajky jiné nemůže znovu vyplout, napsal zpravodajský server BBC. Aquarius 2 je poslední nevládní loď, která se ve Středomoří podílí na pátracích a záchranných operacích. Její provozovatelé tvrdí, že Panama loď registrace zbavila pod "neskrývaným ekonomickým a politickým tlakem italské vlády".
Ilustrační foto

Loď Aquarius vzala na palubu další migranty, přístav hledá marně

Řím - Loď Aquarius, která ve čtvrtek ve Středozemním moři zachránila 11 lidí, dnes vzala u libyjských břehů na palubu dalších 47 migrantů. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na skupinu SOS Méditerranée, která plavidlo provozuje společně s Lékaři bez hranic (MSF). Zpět do Libye posádka běžence vrátit odmítá, ale přístav k vylodění stále nenašla.
Loď Aquarius zachránila 11 migrantů u Libye, hledá přístav

Loď Aquarius zachránila 11 migrantů u Libye. Teď hledá přístav

Řím - U libyjských břehů loď Aquarius dnes ráno zachránila 11 migrantů a hledá přístav k jejich vylodění. Zpět do boji zmítané Libye posádka běžence vrátit odmítá. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na skupinu SOS Méditerranée, která plavidlo provozuje společně s Lékaři bez hranic (MSF).

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy