Maia Sandu

Maia Sanduová, nepřechýleně Sandu, je moldavská politička, 6. prezidentka Moldavské republiky, která mezi červnem a listopadem 2019 působila jako premiérka.

Rusové se snaží svrhnout vládu v Kišiněvě. Moldavanům ale přislíbil podporu Biden

Před několika týdny ruský prezident Vladimir Putin anuloval dekret z roku 2012, který zajišťoval Moldavsku jeho suverenitu. Těsně předtím ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval před podporou sesazení kišiněvské proevropské vlády ze strany Ruska. Panovaly obavy z operace pod falešnou vlajkou, tvořící záminku pro budoucí ruskou invazi do Moldavska přes separatistické Podněstří. Moldavsku vyjádřila podpora řada státníků v čele s americkým prezidentem Joem Bidenem. 
Maia Sandu

Moldavsko se odvrací od Ruska, prezidentkou bude proevropská politička Sanduová

Bývalá moldavská premiérka a ekonomka Světové banky Maia Sanduová porazila v nedělních prezidentských volbách dosavadního proruského prezidenta Igora Dodona, informovaly dnes světové agentury. Sanduovou podle ústřední volební komise podpořilo 57,72 procent voličů, jejího volebního soka 42,28 procent lidí, kteří se vydali volit.
Maia Sandu

Forum 2000: Demokracie není samozřejmost, řekla moldavská premiérka v Praze

Demokracie není nic samozřejmého a musí se za ni bojovat každý den. Na úvod mezinárodní konference Forum 2000 to dnes řekla moldavská premiérka Maia Sanduová. Zároveň upozornila, že kromě hodnot svobody a demokracie musí politici myslet i na blahobyt obyvatel, protože ti jinak mohou podlehnout vábení autoritářů, kteří jim slíbí zlepšení životní úrovně, ale o demokracii je připraví.
Moldavsko, vlajka

Politická krize v Moldavsku má další oběti, zhroutil se ústavní soud

Všichni soudci moldavského ústavního soudu ve středu rezignovali na své funkce. S odkazem na sdělení soudu o tom informoval server BalkanInsight. Ústavní soud byl jedním z hlavních aktérů nedávné politické a ústavní krize, při níž v zemi asi týden rozhodovali dva prezidenti a dvě vlády, které se vzájemně obviňovaly z pokusu uzurpovat moc. Ústavní soudci odstupují na výzvu premiérky Maiy Sanduové z proevropského svazu ACUM, která je nařkla, že svými rozhodnutími stranili bývalé vládnoucí Demokratické straně (PDM) kontroverzního oligarchy Vlada Plahotniuka.

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Pokud KLDR použije jaderné zbraně, její režim skončil, varuje Jižní Korea

Severní Korea bude vystavena konci svého režimu, pokud se pokusí použít jaderné zbraně, prohlásilo v úterý jihokorejské ministerstvo obrany. Šlo o reakci na raketová cvičení KLDR simulující jaderný protiútok, píše agentura Jonhap.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy