Manuel López Obrador

Manuel López Obrador

Mexického prezidenta pobouřila slova, že Mexiko ztratilo kontrolu nad částí země

Mexický prezident dnes pobouřeně odmítl komentáře šéfa americké diplomacie Antonyho Blinkena, který prohlásil, že mexická vláda ztratila kontrolu nad částmi země, kde operují drogové kartely. Prezident Andrés Manuel López Obrador nicméně připustil, že se kartelům podařilo dostat své lidi do mexické agentury pro kontrolu léčiv, aby tak získaly souhlas pro dovoz chemikálii potřebných pro výrobu fentanylu z Číny. Informovala o tom agentura AP.
Manuel López Obrador

Přes 100 tisíc Mexičanů podpořilo prezidenta, který kritizoval USA

Přes 100.000 lidí v sobotu demonstrovalo v mexické metropoli na podporu prezidenta Andrése Manuela Lópeze Obradora. Podle odhadu policie bylo účastníků půl milionu, informovala agentura DPA. Mexický prezident na manifestaci kritizoval Spojené státy i místní opozici. Zemi za rok čekají prezidentské volby, v nichž ale už současný levicový prezident kandidovat nemůže.
Manuel López Obrador

Obrador vyzval Bidena, aby řešil příčiny migrace ze Střední Ameriky

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador dnes vyzval amerického prezidenta Joea Bidena, aby začal řešit příčiny migrace ze Střední Ameriky. Podle mexické hlavy státu by USA měly spustit program krátkodobých pracovních víz, uvedla agentura AP. Spojené státy dříve projevily ochotu investovat do států Střední Ameriky, žádají ale po těchto zemích přísnější boj s korupcí.
Manuel López Obrador

Mexický prezident řekl, že jeho vláda opozici a média nešpehuje

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador dnes řekl, že jeho vláda nesleduje představitele opozice a médií. Reagoval tak na zprávu, podle které jeho předchůdce Enrique Peňa Nieto nechal v letech 2016 a 2017 sledovat desítky stoupenců a blízkých stávajícího prezidenta za pomoci technologií od izraelské společnosti NSO Group. Informaci o sledování medií a opozice López Obrador označil za ostudu, informovala agentura Reuters.
Manuel López Obrador

Mexickému prezidentovi vyšel negativní test na koronavirus

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador, u kterého se na konci ledna prokázala nákaza koronavirem, nyní oznámil, že byl testován s negativním výsledkem. Ačkoliv López Obrador patřil kvůli věku a předchozím zdravotním komplikacím do rizikové skupiny, průběh nemoci covid-19 byl u něj mírný, uvedla dnes agentura Reuters. Mexiko patří k pandemií nejpostiženějším zemím na americkém kontinentu.
Manuel López Obrador

Mexický prezident Obrador překonal kritickou fázi koronaviru

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v pátek řekl, že má stále covid-19, ale lékaři mu sdělili, že už má za sebou kritickou fázi infekce. Prezident středoamerické země se neobjevil na veřejnosti od minulé neděle, kdy oznámil, že má covid. V zemi s více než 128 milionu obyvatel bylo nově podchyceno 16.374 nových případů a dohromady už jich eviduje 1,841.893.
Joe Biden, prezident USA

Biden si poprvé od inaugurace volal se zahraničními lídry

Americký prezident Joe Biden si v pátek telefonoval s prvními zahraničními lídry od své středeční inaugurace. Nejdříve hovořil s kanadským premiérem Justinem Trudeauem, se kterým se podle agentury Reuters dohodli spojit síly v boji proti koronaviru. Následně šéf Bílého domu volal mexickému prezidentovi Andrésovi Manuelovi Lópezovi Obradorovi.
William Barr, autor: DOJ

Překvapivý krok. USA stáhnou obvinění mexického exministra z obchodu s drogami

Spojené státy zřejmě nebudou soudit mexického exministra obrany Salvadora Cienfuegose, jehož v polovině října zatkla americká policie v Los Angeles kvůli obvinění z obchodu s drogami a praní špinavých peněz. Americká strana totiž obvinění překvapivě stáhla po dohodě s mexickou prokuraturou, která uvedla, že sama zahájí jeho vyšetřování. Informovala o tom v noci na dnešek agentura AP.
Ilustrační foto

Podíl na vraždě studentů v Mexiku měli vojáci, budou zatčeni

Mexické úřady se chystají vydat zatykače v případu únosu a pravděpodobné vraždy skupiny 43 studentů v roce 2014. Podle zdrojů agentury Reuters obeznámených s případem je to poprvé, co mají být v rámci rozsáhlého vyšetřování zatčeni také vojáci. O roli armády v případu už v minulosti spekulovala média i odborníci.
Manuel López Obrador

Mexický prezident chce na sobě otestovat ruskou vakcínu, v Brazílii přibylo 50 tisíc nakažených

V Brazílii za posledních 24 hodin přibylo téměř 50.000 potvrzených případů nákazy koronavirem. S odvoláním na místní ministerstvo zdravotnictví o tom dnes informovala agentura Reuters. S covidem-19 zemřelo za uplynulý den v této zemi 1212 lidí. V Kolumbii mezitím překonal počet nakažených hranici půl milionu. Naopak v Chile za uplynulý den zaznamenali nejméně případů nákazy za tři měsíce.
Ilustrační foto

Latinská Amerika má přes 1,3 milionu nakažených, dvě země jsou epicentra koronaviru

V Latinské Americe se dosud potvrdilo 1,3 milionu nakažených koronavirem, což je asi pětina evidovaných případů ve světě. Úmrtí s covidem-19 registrují v Latinské Americe téměř 70.000. A zatímco v Jižní Americe je epicentrem nákazy Brazílie, ve Střední Americe je to Mexiko, uvedla dnes agentura Europa Press. Brazílie i Mexiko, stejně jako další země regionu, přitom už uvolňují koronavirová omezení.
Zbraně

Při přestřelce gangů v Mexiku zemřelo 19 lidí, na místo byla vyslána armáda

Při přestřelce mezi dvěma drogovými gangy v severomexickém státě Chihuahua zemřelo 19 lidí. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na státní zastupitelství. K zabezpečení oblasti, kde spolu soupeří kartely Sinaloa a Juarez, byli vysláni vojáci a policie. Podle místních médií patřily gangy ke jmenovaným znesvářeným kartelům.
Situace v USA: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Počet obětí koronaviru v USA překonal 3000, Mexiko vyhlašuje stav zdravotní nouze

Počet obětí koronaviru ve Spojených státech v pondělí překonal 3000, nakažených bylo zaznamenáno přes 163.000. S odvoláním na své propočty to napsala agentura Reuters. Podle deníku The New York Times (NYT) se americká bilance nemoci COVID-19 od čtvrtka ztrojnásobila, přičemž převýšila počet lidí zabitých při teroristických útocích z 11. září 2001.
Manuel López Obrador

Mexický prezident Obrador podal ruku matce narkobarona Prcka, video vyvolalo senzaci

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador vzbudil mezi svými krajany senzaci obyčejným potřesením rukou. Gestem totiž pozdravil matku známého narkobarona Joaquína Guzmána, přezdívaného El Chapo (prcek). Prezident dnes víkendové setkání obhajoval, 92letá žena si podle něj i navzdory aktivitám svého syna zaslouží respekt, píše deník El Universal.
Věznice, ilustrační fotografie

Mexiko hlásí první úmrtí na COVID-19, ve Venezuele se bouří vězni

Mexiko hlásí první úmrtí způsobené novým koronavirem. Jedná se o muže ve věku 41 let, který trpěl cukrovkou, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví. Ministerstvo už dříve oznámilo, že ve středu narostl počet případů nákazy novým koronavirem o čtvrtinu z 93 na 118 potvrzených případů.
zbraně

Tragická statistika: V Mexiku loni zabili rekordních 34.582 lidí

Rekordních 34.582 zabitých lidí zaznamenaly v loňském roce úřady v Mexiku. Násilnou smrtí tak v zemi zahynulo nejvíce lidí od roku 1997, kdy se tu začala tragická statistika vést, informovala dnes agentura AFP. Každý den podle údajů místních úřadů v Mexiku zabili v průměru 95 lidí, každou hodinu čtyři.

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy