Marcel Kolaja

Dita Charanzová (ANO)

Charanzová i Kolaja znovu kandidují do vedení EP, volit se bude poprvé na dálku

Dva čeští zástupci budou příští týden obhajovat místopředsednické funkce v Evropském parlamentu, který bude volit vedení na příští dva a půl roku. Liberální frakce navrhne jako kandidátku na jedno ze 14 křesel dosavadní místopředsedkyni Ditu Charanzovou zvolenou za ANO, zelení zase pirátského držitele téže funkce Marcela Kolaju.
Sídlo Evropského parlamentu

EU se shodla na odstraňování teroristické propagandy z internetu

Úřady zemí Evropské unie budou zřejmě moci nařizovat internetovým platformám, aby do hodiny mazaly příspěvky s teroristickým obsahem. Shodli se na tom dnes zástupci členských států a Evropského parlamentu, kteří podpořili nové nařízení posilující pravomoc zemí v boji proti terorismu.
Jan Zahradil

Čeští politici se k rozpočtovým plánům EU staví kladně i kriticky

Rozporuplné názory mají na plány Evropské komise (EK) české politické strany. Piráti či TOP 09 oceňují, že se navrhovaný rozpočtový rámec soustřeďuje na digitalizaci. ODS odmítá další přenos pravomocí z členských států na unii a podle hnutí SPD by neměla ČR dávat záruky na unijní dluhy. Představitelé stran to dnes uvedli v anketě ČTK.
Marcel Kolaja

Pirátský místopředseda europarlamentu Kolaja koronavirus nemá

Místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja (Piráti) nemá COVID-19. Testovat se nechal v pátek odpoledne v Brně, výsledek zjistil dnes. Kolaja to řekl ČTK. Z Bruselu Kolaja přiletěl ve čtvrtek dopoledne do Prahy a odjel domů do Brna. Večer začal mít kašel a stoupla mu teplota. Vzhledem k návrat z Belgie, která patří mezi 15 rizikových zemí, jak je stanovila vláda, požádal o otestování na koronavirus.
Kateřina Konečná

"Pozor na autoritářské choutky." Europoslanci debatovali o sametové revoluci

Eurokomisařka Věra Jourová v Evropském parlamentu na rozpravě k sametové revoluci uvedla, že bychom si měli připomínat bojovníky proti totalitě. Zároveň ale zdůraznila, že demokracie je křehký systém, o který se musí pečovat. Pondělní diskuse o sametové revoluci a jejím významu pro sjednocení Evropy vyšla z iniciativy českých a slovenských europoslanců.
Dita Charanzová (ANO)

Česko má poprvé dva místopředsedy EP, Charanzovou a Kolaju

Česko má poprvé v historii dva zástupce mezi 14 místopředsedy Evropského parlamentu. Poté, co v prvním kole volby uspěla europoslankyně Dita Charanzová (ANO) z liberální frakce, získal stejnou funkci i její kolega Marcel Kolaja (Piráti) nominovaný zelenými.
Grilování klobás, ilustrační fotografie

Zákaz dvojí kvality potravin chceme bez výjimek, shodují se eurovolební lídři

Zákaz dvojí kvality potravin by měl podle eurovolebních lídrů platit v Evropské unii bez výjimek. Jan Zahradil (ODS) se postavil proti paušálnímu zákazu jakýchkoli rozdílů ve složení výrobků. Podle něj by to poškodilo firmy i spotřebitele. Vyplývá to reakcí lídrů českých parlamentních uskupení, která letos kandidují do Evropského parlamentu, na anketní otázku ČTK.
Marcel Kolaja

Zachraň internet! Česko demonstrovalo proti směrnici o autorských právech

Desítky lidí se dnes v Praze připojily k mezinárodnímu protestu "Save Your Internet" proti chystané reformě Evropské unie o ochraně autorských práv na internetu. Směrnice, o které má Evropský parlament hlasovat příští týden, podle kritiků povede k cenzuře a omezení svobody internetu a poškodí menší média. Kritice čelí článek 11 směrnice, v důsledku kterého bude nutné platit autorské poplatky za sdílení obsahu, a článek 13, stanovující platformám typu Youtube povinnost kontrolovat, zda nahraný obsah neporušuje autorská práva.
Marcel Kolaja

Piráti hodlají zarazit směrnici EU o autorských právech, vadí jim články 11 a 13

Podoba evropské směrnice o ochraně autorských práv na internetu, jak se na ní ve středu večer dohodli zástupci unijních zemí a Evropského parlamentu (EP), znamená podle českých Pirátů "malou domů" pro copyrightovou lobby, která všem ostatním vnutí robotickou cenzuru. Piráti budou proti přijetí návrhu, téma spojují s květnovými eurovolbami, uvedli v dnešní tiskové zprávě. Unie vydavatelů naopak směrnici vítá, podle ní umožní vydavatelům chránit jimi vytvořený obsah před bezplatným komerčním využíváním.
Marcel Kolaja

Lídrem pirátské kandidátky do eurovoleb bude Kolaja

Piráty povede do voleb do Evropského parlamentu softwarový specialista Marcel Kolaja. Ve stranických primárkách porazil poslance Mikuláše Peksu. Pro Kolaju bylo ve druhém kole voleb 253 ze 449 hlasujících Pirátů, Peksu jich podpořilo 196. Vyplývá to z informací zveřejněných hlasovacím systémem Pirátů.

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 13 minutami

před 29 minutami

před 52 minutami

před 57 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Kreml tvrdí, že obsadil další obec. Kyjev mlčí, ruské armádě se ale postup upřít nedá

Ruská armáda tvrdí, že její jednotky převzaly plnou kontrolu nad obcí Novomychajlivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Podle ruského ministerstva obrany si tak ruské jednotky zlepšily taktickou situaci podél frontové linie. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy