Marija Butinová

Marija Butinová

Špionka Butinová doufá, že Moskva ocení její materiály z USA

Ruska Marija Butinová doufá, že ruští představitelé ocení její analýzy a poznámky z USA jako hodnotný materiál. Prohlásila to v rozhovoru, který dnes odvysílala americká rozhlasová stanice NPR. Butinová se americkým vyšetřovatelům přiznala, že se jako agentka cizí mocnosti snažila proniknout do vlivné americké Národní asociace držitelů zbraní (NRA), a americký soud ji v dubnu poslal na 18 měsíců za mříže. Je nyní ve vazební věznici u Washingtonu a čeká ji převoz do jiného zařízení. Rozhovor poskytla telefonicky.
Marija Butinová

Ruska Butinová by mohla být propuštěna už v listopadu

Ruska Marija Butinová, kterou americký soud v pátek poslal na 18 měsíců do vězení za to, že se jako agentka cizí mocnosti snažila proniknout do vlivné americké Národní asociace držitelů zbraní (NRA), by se do vlasti mohla vrátit možná už v listopadu. Podle agentury TASS to prohlásil její právní zástupce Robert Driscoll. Ruský prezident Vladimir Putin označil případ Butinové za nehoráznost, uvedla agentura Reuters.
Marija Butinová

Marija Butinová žádá o deportaci do Ruska, americká prokuratura souhlasí

Ruska Marija Butinová zadržená ve Washingtonu pro podezření ze spiknutí proti USA požádala, aby byla po vynesení rozsudku deportována zpět do Ruska. Žádost podpořila i americká prokuratura. Předpokladem ale je, aby ji americký soud uložil trest vězení kratší, než je doba, kterou již strávila ve vazbě. Napsala to dnes ruská redakce zpravodajského serveru BBC. Soud má vynést rozsudek 26. dubna, takže Butinová by se mohla vrátit už koncem dubna.
Mike Pompeo

Rusko bude chtít zadrženého Američana vyměnit? Do kauzy se vložil Pompeo

Spojené státy žádají okamžité propuštění bývalého příslušníka americké námořní pěchoty Paula Whelana, který byl kvůli podezření ze špionáže minulý týden zadržen v Rusku. V brazilském hlavním městě, kde se účastnil inaugurace nového prezidenta Jaira Bolsonara, to dnes prohlásil ministr zahraničí USA Mike Pompeo. Rusko mezitím Spojeným státům dalo souhlas s konzulárním přístupem k zadrženému, kterého následně podle amerického ministerstva zahraničí navštívil velvyslanec v Rusku Jon Huntsman.
Sergej Lavrov

Špiónku Butinovou v USA mučili? Moderní politická inkvizice, soptí Rusko

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že chápe rozhodnutí Marije Butinové přistoupit na dohodu s americkou justicí. Američané totiž proti Rusce "uplatňují zvláštní mučení", prohlásil ministr podle ruských médií. Přestože se Butinová rozhodla přiznat vinu, nadále ji vězní za "těžkých, velmi nestandardních podmínek, které se obvykle uplatňují vůči nejnebezpečnějším zločincům", dodal Lavrov s odvoláním na návštěvu ruských diplomatů u krajanky.
Marija Butinová

Ruska Butinová se před soudem v USA přiznala, chtěla proniknout do NRA

Ruska Marija Butinová zadržená ve Washingtonu pro podezření ze spiknutí proti USA se přiznala, že se snažila proniknout do americké Národní asociace držitelů zbraní (NRA) s cílem získat informace o vlivných Američanech a přes ruského prostředníka je předat do Moskvy. Oznámila to dnes soudu na základě dohody s vyšetřovateli, která jí dává šanci na nižší, nanejvýš údajně půlroční trest vězení.
Ilustrační fotografie

USA mají z ostudy kabát? S ruskou špiónkou Butinovou to bylo jinak

Washington - Ruska Marija Butinová, která je v USA zadržená kvůli podezření z nezákonného lobbování, nenabízela sexuální služby výměnou za přístup k informacím. Oznámili to federální prokurátoři s tím, že k tomuto závěru dříve dospěli chybnou interpretací esemesek dotyčné. Na základě jiných závažných důkazů ale Butinová zůstane ve vazbě. Napsala o tom dnes agentura AP.
Moskva, Kreml

Butinová je podle Ruska v USA politickým vězněm

Moskva - Ruska Marija Butinová, která byla ve Spojených státech zadržena pro podezření z nezákonného lobbingu, je politickým vězněm a měla by být okamžitě propuštěna. Prohlásil to dnes zástupce ruského ministerstva zahraničí Arťom Kožin.

Aktuálně se děje

před 4 minutami

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

před 15 minutami

před 24 minutami

Aktualizováno před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 7 hodinami

Meningokok v Česku zabil malého chlapce. Experti zdůrazňují význam očkování

V Praze na konci března podlehl roční chlapeček nebezpečné meningokokové infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý. Dítě nebylo očkované. Odborníci nyní apelují na lidi, aby zvážili podstoupení očkování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy