Mario Draghi

Mario Draghi

Italský premiér Mario Draghi podal demisi, prezident Mattarella rozpustil parlament

Italský premiér Mario Draghi dnes podal demisi, prezident Sergio Mattarella ho požádal, aby kabinet dočasně vedl dál. Zatím ovšem není jasné, zda hlava státu rozpustí parlament a vyhlásí předčasné volby. Draghiho demise se očekávala po středečním hlasování Senátu o důvěře. Premiér sice podporu senátorů získal, hlasování však bojkotovaly tři nejsilnější strany koaliční vlády.
Mario Draghi

Draghi má důvěru Senátu, jeho spojenci se ale zdrželi hlasování

Italský premiér Mario Draghi má důvěru Senátu, získal 95 hlasů, 38 senátorů hlasovalo proti. Tři z vládních stran ale dnešní hlasování bojkotovaly, čímž podkopaly Draghiho vizi jednotné vlády. Právě vládní jednotou Draghi podmiňoval své setrvání v úřadu poté, co prezident Sergio Mattarella minulý týden odmítl jeho demisi.
Mario Draghi

Starostové velkých italských měst vyzvali premiéra Draghiho, aby zůstal předsedou vlády

Starostové velkých italských měst vyzvali premiéra Maria Draghiho, aby zůstal předsedou vlády. Apelovali také na parlamentní strany, aby vyřešily krizi v široké vládní koalici a zabránily předčasným volbám. Učinili tak v dopise, který podle deníku Il Messagero podepsali starostové Říma, Milána, Turína, Florencie, Janova či Neapole. Předčasné volby, jež by se mohly konat na podzim, si podle průzkumu, který zveřejnil deník La Repubblica, nepřeje 53 procent Italů.
Mario Draghi

Italské parlamentní strany dostaly čas do středy, aby odvrátily pád vlády

Italské parlamentní strany dostaly od prezidenta Sergia Mattarelly čas do středy, aby se pokusily najít východisko z vládní krize. V ten den má nestranický premiér Mario Draghi předstoupit před zákonodárce. Mattarella podle místních médií doufá, že do té doby se zmírní napětí v široké vládní koalici, složené z téměř všech parlamentních stran, a jejich lídři si uvědomí naléhavost pokračování vlády v těžkém období globální krize.
Mario Draghi

Italský premiér Mario Draghi oznámil rezignaci. Prezident ji nepřijal

Italský premiér Mario Draghi dnes oznámil, že rezignuje. Prezident Sergio Mattarella však jeho demisi dnes večer odmítl a požádal ho, aby oslovil parlament a zhodnotil politickou situaci. Premiér podle agentury Reuters uvedl, že nechce stát v čele kabinetu, který ztratil podporu jedné z klíčových koaličních sil. Draghiho vláda dnes vyšla z hlasování o důvěře vítězně, zástupci koaličního Hnutí pěti hvězd (M5S) pro ni ale nezvedli ruku.
Emmanuel Macron

Macron, Scholz a Draghi přijeli vlakem do Kyjeva

Francouzský prezident Emmanuel Macron, německý kancléř Olaf Scholz a italský premiér Mario Draghi dnes dorazili do Kyjeva, kam se vydali společně zvláštním vlakem z Polska, aby vyjádřili solidaritu Ukrajině zmítané válkou s Ruskem. Macron po přesunu do nedalekého města Irpiň podle agentury AFP řekl, že Ukrajina musí zvítězit.
Mario Draghi

USA a EU musí pracovat s Ruskem a Ukrajinou na dosažení míru, řekl Draghi

Spojené státy a Evropa musí pracovat Ukrajinou a Ruskem na ukončení jejich konfliktu a vypracovat mírovou dohodu, řekl dnes při návštěvě Washingtonu italský premiér Mario Draghi. Rusko svou invazí ukázalo, že není neporazitelné, dodal ministerský předseda den po setkání s americkým prezidentem Joem Bidenem.
Mario Draghi

Rusko dodávky plynu kvůli sporu ohledně plateb neutne, myslí si Draghi

Rusko dodávky zemního plynu kvůli sporu ohledně měny plateb neutne, myslí si italský premiér Mario Draghi. Na dnešní tiskové konferenci také řekl, že je přesvědčen, že Rusko ustoupilo od požadavku na platby v rublech. Ruská vláda, centrální banka a společnost Gazprom mají do dneška na pokyn prezidenta Vladimira Putina připravit řešení nového platebního režimu.
Mario Draghi

EU by i kvůli válce měla zůstat otevřená dialogu s Čínou, míní Draghi

Italský premiér Mario Draghi dnes vyzval Evropskou unii, aby si nezavírala dveře k dialogu s Čínou, která podle něj může pomoci ve zprostředkování jednání o konci války na Ukrajině. Draghi to řekl v italském parlamentu před summitem EU, který má ve čtvrtek a v pátek jednat zejména o ruské invazi na Ukrajinu. Summitu se zúčastní i americký prezident Joe Biden.
Mario Draghi

Draghi navrhuje další sankce. Dle francouzského ministra povedou ke kolapsu

Italský premiér Mario Draghi podporuje další zpřísnění sankcí proti Rusku a navrhuje, aby se nové postihy zaměřily zejména na oligarchy a ruskou centrální banku. Premiér to dnes řekl v projevu k poslancům. Podle něj by měl vzniknout veřejný mezinárodní registr movitých Rusů s majetkem přesahujícím deset milionů eur (250 milionů Kč).
Summit G20

Summit G20 v Římě se zabývá klimatem či zdravotní a ekonomickou krizí

V Římě se koná summit největších světových ekonomik G20, kde se státníci osobně setkávají poprvé po téměř dvouleté pauze vyvolané pandemií. Právě zdravotní a ekonomická krize způsobená šířením koronaviru se stala jedním z důležitých témat prvního dne jednání, podle očekávání by však měla být hlavním bodem debata o klimatu. Účastníci se také chystají schválit dohodu o minimálním zdanění, upozornila agentura Reuters.
Mario Draghi

Italský premiér se vyslovil pro povinné očkování proti covidu-19

Italský premiér Mario Draghi se dnes vyslovil pro povinné očkování proti covidu-19. Stát by měl podle něj povinnost zavést, až Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) definitivně schválí covidové vakcíny. Italská vláda také pracuje na rozšíření používání covidových certifikátů, informovala agentura ANSA. Do konce září by mělo být podle představ Draghiho kabinetu naočkováno 80 procent lidí starších 12 let, kteří mohou vakcínu proti covidu-19 dostat.
Itálie (Miláno): Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Itálie chystá od pondělí celonárodní karanténní uzávěru

Od pondělí bude kvůli zhoršené epidemické situaci polovina Itálie v nejvyšším stupni protiepidemických opatření. Výnos chystá ministr zdravotnictví. Pro období Velikonoc, a sice od 3. do 5. dubna, vláda schválila plošnou karanténní uzávěru celé země, uvedla dnes agentura AFP. Podle premiéra Maria Draghiho je zpřísnění nutné, protože země čelí další vlně nákazy.
Mario Draghi

Draghiho italská vláda zvažuje zpřísnění restrikcí v celé zemi

Italská vláda zvažuje v souvislosti se zhoršující se epidemickou situací kvůli koronaviru zpřísnit opatření. Znamená to, že celá země by tak od poloviny března mohla být na tři až čtyři týdny označena za červenou zónu, tedy s nejpřísnějšími restrikcemi. Píší o tom dnes italská média, která se odvolávají na ministra zdravotnictví Roberta Speranzu.
Mario Draghi

Kabinet italského premiéra Draghiho získal důvěru Senátu

Kabinet nového italského premiér Maria Draghiho ve středu krátce před půlnocí s převahou získal důvěru Senátu. Senátoři hlasovali v poměru 262 hlasů ku 40, píší italská média. Vládu ještě dnes čeká hlasování o důvěře ve Sněmovně a očekává se, že i zde kabinet bývalého šéfa Evropské centrální banky (ECB) uspěje.
Mario Draghi

Draghi sestavil novou italskou vládu, zítra složí přísahu

Bývalý guvernér Evropské centrální banky Mario Draghi dnes oznámil složení nové italské vlády, se kterým vyslovil souhlas prezident republiky Sergio Mattarella. Nový kabinet složí v sobotu v poledne přísahu, uvedla prezidentská kancelář. Podle italského tisku vláda předstoupí před parlament na začátku příštího týdne.
Luigi di Maio

Hnutí pěti hvězd hlasuje o podpoře Draghiho nové italské vlády

Členové dosud vládního italského Hnutí pěti hvězd (M5S) dnes pomocí hlasování na internetu rozhodují, zda podpoří novou vládu premiéra Maria Draghiho. Svůj hlas může do 18:00 SEČ odevzdat na 120.000 členů této strany, která má nejvíce křesel v obou komorách parlamentu.

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy