Maryja Kalesnikavová

Maryja Kalesnikavová

EU vyzvala k okamžitému propuštění vězněné představitelky běloruské opozice Kalesnikavové

Evropská unie vyzvala k okamžitému propuštění vězněné představitelky běloruské opozice Maryje Kalesnikavové a do Minsku vzkázala, že jí Bělorusko musí zajistit řádnou zdravotní péči. Mluvčí unijní diplomacie Peter Stano novinářům také řekl, že zprávy o jejím zdravotním stavu jsou "velmi znepokojivé". Běloruský opoziční aktivista Viktar Babaryka dnes na telegramu napsal, že Kalesnikavová byla přesunuta z jednotky intenzivní péče na jiné oddělení a že se její stav zlepšuje.
Maryja Kalesnikavová

Cenu Václava Havla letos získala Maryja Kalesnikavová z Běloruska

Cenu Václava Havla za rok 2021 získala běloruská opoziční vůdkyně Maryja Kalesnikavová, jedna ze tří žen, které jsou symbolem zápasu běloruského lidu o politické a občanské svobody a základní lidská práva. Ocenění uděluje Rada Evropy ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77 od roku 2013.
Maryja Kalesnikavová

V Bělorusku začali soudit Kalesnikavovou, jednu z hlavních postav opozice

V Minsku dnes začal za zavřenými dveřmi soud s jednou z vůdčích postav běloruské opozice Maryjí Kalesnikavovou a advokátem Maksimem Znakem, který byl rovněž členem koordinační rady opozice. Oznámila to státní agentura Belta. Kalesnikavové hrozí až 12 let za mřížemi za "spiknutí s cílem uchopení moci" a až sedm let za "výzvy k akcím ohrožujícím národní bezpečnost", upozornila agentura AFP.
Maryja Kalesnikavová

Kalesnikavová byla podle advokátky vystavena výhrůžkám smrti

Čelná představitelka běloruské opozice Maryja Kalesnikavová byla od svého pondělního zadržení vystavená výhrůžkám smrti. Podle zpravodajského portálu Tut.by to po úterní návštěvě své mandantky ve vazební věznici řekla advokátka Ljudmila Kazaková. Dnes Kalesnikavová v této souvislosti podala trestní oznámení.
Běloruská policie zatýkala demonstrantky v Minsku. (8.9.2020)

Běloruská policie zatýkala demonstrantky v Minsku

Pohotovostní jednotky běloruské policie dnes v centru Minsku pozatýkaly desítky lidí protestujících proti režimu prezidenta Alexandra Lukašenka. Na podporu opoziční vůdkyně Maryje Kalesnikavové, zadržené po nezdařeném pokusu běloruských úřadů vyhostit ji ze země, demonstrovaly hlavně ženy. Zakročili proti nim maskovaní policisté.
Maryja Kalesnikavová

Dva běloruští opozičníci jsou na Ukrajině, Kalesnikavová zadržena

Tři členové běloruské opozice, včetně Maryje Kalesnikavové, prošli v noci na dnešek jednou z kontrol na ukrajinské hranici, ale jen dva se na území Ukrajiny dostali. Podle serveru Tut.by to oznámil mluvčí běloruského státního výboru pro ochranu hranice. Dodal, že Kalesnikavová byla na hranici zadržena, okolnosti jsou však zatím nejasné. Podle náměstka ukrajinského ministra vnitra šlo o násilné vyvezení lidí z vlasti.

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy