matriky

Ministerstvo vnitra

Hamáček odložil změnu financování matrik, platit měla od ledna

Praha - Změnu financování matričních úřadů, které měly být od ledna financovány podle počtu provedených zápisů, ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) odložil. V tiskové zprávě dnes uvedl, že po jejím zavedení by na provoz matrik neměly některé radnice peníze. Sdružení místních samospráv ČR (SMS ČR), které se změnou dlouhodobě nesouhlasí, Hamáčkův krok uvítalo. Sdružení zdůraznilo, že se diskusi o změně financování nebrání, navrhuje ale, aby úřady dostávaly část financí paušálně.
Andrej Babiš, premiér v demisi a předseda ANO

Babiš se dohodl s obcemi. Plošné rušení matrik nehrozí, jedna věc se ale změní

Praha - O zachování matriky v obci budou rozhodovat starostové, plošně se rušit nebudou. Změní se ale jejich financování, místo paušálu bude platba za jednotlivé úkony. Po jednání s Asociací krajů a Svazem měst a obcí to novinářům řekl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Zástupci Asociace krajů a Svazu měst a obcí to uvítali. Starostové chtěli dnes odpoledne kvůli návrhu ministerstva vnitra na rušení části matrik před úřadem vlády demonstrovat.
Ilustrační foto

Odškodnění pro rodiče? Matrika nezapsala dítě kvůli nezvyklému jménu

Brno - Ústavní soud (ÚS) dal rodičům novou šanci na odškodnění za to, že matrika nezapsala jejich synovi neobvyklé jméno Thymian. Nárokem se musí znovu zabývat odvolací Městský soud v Praze. Od narození v září 2012 do června 2015 měl chlapec v rodném listě zapsáno v kolonce křestního jména "nezjištěno", což rodině působilo komplikace. Vyhlášení nálezu se nikdo z rodiny nezúčastnil.
Jan Hamáček, předseda ČSSD

Hamáček ministrem vnitra? Prozradil, co by bylo jedním z jeho prvních kroků

Praha - Pokud se předseda sociálních demokratů Jan Hamáček stane v připravované menšinové vládě ANO a ČSSD ministrem vnitra, zruší záměr ministerstva seškrtat do konce letošního roku o třetinu počet matrik. Novinářům dnes řekl, že zrušení 400 matrik zejména v malých obcích by velmi zkomplikovalo život na venkově. Téma spojuje i s dostupností poštovních služeb.
Ministerstvo vnitra

Potřebujete na matriku? Zřejmě budete mít problém, část se jich zavře

Praha - Ministerstvo vnitra plánuje, že do konce roku skončí více než 400 matrik většinou v nejmenších obcích. Ministerstvo to oznámilo krajům, zavřela by se tak přibližně třetina těchto úřadů v zemi. Stát by měl ušetřit zhruba 150 milionů korun. O zrušení rozhodne ministr vnitra. Napsaly to dnes Hospodářské noviny (HN). Plán se podle deníku nelíbí starostům.

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy