medicína

Očkování, ilustrační fotografie

Role očkování v boji s infekcemi. Zachraňovalo životy, některé choroby pomohlo vymýtit

Infekční choroby vždy představovaly pro lidstvo hrozbu, zvlášť v případech, kdy se jednalo o choroby smrtelné. Mnoho obětí si vyžádal mor, tyfus, cholera nebo třeba pravé neštovice. Proto bylo potřeba najít lék nebo spolehlivé preventivní opatření. Tím byl objev očkování, které zachraňovalo životy a stalo se účinným prostředkem v boji proti infekčním nemocem. Některé nebezpečné choroby se díky očkování podařilo takřka vymýtit.
Nemocnice, ilustrační foto

Vláda zrušila omezení počtu nemocnic, kde smí pomáhat medici

Medici povolaní k pomoci s epidemií covidu-19 budou smět nově působit i v nemocnicích, které nepatří do sítě páteřních zařízení. Vláda dnes zrušila původní seznam nemocnic, kam měli medici směřovat, řekl po jednání kabinetu novinářům ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Studenti tak mohou pomáhat i v nemocnicích mimo původní seznam, které se budou potýkat s nedostatkem personálu.
Pivo

Středověká medicína: Léčilo se česnekem i pivem

Zdravotní problémy sužují člověka od nepaměti. Díky dochovaným písemným pramenům i archeologickým výzkumům víme o nemocech, kterými trpěl středověký člověk. A díky starým lékařským příručkám také víme, jak se tehdy nemoci či zranění léčily. Třeba jídlem!
Tomáš Macura

Ostravský primátor: Za nezískání akreditace si může univerzita sama

Za nezískání akreditace pro obor Všeobecné lékařství na ostravské Lékařské fakultě může podle ostravského primátora Tomáše Macury (ANO) vedení fakulty. Rada Národního akreditačního úřadu (NAÚ) dnes žádost fakulty zamítla a akreditaci neudělila. Podle primátora se tak naplnil černý scénář, kterému se vedení města, kraje i dalších institucí snažilo do poslední chvíle marně zabránit.
Ilustrační foto

Historie zdravotnictví je úzce spojena s církevními řády. Řeholníci pečují o nemocné dodnes

Zdravotní péče je dnes soustředěna převážně do nemocnic a rukou vzdělaného zdravotnického personálu. V minulosti však byla úzce spojena s řeholními řády a kongregacemi, z nichž některé vznikly primárně proto, aby jejich členové pečovali v duchu křesťanského milosrdenství o nemocné a chudé. Zdravotnictví prošlo v dějinách celou řadou proměn a reforem, činnost řeholníků a řeholnic téměř vymizela v důsledku snahy o jejich likvidaci za komunistického režimu. Přesto zajišťují některé řády zdravotní péči dodnes.
Thomayerova nemocnice

Jak se zrodilo moderní zdravotnictví? Jeho počátky lze hledat v reformách 18. století

Dnes nám lékaři nabízejí kvalitní zdravotní péči a v případě potřeby se o nás postarají v dobře vybavených nemocnicích. Díky důrazu kladenému na prevenci nás již zvládají úspěšně vyléčit z chorob, na které se ještě v poměrně nedávné minulosti běžně umíralo. Počátky tohoto moderního zdravotnictví je možné hledat ve druhé polovině 18. století.
Egypt, ilustrační foto

Barbarská nebo pokroková? Takhle vypadala medicína v pravěku a starověku

Lékařství a medicínu můžeme řadit k vůbec nejstarším vědním oborům. Počátky medicíny je možné hledat již v období pravěku a starověku. Doklady léčebných postupů (mnohdy kuriózních) se nám dochovaly ze starověkého Egypta, Řecka i Říma, nebo třeba z Mezopotámie. Archeologické nálezy pak svědčí o úrovni pravěkého léčitelství na území střední Evropy.

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy