Melilla (enkláva)

Lékaři bez hranic pomáhají migrantům

Pandemie covid-19 obrátila migrační trasy. Za cestu z Evropy se platí mnohem víc

Kvůli nemoci covid-19 se řada marockých či alžírských migrantů v předchozích dnech vrátila do své vlasti, pašerákům za to ale zaplatili více než za cestu opačným směrem, napsal dnes deník El País. Migranti, z nichž mnozí pobývali ve Španělsku ilegálně, přišli kvůli nouzovému stavu v této zemi o zdroj příjmů, protože se často živili pouličním prodejem.
Ceuta (enkláva)

Španělsko odstraňuje ostnaté dráty kolem enkláv v Africe, Maroko je naopak instaluje

Španělsko začalo tento týden odstraňovat ploty s ostnatým drátem na hranicích svých enkláv Ceuta a Melilla v Africe, informovala španělské média. Ostnaté dráty kritizovaly mnohé organizace, podle nichž jsou takové bariéry stejně neúčinné a migranti utíkající z Maroka do Evropy touto cestou se o ně často zraní. Maroko přitom na své části hranice u těchto enkláv letos instalovalo další ploty s ostnatým drátem.
Uprchlíci, ilustrační foto

Uprchlíci vzali útokem enklávu Melilla, desítkám se podařilo přelézt plot

Asi 50 migrantům se dnes podařilo přelézt plot, který odděluje Maroko od španělské severoafrické enklávy Melilla. O překonání překážky se jich pokoušelo celkem kolem dvou stovek, asi 150 z nich v tom však zabránila pohraniční stráž. Při střetu utrpěl zranění jeden migrant a šest španělských policistů. S odkazem na sdělení místních úřadů o tom informovala agentura AP.
Uprchlíci, ilustrační foto

Migranti vzali útokem španělskou enklávu. Na botách měli hroty, jednoho skolil infarkt

Jeden africký migrant přišel o život a tři další byli zraněni, když se dnes asi 300 běženců pokusilo překonat hraniční plot oddělující Maroko od španělské enklávy Melilla. Přibližně 200 běženců sedmimetrový plot přelezlo a úřady v severoafrické Melille zahájily v záchytných centrech jejich identifikaci. S odvoláním na místní úřady o tom napsala agentura Reuters.
Ilustrační foto

16 afrických migrantů se utopilo mezi Marokem a Španělskem

Nador (Maroko) - Ve vodách mezi Marokem a španělskou severoafrickou enklávou Melilla se utopilo 16 uprchlíků. Marocká pobřežní stráž jejich těla vylovila v sobotu. Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) je Španělsko po Itálii nejdůležitější vstupní bránou pro migranty mířící do Evropy přes moře.

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Obrat na Ukrajině. Proti Rusku brzy zasáhnou modernější smrtící dalekonosné střely ATACMS

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy