Mendelova univerzita

Mendelova univerzita

Rektor Mendelovy univerzity rezignoval dřív, než nastoupil do funkce

Nový rektor Mendelovy univerzity v Brně Vojtěch Adam, který měl funkci zastávat od února, rezignoval. Uvedl to v dnešním prohlášení pro média. Akademická obec Adama zvolila vloni. Kvůli sporným publikacím jej však k rezignaci vyzvala dosavadní rektorka Danuše Nerudová i některé vědecké autority.
Mendelova univerzita

Rektorka Mendelovy univerzity doporučila svému nástupci rezignaci

Končící rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová doporučila svému nástupci Vojtěchu Adamovi rezignaci. Adam nyní rezignovat nechce. Expertní komise, jejíž vznik Nerudová iniciovala, našla několik pochybení v odborných článcích, kde byl Adam spoluautorem, a doporučila jejich stažení z časopisů.
Masarykova univerzita, ilustrační foto

Brněnské univerzity se chystají na návrat části studentů, rektor MU zveřejnil video

Někteří studenti posledních ročníků brněnských vysokých škol se vrátí k praktické či umělecké výuce. Přesnou podobu vzdělávání po částečném uvolnění ale ještě školy dolaďují. Záleží také na rozhodnutí jednotlivých fakult a pracovišť. Praktická výuka závěrečných ročníků je povolena od 25. listopadu pro skupiny do 20 lidí za dodržení všech opatření.
Masarykova univerzita, ilustrační foto

Univerzity chtějí učit prezenčně, jen v případě nutnosti online

Brněnské vysoké školy zatím počítají s normální prezenční výukou v podzimním semestru, připravují se však i na možnost částečného nebo plného přechodu na online provoz. V organizaci výuky, ale také v hygienickém zabezpečení menz nebo kolejí, využijí univerzity zkušenosti z jarní vlny koronavirové nákazy. ČTK to řekli mluvčí škol.
Školství

Na ČVUT vyhlásili kvůli koronaviru samostudium, ČZU a Mendelova univerzita ruší výuku

Studenti a zaměstnanci Strojní a Elektrotechnické fakulty Českého vysokého učení technického zůstali dnes doma. Kvůli obavám z šíření koronaviru vyhlásila škola pro tyto fakulty samostudium a práci z domova. Kolega muže hospitalizovaného na Bulovce, který je nakažený koronavirem, byl v minulém týdnu v budově ČVUT v Dejvicích, kterou fakulty sdílí. Nikdo přímo nemocný v budovách ČVUT ale nebyl.
Miloš Zeman, prezident ČR

Rektor Masarykovy univerzity přijme 28. října pozvání na Hrad

Rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš se 28. října zúčastní slavnostního udílení státních vyznamenání na Pražském hradě. Dnes obdržel pozvánku z Hradu a rozhodl se pozvání přijmout. Rektorka Mendelovy univerzity a předsedkyně odborné komise pro důchodovou reformu Danuše Nerudová také dostala pozvánku, účast zvažuje.
Počasí

Klima v Česku se rapidně změní. Zachrání nás agrolesnictví?

Vysazování stromořadí na lánech polí, tedy jedna z podob agrolesnictví, je v Česku v začátcích, ale podle odborníků je to jedna z možností, jak zmírnit dopady klimatické změny na zemědělskou krajinu. Zvyšuje biodiverzitu, uchovává a zlepšuje kvalitu půdy a dokáže krajinu a půdu lépe ochránit před narůstajícími extrémy, jako je sucho a přívalové srážky, řekl ČTK Antonín Martiník z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně.
Brambory za sebou mají bohatou historii

Zavlažované brambory? V Česku se daří nové metodě pěstování

Výnos brambor, které se zavlažují kapkovou závlahou v suchém roce, může být téměř až trojnásobný. Ve vlhčím roce to může být o 30 až 90 procent více, vychází dosud z výzkumu, který provádějí vědci z brněnské Mendelovy univerzity na pozemcích Školního zemědělského podniku v Žabčicích na Brněnsku. Studují, jak ideálně brambory zavlažovat, řekl ČTK ředitel podniku Radomil Měřínský.
Vysoké školy

Etická komise Mendelovy univerzity se bude zabývat diplomkou Malé

Brno - Etická komise Mendelovy univerzity v Brně se bude zabývat první diplomovou prací ministryně spravedlnosti Taťány Malé kvůli podezření z plagiátorství. Na Mendelově univerzitě Malá zpracovala a s úspěchem obhájila diplomovou práci Mikroklimatické podmínky v chovu králíků.

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy