menšiny

Ilustrační foto

Etnické menšiny protestují: Olympijský výbor zavírá oči před porušováním lidských práv v Číně

Zástupci etnických menšin v Číně znovu obvinili Mezinárodní olympijský výbor (MOV), že zavírá oči před soustavným porušováním lidských práv v zemi, jež bude v roce 2022 hostit v Pekingu zimní olympijské hry. Sdružení lidskoprávních organizací hájících práva Tibeťanů, Ujgurů a obyvatel Hongkongu napsalo otevřený dopis prezidentovi MOV Thomasi Bachovi a členovi MOV Juanu Antoniovi Samaranchovi mladšímu, jenž dohlíží na přípravu pekingských ZOH.
Donald Trump

Voliči Trumpa odmítli, přesto u republikánů bodoval. Co se stalo?

NÁZOR - Více než 140 milionů Američanů, kteří letos zúčastnili voleb, hlasovalo na základě osobních rozhodnutí, zdůrazňuje Fareed Zakaria v komentáři pro server Washington Post. Politolog z think tanku Berggruen Institute konstatuje, že nyní je prací komentátorů význam těchto rozhodnutí interpretovat.
Školství

Národnostní menšiny v Česku nemají své školy, výjimkou jsou pouze Poláci

Navzdory možnosti zřizovat školy s vyučovacím jazykem národnostních menšin v Česku takové školy příliš nejsou. Výjimku tvoří hlavně polská národnostní menšina v Moravskoslezském kraji, která má k dispozici 44 mateřských, základních nebo středních škol, kde se učí polsky. Ostatní menšiny jsou buď málo početné, nebo rozptýlené, a jejich děti chodí zpravidla do běžných českých veřejných škol či do škol soukromých.
Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Menšiny v Británii jsou více ohrožené nemocí covid-19, prokázala studie

U černochů, Asiatů a příslušníků dalších etnických menšin žijících v Británii je riziko, že po nakažení koronavirem zemřou, dvakrát až třikrát vyšší než v průměrné populaci. Vyplývá to ze studie londýnské univerzity UCL, o které dnes informovala britská média. Nejohroženější skupinou jsou přitom lidé pákistánského původu.
Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Ruská menšina v Česku se zapojila do pomoci proti koronaviru

Do dobrovolné pomoci v boji proti epidemii koronaviru se zapojila i ruskojazyčná menšina v Česku. Její zástupci šijí a zdarma rozdávají roušky, nabízejí pomoc při nákupech a zapojili se i do rozdávání potravin lidem, kteří jsou v nouzi. ČTK to sdělili zástupci ruské komunity.
Romové na Slovensku

Tolerance Evropanů k menšinám roste, ukázal průzkum

Tolerance obyvatel Evropské unie vůči menšinám za poslední čtyři roky vzrostla. Vyplývá to z dnes zveřejněného průzkumu Eurobarometr, podle něhož ubývá lidí vnímajících diskriminaci etnických, náboženských či sexuálních minorit. Naopak přibývá těch, kteří si dovedou představit, že by byl příslušník menšiny jejich kolegou v práci či zastával vrcholnou politickou funkci.
Romové, ilustrační fotografie

Romština či němčina? Rada Evropy spílá Česku, má víc chránit menšinové jazyky

Rada Evropy (RE) dnes vyzvala Českou republiku, aby pokračovala v ochraně a integraci menšinových jazyků. RE v hodnotící zprávě uznává, že Česko v podpoře jazyků menšin udělalo pokrok, i přesto je podle ní stále co zlepšovat. Konkrétně RE ocenila například vývoj romských učebních materiálů či projekt slovníku olašské romštiny.
Polská vlajka

Polská justice řeší skandál, monstranci s vagínou

Prokuratura v severopolském Gdaňsku dnes začala vyšetřovat událost ze sobotního pochodu za práva sexuálních menšin, jehož účastníci nesli tabuli připomínající monstranci s vyobrazením ženského pohlavního orgánu. Na svých internetových stránkách o tom informovala zpravodajská televize TVN24. Incident odsoudili mimo jiné i někteří politici, kteří původně pochod v trojměstí Gdaňsk-Sopoty-Gdyně podpořili.
Ilustrační foto

Menšiny chtějí slavit Den německé rozmanitosti. Výzvu podepsali muslimové i černoši

Německé spolky přistěhovaleckých komunit a organizace usilující o integraci či bojující proti rasismu dnes vyzvaly, aby spolková republika každoročně slavila také Den německé rozmanitosti. Při příležitosti státního svátku Dne německé jednoty, kdy si Němci připomínají znovusjednocení své země před 28 lety, se pod příslušnou výzvu podepsaly mimo jiné Turecká obec v Německu, Iniciativa černí lidé v Německu, Svaz německo-syrských pomocných spolků nebo Íránská obec.

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy