Metro - trasa D

Metro

Na stavbě metra D zemřel dělník, spadl do šachty

Dnes ráno došlo na stavbě nové linky pražského metra D k tragické události, kdy jeden z dělníků zemřel poté, co spadl do šachty na staveništi na křižovatce ulic Na Strži a Budějovická. Dělník byl na místě nalezen mrtvý. Uvedl to server iDnes.cz.
Metro

DPP podal odvolání proti zrušení zadávacího řízení metra D

Pražský dopravní podnik (DPP) podal odvolání proti zrušení zadávacího řízení na druhou část trasy metra D. O odvolání bude rozhodovat předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), Petr Mlsna, uvedl Radiožurnál. ÚOHS zrušil zadávací řízení v první polovině července, neboť podmínky byly považovány za diskriminační. Dopravní podnik však s touto interpretací nesouhlasí.
Metro

Stavbě pražského metra D hrozí zpoždění

Stavbě pražského metra D hrozí zpoždění zahájení výstavby. Ministerstvo dopravy (MDČR) totiž zrušilo v pátek vlastní rozhodnutí z loňského září, kterým odmítlo podjatost magistrátu při rozhodování o stavbě. Rozhodnutí odkládá vydání stavebního povolení na neurčito. Případ tak musí MD projednat znovu.
doprava

Rok 2021 bude pro Prahu náročný, musí se vypořádat s razantním výpadkem příjmů

Hlavní město se bude muset v příštím roce vypořádat s výpadky příjmů způsobeným pandemií nemoci covid-19 a přijetím vládního daňového balíčku. Dokončen bude geologický průzkum a zahájena stavba metra D. Stavět se začne také tramvajová trať z Barrandova do Holyně, dopravní podnik (DPP) bude pracovat na přípravě dalších prodloužení tratí a stavět se bude v hloubětínské vozovně.
mhd

Námitky k tendru na stavbu metra D se musí řešit znovu, nařídil ÚOHS

Pražský dopravní podnik (DPP) musí znovu rozhodnout o námitkách, které mu poslala společnost Eurovia CS k tendru na stavbu první části metra D. Nařídil mu to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), řekl ČTK mluvčí úřadu Martin Švanda. Rozhodnutí zatím není pravomocné, lze proti němu podat rozklad. Znovu se tak odkládá uzavření smlouvy na výstavbu prvního úseku metra D s vítězem tendru.
Pražské metro, stanice Staroměstská

Stavba metra D odložena na jaro 2021, pandemie brzdí lhůty pro výběrová řízení

Stavba pražského metra D mezi Pankrácí a Olbrachtovou začne pravděpodobně až na jaře 2021, tedy asi o půl roku později. Původně měla ražba začít letos v září. Na dotaz ČTK to uvedl vedoucí oddělení komunikace pražského dopravního podniku (DPP) Daniel Šabík. Kvůli pandemii koronaviru se DPP prodloužilo například stavební řízení nebo lhůty pro výběrová řízení. Stavební řízení protáhlo rovněž množství připomínek.
Stavebnictví

Objem veřejných stavebních zakázek v pololetí stoupl o šest procent

Objem zakázek, které veřejní investoři zadali stavebním firmám, v prvním pololetí meziročně vzrostl o 6,1 procenta na 104,3 miliardy korun. Počet se zvýšil o pětinu na 2221. Největším zadavatelem byla Správa železnic se zakázkami za 22 miliard korun. Hodnota nově vypsaných zakázek vzrostla téměř o třetinu. Vyplývá to z údajů společnosti IS, které má ČTK k dispozici.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS)

ÚOHS zakázal uzavřít smlouvu na výstavbu první části metra D

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zakázal pražskému dopravnímu podniku (DPP) předběžným opatřením uzavřít smlouvu s vítězem veřejné zakázky na vybudování prvního úseku metra D z Pankráce na Olbrachtovu. Zákaz platí, než úřad posoudí, zda byla veřejná zakázka vypsána v souladu se zákonem.
mhd

Koronavirus zbrzdil přípravy linky D pražského metra

Koronavirová epidemie zbrzdila přípravy na vybudování nové linky D pražského metra. Kvůli četným omezením současné mimořádné situace Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) prodloužil o dva měsíce termín, dokdy mohou firmy podávat nabídky do tendru na stavbu stanic Pankrác a Olbrachtova a tunelů mezi nimi.
mhd

Rozbroje v Praze. Podezřelá zakázka pro metro? Šéf DPP odmítá nařčení

Pražský dopravní podnik (DPP) podle ředitele Petra Witowského nemohl v případě zadání kritizované zakázky na servis souprav metra za 14,6 miliardy korun postupovat jinak. Podnik zakázku zadal firmě Škoda Transportation bez otevřené soutěže, protože je nutné zajistit údržbu a firma vlastní práva na jejich dokumentaci. DPP také připravuje tendr na nákup souprav bez strojvedoucích na novou linku metra D a také linku C. Zakázku podnik vypíše zřejmě začátkem příštího roku. Witowski to řekl dnes v rozhovoru s ČTK.
Pražské metro, ilustrační fotografie

Metro D či opravy mostů. Praha se letos pustí do náročných projektů

Mezi nejvýznamnější projekty v dopravě bude letos v hlavním městě patřit stavba metra D, opravy mostů nebo dostavba chybějícího úseku vnitřního silničního okruhu z Pelc-Tyrolky do Štěrbohol známého jako Vlasta. Město bude také upravovat křižovatky nebo se státem spolupracovat do dostavbě Pražského okruhu mezi D1 a D11.
Ilustrační foto

Pomník vlasovcům či štoly pro metro D. Praha zažije v roce 2020 stavební boom

Pražský dopravní podnik (DPP) bude v příštím roce pokračovat v geologickém průzkumu pro stavbu metra D. Na začátku roku začne ražení štol. Vystavěn bude nový most přes D4 na Zbraslavi, dokončena nová trojská lávka a budou pokračovat kontroly dalších mostů. Začne úprava spodní části Václavského náměstí a dostavba Průmyslového paláce.
Metro

Senát schválil automatické metro. Bude jezdit bez obsluhy

Provoz metra bude možný i bez strojvůdců. Senát dnes schválil drážní novelu poslance ČSSD Petra Dolínka, která variantu automatického provozu podzemní dráhy bez řidiče uzákoní. Předlohu ještě musí podepsat prezident. Bezobslužné metro plánuje město Praha u chystané linky D.
Ilustrační foto

Stavba metra D odblokována. Praha podepsala dohodu s majiteli pozemků v Krči

Hlavní město a pražský dopravní podnik (DPP) podepsaly dohodu a nájemní smlouvu na využití pozemků u krčské nemocnice pro stavbu linky metra D. Novinářům to po podpisu řekli zástupci magistrátu, DPP a vlastníků parcel. Součástí dohody je, že majitelé stáhnou žalobu, kterou podali proti územnímu rozhodnutí o stavbě metra. Město s nimi na oplátku bude spolupracovat při přípravě jejich vlastní výstavby u budoucí stanice a do zprovoznění metra jim bude platit nájemné v celkové výši 10,1 milionu korun ročně.

Aktuálně se děje

před 6 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 29 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

Zdroj: David Holub

Další zprávy