Michal Šnobr

Jaderná elektrárna Temelín

Nové jaderné zdroje v Česku? Investory mají být dceřiné firmy ČEZ. Švejkovina, reaguje Šnobr

Investory nových jaderných zdrojů v Česku mají být dceřiné firmy energetické společnosti ČEZ - EDU II pro jadernou elektrárnu Dukovany a ETE II pro jadernou elektrárnu Temelín. Navrhovaný investorský model stavby bude v pondělí schvalovat vláda. Materiál, který má ČTK k dispozici, počítá s tím, že investice by měla být placena skupinou ČEZ - a to jak externím financováním, tak vlastními zdroji. Jako podpora státu budou podle něj uzavřeny smlouvy mezi státem a ČEZ, které umožní zajistit získání úvěru pro stavbu zdroje za výhodných podmínek obdobných tomu, jako by si půjčoval stát.
ČEZ, ilustrační foto

ČEZ vyplatí nejnižší dividendu za posledních 12 let, na valné hromadě to vřelo

Energetická společnost ČEZ vyplatí akcionářům dividendu 24 korun za akcii před zdaněním. Dnes ráno o tom po téměř 19 hodinách jednání rozhodla valná hromada firmy. Jde o nejnižší dividendu za posledních 12 let. Mezi akcionáře bude rozděleno 12,9 miliardy korun z loňského zisku firmy, stát jako majoritní akcionář získá zhruba devět miliard korun. Návrh podalo představenstvo ČEZ.
ČEZ, ilustrační foto

Dusno na valné hromadě ČEZ: Všechny návrhy akcionářů kolem Šnobra zamítnuty

Dnešní valná hromada energetické společnosti ČEZ zamítla všechny návrhy minoritních akcionářů kolem Michala Šnobra, kteří ji iniciovali. Kromě procesních bodů byl přijat pouze protinávrh vedení firmy, týkající se povinnosti předkládat valné hromadě návrh koncepce podnikatelské činnosti společnosti jednou za čtyři roky. Dosud časové určení chybělo, akcionáři kolem Šnobra navrhovali dvouletý interval. Šnobr a spol. podali hned v úvodu dnešní valné hromady energetické společnosti protest proti programu jednání a valnou hromadu záhy opustili.
ČEZ, ilustrační foto

Rozdělení gigantu ČEZ? Vytěsnění minorit by stálo přes 100 miliard

Případné vytěsnění minoritních akcionářů energetické společnosti ČEZ by stát stálo více než 100 miliard korun. Tvrdí to analytici, které dnes oslovila ČTK. Podle nich je však nepravděpodobné, že by stát vyplatil menšinové vlastníky z celé firmy, tak jak dnes existuje. Pravděpodobnější je vytěsnění minorit z části ČEZ po eventuální transformaci či rozdělení firmy, míní. Stát je majoritním akcionářem ČEZ, prostřednictvím ministerstva financí drží 70 procent akcií. Pro vytěsnění by musel získat ve firmě podíl převyšující 90 procent.
ČEZ, ilustrační foto

Nový blok v Dukovanech? Babišův plán je nezákonný, zhrozil se akcionář Šnobr

Forma stavby nového bloku v Jaderné elektrárně Dukovany, o které dnes ve Valči u Třebíče mluvil premiér Andrej Babiš (ANO), je nezákonná, tvrdí to ekonom a poradce investiční skupiny J&T Michal Šnobr, který je minoritním akcionářem společnosti ČEZ a část minoritních akcionářů firmy sdružuje. Babiš dnes uvedl, že stavbu nového bloku Dukovan by měla zajistit dceřiná firma společnosti ČEZ, jež elektrárnu provozuje. Stát je připraven podpořit investici tím, že ji bude garantovat jako druhý v pořadí, dodal premiér.
ČEZ, ilustrační foto

Akcionář Šnobr sepsul ČEZ: Z valné hromady udělali bramboračku

Vedení energetické společnosti ČEZ znepřehlednilo nezařazením části požadavků minoritních akcionářů program valné hromady firmy, která se uskuteční 30. listopadu. ČTK to dnes řekl Michal Šnobr, který sdružuje akcionáře, kteří svolání valné hromady iniciovali. Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž v reakci uvedl, že firma přijala všechny body, které právně mohla.
ČEZ

Valná hromada ČEZ bude bouřlivá. Poprvé ji svolal minoritní akcionář a je hodně naštvaný

Tématem valné hromady ČEZ, která se uskuteční v pátek 30. listopadu z podnětu minoritních akcionářů sdružených kolem kritika současného vedení firmy Michala Šnobra, bude mimo jiné strategie firmy nebo opční program, který mohou manažeři firmy využít na nákup akcií společnosti. V obou záležitostech navrhují minoritní akcionáři změnu stanov společnosti. Vyplývá to z pozvánky na valnou hromadu, kterou dnes ČEZ zveřejnil. Půjde o první valnou hromadu společnosti svolanou na popud menšinového akcionáře.

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy