MiG-29

Stíhačka ukrajinské armády, ilustrační fotografie.

Slovensko už předalo Ukrajině všechny slíbené stíhačky MiG-29

Slovensko už předalo Ukrajině všech 13 slíbených stíhaček MiG-29, informovalo dnes ČTK slovenské ministerstvo obrany. Odevzdání strojů sovětské konstrukce schválila vláda premiéra Eduarda Hegera před měsícem v rámci dalšího balíku své vojenské pomoci Kyjevu, který od loňského února čelí vojenské invazi Ruska.
MiG-29 Polish Air Force, foto: Chris Lofting

Německo souhlasí s dodáním polských stíhaček Ukrajině

Německá vláda souhlasí, aby Polsko dodalo Ukrajině stíhačky MiG-29, které byly původně součásti východoněmecké výzbroje. Informoval o tom dnes německý zpravodajský magazín Der Spiegel. O souhlas německou vládu požádala Varšava.
MiG-29 Polish Air Force, foto: Chris Lofting

Polsko předá Ukrajině v nejbližších dnech čtyři letouny MiG-29

Polsko v nejbližších dnech předá Ukrajině čtyři nadzvukové letouny MiG-29. Na tiskové konferenci po setkání s českým prezidentem Petrem Pavlem to dnes řekl polský prezident Andrzej Duda. Celkem má Polsko k dispozici přes deset strojů, které v minulosti převzalo z výzbroje bývalé Německé demokratické republiky (NDR). Další stroje Polsko Ukrajině poskytne po jejich servisu a opravě. Stíhačky jsou podle Dudy provozuschopné.
MiG-29 polské armády, foto: Radomil – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0

Polsko by stíhačky MiG-29 mohlo Ukrajině dát do dvou měsíců

Polsko by stíhačky MiG-29 mohlo Ukrajině dát během příštích čtyř až šesti týdnů, řekl dnes polský premiér Mateusz Morawiecki. Podle agentury Reuters tak naznačil, že spojenci Kyjeva se přibližují dohodě o dalším kroku ve vojenské pomoci zemi čelící ruské agresi.
Eduard Heger

O předání stíhaček Ukrajině bude podle Hegera rozhodovat pouze slovenská vláda

O předání nevyužívaných slovenských stíhaček MiG-29 Ukrajině bude nakonec rozhodovat pouze vláda premiéra Eduarda Hegera a možná tak učiní už ve středu. Novinářům to dnes řekl ministr obrany Jaroslav Naď. Opozice opakovaně tvrdila, že kabinet po prosincovém pádu už nemá pravomoc na toto rozhodnutí. Někteří další politici dříve zase zmiňovali možnost, že by v souvislosti s odevzdáním stíhaček válkou zasažené Ukrajině nejprve rozhodoval parlament.
Polský MiG-29

Polsko a Slovensko by mohly společně předat stíhačky MiG-29 Ukrajině

Polsko by souhlasilo se společným postupem se Slovenskem při předání přebytečných stíhaček MiG-29 Ukrajině, která čelí vojenské invazi Ruska. Na sociální síti to napsal slovenský ministr obrany Jaroslav Naď. Bratislava už vyjádřila ochotu odevzdat nevyužívané migy Ukrajině, polský prezident Andrzej Duda dříve řekl, že před dodáním polských stíhaček by se na takovém postupu nejprve museli shodnout spojenci.
Mateusz Morawiecki

Polsko je připravené Ukrajině poskytnout stíhačky, ale jen společně s NATO

Polsko je připravené Ukrajině poskytnout k obraně proti ruské invazi stíhačky MiG-29, ale jen pokud bude v této podpoře součástí širší koalice zemí v Severoatlantické alianci (NATO). Dnes to řekl polský premiér Mateusz Morawiecki, který tak zopakoval již známé polské stanovisko, informovala agentura Reuters.
Polský MiG-29

Onet: Polské stroje MiG-29 Ukrajina dostane, chce to ale čas

Zpráva ukrajinského velení, že Polsko, Slovensko a Bulharsko předají Ukrajině bojující proti ruské invazi 70 stíhaček MiG-29, byla předčasná. To ale nic nemění na skutečnosti, že přinejmenším Polsko je k takovému kroku připraveno, uvedl dnes s odvoláním na své zdroje polský zpravodajský server Onet.pl.
MiG-29

Závěry vyšetřování: Příčinou pádu slovenské stíhačky byl nedostatek paliva

Příčinou loňského pádu stíhačky MiG-29 slovenské armády byl nedostatek paliva při přeletu stroje na záložní letiště kvůli nepříznivému počasí na mateřské letecké základně. Snaha pilota nejprve přistát v husté mlze na vojenské základně na středním Slovensku ovšem nebyla nejsprávnější, zkušený pilot měl o přelet na jiné letiště požádat ihned.
MiG-29

Slovensko po pádu stíhačky MiG-29 pozastavilo lety

Slovenská armáda po sobotním pádu ruské vojenské stíhačky MiG-29 pozastavila cvičné lety všech stíhaček. Píše o tom slovenský list Denník N. Pilot havarovaného stroje, který se katapultoval, leží v nemocnici a jeho zdravotní stav je stabilní.
Ilustrační foto

Ázerbájdžánská stíhačka spadla do Kaspického moře, osud pilota neznámý

Ázerbájdžánská stíhačka MiG-29 během cvičeného letu o středeční noci zmizela z radarů a předpokládá se, že se letoun zřítil do Kaspického moře, uvedla dnes agentura RIA Novosti s odvoláním na ministerstvo obrany v Baku. Osud pilota zůstává neznámý. Záchranáři po něm pátrají v moři, ale dosud bezvýsledně.
Polský MiG-29

Éra stíhaček MiG-29 je u konce? Neštěstí v Polsku vyvolalo bouřlivou debatu

Je čas skončit se stíhačkami MiG-29, vybízí dnes polský tisk domácí politiky k rozhodnutí o náhradě těchto strojů. V pondělí se totiž u Varšavy zřítila další stíhačka někdejší sovětské konstrukce. Podle televize TVN 24 byla vyrobena před 30 lety a sloužila původně v československém a pak v českém letectvu. Pilot se stačil katapultovat a jeho život není ohrožen, ujistilo velení ozbrojených sil. Další lety těchto stíhaček dočasně zakázalo.
Polský MiG-29

Slovensko prodlouží životnost ruských stíhaček, na americké F-16 si ještě počká

Slovensko prodlouží životnost dosluhujících stíhaček MiG-29 ruské výroby nejméně do doby, než Bratislava dostane objednané americké stíhačky F-16. Kabinet premiéra Petera Pellegriniho dnes souhlasil s pokračováním smlouvy s ruskou společností RSK MiG ohledně zajištění technické podpory pro migy slovenské armády do konce roku 2023 s opcí na další rok. Prodlužování závislosti Slovenska na Rusku v oblasti letecké techniky dříve kritizovaly největší opoziční strany.

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 37 minutami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 3 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelem to neskončí? Napětí kvůli válce v Pásmu Gazy může vyústit v masivní konflikt

Generální tajemník OSN António Guterres ve čtvrtek upozornil, že eskalující napětí ohledně války v Pásmu Gazy a útoku Íránu na Izrael může vyústit v "celoplošný regionální konflikt" na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy